Köpguide sup-brädor

PRODUKTKOMMENTARER : Köpguide sup-brädor

4.6 / 5
4,6
242 recensioner i kategorin köpguide sup-brädor

Vilken sup-bräda ska du välja?

Med en sup-bräda kan du förena det bästa av fem världar: träning, avkoppling, naturupplevelser, äventyr och frisk luft. Det går snabbt att lära sig paddla och utvecklas på brädan, men det kan vara knepigt inledningsvis att veta vilken bräda du ska satsa på.

I korthet är en bred, medellång allroundbräda mycket stabil, vilket gör den populär bland nybörjare, familjepaddlare och dig som vill träna och utöva yoga ombord. Är det istället hög puls, långa turer och vattenstänk på benen du är ute efter bör du välja en lång och smal touringbräda. Tävlingsbrädorna är för riktigt erfarna paddlare som prioriterar hög fart framför stabilitet.

Allroundbrädan

Som namnet antyder passar allroundbrädan de flesta tillfällen och de flesta paddlare. Den har breda och runda former i fören och aktern och ger dig mycket yta och stabilitet. Fart är inte det primära, modellen är snarare för dig som uppskattar enkelhet, harmoniskt tempo och möjlighet till träning och samvaro ombord.  

Touringbrädan 

Även en touringbräda har ofta plats och bärkraft för två paddlare. Designen är generellt sett längre och smalare än allroundbrädans, med en spetsig för som klyver vågorna effektivt. Den går också rakare i vattnet än en allroundbräda och är därmed snabbare och mindre energikrävande. Tack vare kursstabiliteten behöver du inte byta paddlingssida så ofta. Många touringbrädor har många fästpunkter för tillval och extrautrustning som kan behövas vid långpaddling, och därför är den mycket lämplig för dig som vill åka ut på längre turer, till och med över flera dagar. 

Tävlingsbrädan 

Tävlingsbrädor, eller racingbrädor som de också kallas, är designade för hög fart. De är långa och smala med spetsig för som klyver vågorna effektivt. Tävlingsbrädor är kraftpaket som inte rekommenderas för dig som är nybörjare, utan målet med paddlingen är att komma upp i höga hastigheter på bekostnad av stabiliteten. Du som har paddlat på en touringbräda ett tag och vill utvecklas tillsammans med ett tidtagarur ska satsa på en racingbräda!


När det är dags för dig att välja sup-bräda, fundera över följande parametrar som påverkar paddelbrädors egenskaper: 

1. Hur lång behöver sup-brädan vara? 

En brädas längd är viktig i förhållande till paddlarens längd. Exempelvis är det lättare för korta personer att paddla kortare brädor, samtidigt som långa paddlare ofta föredrar längre brädor för att upprätthålla balans. Därutöver påverkar längden även hur fort en sup glider fram, och brädor avsedda för motionspaddling är i regel längre än nybörjar- och allroundbrädor.  

2. Vilken bredd är bäst för dig? 

Den som köper sin första sup-bräda sneglar ofta på bredare brädor, eftersom de är stabilare. Du ska dock inte glömma att en bred bräda aldrig blir lika snabb som en smal, hur mycket du än paddlar. En smal bräda må vara vingligare, men skär vågor mer effektivt och har rakare kurs. Är dina ambitioner att paddla snabbt ska du välja en smal modell.  

3. Riktlinjer för höjd och volym 

Att stå säkert är något alla stå upp-paddlare eftersträvar. En tunn sup-bräda med för låg volym för paddlarens vikt trycks ner i vattnet. Högre brädor är enklare att balansera, och vuxna paddlare på uppblåsbara brädor bör välja en variant som är minst 15 centimeter hög.  

4. Varför behövs dropstitch? 

Så gott som alla uppblåsbara brädor hos oss på Sportproffsen är tillverkade i så kallat dropstitch-material, vilket gör att brädan behåller sin form trots det höga trycket. Dropstitch-materialet består bland annat av tusentals polyestertrådar inuti skalet av pvc. Trådarna håller ihop skalet och gör brädan platt och styv som en hård bräda, istället för att bukta som uppblåsbara madrasser. Dropstitch innebär högre produktionskostnad, men är en garant för kvalitet och prestanda. 

5. Tillbehör för dig som sup-paddlar

Uppblåsbara brädor säljs ofta i paket för att du ska få med allt du behöver för att komma igång med paddlingen direkt. Förutom själva brädan ingår för det mesta paddel, fenor, pump, reparations-kit och säkerhetsrem, eller leash som den även kallas. Remmen fäster du runt ankeln för att förhindra att brädan sticker iväg om du ramlar i vattnet. När du köper en uppblåsbar bräda hos oss följer också en stor bärväska med för transport och förvaring. Utöver ovan nämnda tillbehör som oftast ingår i en brädsats, finns annan utrustning att lägga till. Exempelvis kan du köpa till en sits om du vill paddla sittande, eller ett segel om du vill alternera paddlande med vindsurfing. 

6. Fördelen med hård respektive uppblåsbar sup-bräda

På marknaden finns dels uppblåsbara, dels hårda sup-brädor. En fördel med hårda brädor är att de inte behöver pumpas upp. De passar dig som oftast utgår från samma ställe. Uppblåsbara modeller tar cirka 10 minuter att fylla med luft. Fördelen är att de är lätta att transportera och bära i sin väska/ryggsäck vart du än ska. Dessutom behöver de minimal yta under förvaringen.

Slutligen vill vi skicka med några råd:

 • Använd alltid flytväst
 • När solen lyser starkt, smörj in dig med solskyddskräm, bär solglasögon och keps eller hatt för skydd mot de vassaste strålarna
 • Ta med vatten och något att äta. Du kanske åker längre än vad du hade tänkt från början och måste fylla på med energi och vätska
 • Håll dig alltid i närheten av en strandlinje om du av någon anledning snabbt behöver ta dig in på fast mark

Vi önskar dig många härliga stunder på din sup-bräda! Om du behöver fler råd inför ditt köp, tveka inte att kontakta Sportproffsens kundservice.

Sortera:
 • RABATT 43 %
  FitNord Aqua Leaf 340 SUP-brädsats, rosa
  4.8 / 5

  FitNord Aqua Leaf 340 SUP-brädsats, rosa

  2990 kr 5290 kr

 • RABATT 43 %
  FitNord Aqua Leaf 340 SUP-brädsats, grön
  4.8 / 5

  FitNord Aqua Leaf 340 SUP-brädsats, grön

  2990 kr 5290 kr

 • RABATT 44 %
  FitNord Aqua 330 SUP-brädsats, petrol
  4.6 / 5

  FitNord Aqua 330 SUP-brädsats, petrol

  2490 kr 4490 kr

 • RABATT 44 %
  FitNord Aqua 330 SUP-brädsats, svart
  4.6 / 5

  FitNord Aqua 330 SUP-brädsats, svart

  2490 kr 4490 kr

 • RABATT 42 %
  FitNord Aqua 300 SUP-brädsats, mintgrön
  4.4 / 5

  FitNord Aqua 300 SUP-brädsats, mintgrön

  1990 kr 3490 kr

 • RABATT 44 %
  FitNord Aqua 330 SUP-brädsats, lavendel
  4.6 / 5

  FitNord Aqua 330 SUP-brädsats, lavendel

  2490 kr 4490 kr

 • RABATT 34 %
  FitNord Aqua Lite SUP-brädsats, gul
  4.6 / 5

  FitNord Aqua Lite SUP-brädsats, gul

  1490 kr 2290 kr

 • RABATT 34 %
  FitNord Aqua Lite SUP-brädsats, rosa
  4.6 / 5

  FitNord Aqua Lite SUP-brädsats, rosa

  1490 kr 2290 kr

 • RABATT 42 %
  FitNord Aqua 300 SUP-brädsats, Turkos
  4.4 / 5

  FitNord Aqua 300 SUP-brädsats, Turkos

  1990 kr 3490 kr

 • RABATT 42 %
  FitNord Aqua 300 SUP-brädsats, Rosa
  4.4 / 5

  FitNord Aqua 300 SUP-brädsats, Rosa

  1990 kr 3490 kr

 • RABATT 33 %
  FitNord Aqua Ruby 14 'SUP-bräda
  5.0 / 5

  FitNord Aqua Ruby 14 'SUP-bräda

  3990 kr 5990 kr

 • Aztron Nebula SUP-brädsats för två
  0.0 / 5

  Aztron Nebula SUP-brädsats för två

  8990 kr

 • Aztron Galaxie SUP-brädsats för tre
  0.0 / 5

  Aztron Galaxie SUP-brädsats för tre

  9990 kr

 • FitNord sits för SUP-bräda
  4.5 / 5

  FitNord sits för SUP-bräda

  499 kr

 • FitNord Aqua 300 SUP-brädsats, blå
  4.4 / 5

  FitNord Aqua 300 SUP-brädsats, blå

  3490 kr

 • FitNord Aqua Lite SUP-brädsats, blå
  4.6 / 5

  FitNord Aqua Lite SUP-brädsats, blå

  2290 kr

 • FitNord Aqua 300 SUP-brädsats, Svart/Blå
  4.4 / 5

  FitNord Aqua 300 SUP-brädsats, Svart/Blå

  4990 kr

 • FitNord Aqua Zoom 380 SUP-brädsats, Mörkblå
  5.0 / 5

  FitNord Aqua Zoom 380 SUP-brädsats, Mörkblå

  4990 kr