Löpband köpguide

Så här väljer du ett lämpligt löpband

1.    Välj löpband efter syfte


Aktiv löpträning 

Aktiv löpträning kräver följande egenskaper av löpbandet:
  • Kraftig motor    
  • Stabil ram
  • Stadigt band med tillräckligt stor löpyta
  • Snabbvalsknappar för hastighet och lutning

Bästa modellerna för aktiv löpträning:


Gångträning

 Gångträning kräver följande egenskaper av löpbandet:
  • Kraftig motor
  • Lätt och enkel kontrollpanel
Bästa modellerna för gångträning:


Jogging

Av all typ av användning, så kräver jogging minst egenskaper och kraft av löpbandet. Därför räcker oftast även de lite förmånligare modellerna.

Bästa modellerna för joggning:


Löpband för kollektivt bruk

Med kollektivt bruk så menas det ett begränsat antal användare men ändå mer än t.ex. en familj. Till exempel, mindre kommunala gym, företagsgym och fysioterapimottagningar räknas i denna kategori. Till denna kategori räknas alltså inte större kommersiella gym- och idrottsanläggingar.

För kollektivt bruk rekommenderar vi modeller med kraftiga AC-motorer, som helst har en permanent vaxad matta (dessa behöver betydligt mindre service än smörjbara modeller). Notera att garantin för hemmabruket gäller inte för kollektivt bruk, därför bör det dubbel kollas vid köp om garantin gäller även för kollektivt bruk. Vi rekommenderar även att teckna ett serviceavtal om löpbandet används för kollektivt bruk, för att förlänga livslängden på löpbandet.

Rekomenderade utmärkta modeller för denna typ av använding är bl.a. FitNord Sprint 500 och Sprint 1000. Båda modeller har kraftiga AC-motorer och vaximpregnerat band, de behöver därför ingen smörjning.
 

Proffsbruk (eller högintensiv kollektivt bruk)

När vi pratar om proffsbruk, så menar vi att löpbandet används på kommersiella gym eller för annat högintensivt bruk.

För proffsbruk rekommenderar vi FitNord Diamond Dash -löpbandet. Detta löpband har 24 månaders garanti.
 

2. Välj löpbandet efter prisklass

Under 8500 SEK
8500 – 12500 SEK
12500 – 21000 SEK
21000 SEK och dyrare


Under 8500 SEK

De mest förmånliga modeller har normalt en kompakt storlek. De passar bäst för spontan användning av lättare användare. Den billigaste prisklassen är ett bra val för hemmajoggaren, men rekommenderas inte för gångträning eller mer aktiv löpträning. 

8500 – 12500 SEK

Löpband i denna prisklass är oftast små och kompakta, de förvaras enkelt i små utrymmen. Motorn är inte särskilt kraftig, räcker hurvida bra för joggning. Stabilare modeller för tyngre användare finns i denna prisklass.

12500 – 21000 SEK

Prisklassen innebär kraftiga modeller för aktiv löpträning och gångträning. Löpbanden har oftast en stabil ram som passar för användare i alla storleker, eftersom de har en kraftfull motor.

21000 SEK och dyrare

Här hittar vi löpband för mer krävande användning. Löpbanden är oftast utrustade med en AC-motor och andra tekniska egenskaper, som passar för intesivt träning. Ramen är mycket stabil och tålig, samt vissa modeller har permanent vaxade band, som gör underhållningen enkel. 
 

3.    Välj löpbandet efter egenskaper

Motorkraft

DC-motoriserade modeller räcker för de flesta hemmamotionärer. För mer krävande hemmaträning samt kollektivt bruk, rekommenderar vi modeller med AC-motor.

Motorernas effekt varierar normalt mellan 1-3 hästkrafter i kontinuerligt bruk. Tillfällig maxeffekt kan variera mellan 3-6 hästkrafter. Det kan vara svårt att jämföra motoreffekten på olika leverantörers modeller eftersom de skiljer sig i hur de anger dem. Ett trovärdigt sätt är att ange motoreffekt genom kontinuerlig effekt i långtidsbruk och separera tillfällig maxeffekt. Alla leverantörer anger tyvärr inte den kontinuerliga effekten på ett trovärdigt sätt även fast läsningen på 30 minuters standard effekt och kontinuerlig effekt har stora skillnader sinsemellan. Därför är det bra att före köpbeslut dubbelkolla löpbandets kontinuerliga effekt och tillfällig maxeffekt.

För längre gångträning och högre löphastigheter passar de modeller som har kraftigare motorer med ständig maxeffekt på minst 2,25 hästkrafter. Viktigt att känna till är att gångträning orsakar en ständig friktion mellan bandet och underlaget, därigenom belastar motorn mer än under löpträning. Därför kräver gångträning mera motoreffekt än joggning. Löpband i billigaste prisklassen passar för spontan gångträning, för lättare till medeltunga användare.

Bandets ram och hopfällbarhet (förvaring)

När man väljar löpbandet bör man också tänka på bandets storlek. För att göra förvaringen enklare, finns det lyftningsmekanismer som gör att löpbandet är uppfällbart. De flesta löpband har även hjul på undersidan, vilket gör det smidigt att flytta på maskinen.

Ramens vikt ger en indikation på löpbandets stabilitet. Ett löpband som har en vikt på 40 kilo är inte lika stabil som ett löpband som väger 100 kilo. Som ett undantag kan man nämna FitNord Sprint 100 -modellen, som är trots sin storlek- och viktklass(44kg) ett oerhört stabilt löpband. 

Underlag, band och stötdämpning

Bandet glider i maskinen på en platform, dess material är oftast av antingen laminerad trä eller konstruerad av olika förenade plasmaterial. Platformmaterialens elastiskhet och platformens stötdämpning formar löpkänslan. Ett hårt löpyta motsvarar löpträning på asfalt, därför behöver motionärer med ledbesvär modeller med mjukare känsla i löpytan.

Platformens stötdämpning påverkar också löpstegets stabilitet, beroende på dämpningsteknik. På modeller med lågpriskonstruktion och bristfällig design kan stötdämpare tillåta löpytans rörlighet i sidriktning, vilket gör löpkänslan ostabil. I modeller av högre kvalitet, fungerar stötdämpningen på upp- och nedriktning, så väl som framåt och bakåt. Detta gör löpkänslan stabil, då motionärens steg rullar sig framåt lättare.

Både platformen och bandet är tekniskt lidande komponenter, som bör bytas ut efter tid, beroende på användningsnivå. Ofta byts platformen och bandet tillsammans. Bandets ombytestid beror på bandmaterialens tjockhet. De billigare modellerna har ofta ett band på 1 mm av tjockhet, de lite högre  har ofta ett band av 3 mm eller tjockare. 

Mjuk stötdämpning passar fint för de motionärer som söker att minimisera stötshocken som löpsteget orsakar i benen. En mjuk med ändå solid stötdämpning kan hittas bla. i FitNord Sprint 200 -modellen. Modeller med hårda löpytor passar sig bäst för träning i stora hastigheter, där balansen är lättare at hålla och stegets ansats är lättare att rikta. Modeller med hård platform kan hittas bla. Tunturis T-modellinjen. Vi rekommenderar Tunturi T60- och T80 -modeller för vänner av hårda platformer.

Löpyta

Platformens och bandets storlek formar löpytan. En större löpyta behövs för mycket regelbunden träning och högre hastigheter. De mest kompakta modellerna kan ha en löpyta av ca. 45 x 135 cm. De största modellerna kan ha en löpyta av 55 x 155 cm. För tillfällig användning, kan en kompakt modell räcka fint, men motionärens vikt, längd och löpteknik kan komma att ställa krav på större band.

Kontrollpanel

Kontrollpanelen bör vara enkel att använda och ha enbart ett begränsat antal av användningsknappar.  Bildskärmens teknik varierar enligt prisklassen – från små enfgärgsskilmer till över 10-tums TFT- eller LCD-skilmer av högklassiga modeller.

Hastighet och lutning

Beroende av tillverkaren och modellen är löpbandets hastighet normalt justerbart mellan 0,5 till 22 km/t. Förmånliga modeller har ofta en maximalhastighet under 20 km/t, ibland även under. Därför är det vikigt att motionären funderar på sina preferenser om löphastighet. Bästa alternativet är en modell som inte alltid måste funka på sin maximal prestation.
Tänk på följande grundfigurer om träning: brisk fitness-gångträning 6 km/t, joggning 9 km/t, löpträning 12-15 km/t.

De flesta löpbandsmodeller har en justerbar lutning, antingen med en justeringsmotor eller manuelt. Därigenom är det möjligt att träna stigning, vilken är en essnentiell egenskap i löpbands förberedda träninsprogram. De förmånligaste modeller med justerbar lutning har ofta sin maximlutning på lägre än 10%. De högre prisklassens modeller har en lutning på 15%. Som undantag finns det: till exempel FitNord Sprint 200 -modellen har en hög lutningsvinkel om 15% dessutom sin förmånlig prisklass.

Några modeller, liksom FitNord-linjen, har snabbknappar för justering av hastighet och lutningsvinkel. Med dem man kan minska hastigheten till exempel om 6 km/t med ett knapptryck.

Träningsprogramm och applikationer

Maskinens prisklass reflekteras också inom förberedda och förprogrammerade träningsprogrammen. De förmånligaste modeller har några program, högklassiga tiotals av dem, och för användaren en chans att skapa och spara sina egna program. Högklassiga modeller har också flera användarprofiler, som gör det möljigt at spara individuella träninsprogram för var och en av flera användare. Detta är mycket gynsamt till exempel i familjesammanhang. 

På några av de nyaste modellerna, finns det även möjlighet att använda fler träningsapplikationer, såsom kartprogramm, via surfplattor. Förmånligare modeller har ofta program som inte är kompatibla med mest populära kartprogramm på marknaden.

Pulsmätning och pulskontroll

De flesta löpbandsmodeller har en funktion till att genomföra pulsmätning i handlederna. Detta är dessvärre inte ett särskilt praktisk eller exakt sätt att mäta pulsen. Till många modeller kan man koppla ett pulsbälte, som säljas som tillbehör. Pulsbältet är det bästa och mest exakta sättet att mäta utvecklingen av sin kondition. Både analogiska och digitala modeller är tillgängliga. Särskilt digitala modeller kan ge mycket exakt information om kroppens verksamhet under träningen. Ett löpband med pulskontroll mäter en passande pulsnivå för motionären. Bandet antingen ökar resistansen, eller minskar det, för att behålla pulsen på bästa nivån.

Service och garanti

De flesta löpbandsmodeller kräver regelbunden smörjning, men det finns också modeller med vaxade band. Smörjningens frekvensbehov beror på löpbandets bruk och förhållanden. Som grundregel borde man se efter löpbandets smörjningsbehov en gång i månaden.

Ett vaximpregnerat band är en utmärkt redskap för den mer aktiva löparen. Vaxade band höjer löpbandets pris något. Den prisvänligaste modellen är FitNord Sprint 500.

Löpbandens garantilängd varierar oftast mellan 1-2 år. Vi på Sportproffsen har valt varumärken utefter deras kvalitet och service. För oss på Sportproffsen, är det extremt viktigt att våra kunder är nöjda med våra produkter och att alla kunder får den bästa servicen vid behov!