Köpguide SUP-brädor

Köpguide SUP-brädor
Köpguide SUP-brädor

PRODUKTKOMMENTARER: Köpguide SUP-brädor

4.64676617     / 5
4,6
98 % Rekommenderar
134 recensioner i kategorin köpguide sup-brädor

Vilken SUP ska man välja?

Vad vore sommaren utan vattensport? En SUP-bräda gör det möjligt att förena det bästa av två världar: Träning och avkoppling. Dessutom är det lätt att lära sig. Sommaren är kort, så låt oss maxa den med SUP-paddling!   

Vi tar det viktigaste först: Att paddla SUP är lätt! Alla kan göra det. SUP är en förkortning av “Stand Up Paddle” och kommer från Hawaii där man ursprungligen använde sig av bräda med paddel för att jaga vågor. Företeelsen har med åren blivit väldigt populär och utvecklats till en uppskattad vattensport. Ändå oroar sig många i onödan för att SUP-paddling ska göra dem till ”Bambi på hal is”, eller snarare skvalpigt vatten. Sanningen är dock att de allra flesta får in tekniken redan de första försöken.

Är SUP-paddling bra träning?  

Precis som i de flesta sporter finns även grader av utmaning i SUP. Beroende på vilken bräda du har och vad du väljer att använda den till får du olika former av träning. En bred SUP-bräda är mer stabil och står bra i vattnet, vilket gör att den är populär bland nybörjare, familjepaddlare och yogautövare. För dessa tillfällen är en All Round-SUP att föredra.  

Är det istället flås du är ute efter med högt tempo, vattenstänk och vind i håret, så bör du istället smalna av sökkriteriet och välja en lång, mer slimmad Touringbräda. Med långa, raka linjer och spetsig front skär de vattenytan snabbare och passar bra för motionspaddling. Visste du att man kan tävla i SUP? För det finns naturligtvis även tävlingsbrädor: SUP-boards som är framtagna för racing och designade för vinnare.  

Upptäck SUP-modeller  på Sportproffsen.se    

Vilken SUP bräda ska man välja?  

SUP:ar finns alltså i olika modeller utifrån användningsområden och ambitionsnivå. Uppblåsbara SUP-brädor är minst lika stabila som hårda SUP-brädor. Hårda brädor har fördel att de är snabba att plocka fram och alltid vara startklar om du alltid ska utgå från samma ställe. En SUP däremot tar cirka 15 minuter att blåsa upp, men har fördelen att enkelt kunna vikas ihop och packas med var du än ska: på bilsemestern, bagageutrymmet på flyget – eller uppslängd på ryggen när du cyklar ner på stranden. Dessutom gör den anspråk på minimal yta för vinterförvaring jämfört med en hård paddelbräda.

Vilken SUP-bräda som passar dig bäst beror på hur du vill nyttja den. Här går vi igenom tre olika modeller du har att välja på: 

All Round SUP 

Som namnet antyder passar den här brädan till det mesta. All round-brädor är breda, med runda former fram- och baktill, så att paddlaren står säkert och flyter fram i ett makligt tempo. Fart är inte fokus här – en All round bräda väljer du istället om du uppskattar stabilitet. Det är en förutsättning för att kunna utföra SUP-Yoga, precis som för dykning och fiske med packning på brädan. En All Round-SUP är även bästa valet om du vill kunna ge dig ut på äventyr med partner, hund och barn som sällskap. Allra helst om du vill bjuda med alla på en gång! Skulle du få för dig det är det bara maxgränsen för belastning som sätter stopp (och kanske dina nerver).  

Touring SUP 

Även en Touring SUP klarar av fler resenärer, men nu vill du kanske lämna kvar dem på bryggan – här är det motion som gäller. En Touring-SUP är framtagen för längre åkturer med en smalare, spetsigare form som klyver vågorna och går rakare i vattnet med bra fart. Tack vare sin skarpa kursstabilitet behöver du inte byta paddlingssida med samma frekvens. Många Touringbrädor har dessutom fästpunkter för tillval och extrautrustning vid långpaddling och upptäcktsfärder till sjöss.  

Tävlings-SUP 

När det är dags för tävling åker handskarna av och fenorna på: Racing-brädor är framtagna för att vinna. Låt dig inte luras av de stilrena, långsmala och graciösa linjerna. Tävlingsbrädor är kraftpaket som inte rekommenderas för nybörjare. Målet för paddlingen är att komma upp i höga hastigheter och stabiliteten är därför begränsad. Har du redan nött dina distanser på Touring-brädor och vill utmana kompisarna med press på tidtagaruret, då är en Racing-SUP helt rätt för dig.     

Bra saker att tänka på när du ska köpa SUP  

När det är dags att välja SUP är det bra att fundera över några saker som kan ha inverkan på paddelbrädans egenskaper: 

1. Hur lång behöver SUP-brädan vara? 

En brädas längd är viktig i förhållande till användarens längd. Exempelvis är det lättare för korta personer att paddla kortare brädor, samtidigt som långa paddlare ofta föredrar längre brädor för att upprätthålla balans. Därutöver påverkar längden även hur fort en SUP glider fram och brädor avsedda för motionspaddling är i regel längre än nybörjarbrädor.  

2. Vilken bredd är bäst för SUP-paddling? 

Den som köper sin första SUP-bräda sneglar ofta åt bredare brädor som är mer stabila. Dock ska man inte glömma att en bred SUP aldrig blir riktigt snabb som en smal, hur mycket du än paddlar. En smalare bräda må vara vingligare, men skär vågor bättre och har rakare glidförmåga. Har du ambitioner på fart är det därför vår varmaste rekommendation att du väljer en smalare SUP.  

3. Vad är en bra riktlinje för tjocklek och volym? 

Att stå säkert är något alla stand up-paddlare eftersträvar. En SUP som är för tunn, med för låg volym i paritet med paddlarens vikt, trycks lätt ner i vattnet. Tjockare brädor är lättare att balansera och fullvuxna paddlare som är ute efter en uppblåsbar SUP bör därför välja en som är minst 15 cm tjock, för volym och styvhet.  

4. Varför behövs Drop-stitch? 

Alla uppblåsbara brädor på Sportproffsen.se är tillverkade med Drop-stitch teknologi, vilket gör att en uppblåsbar SUP kan behålla sin form trots högt tryck. Drop-stitch teknologi innebär att tiotusentals polyestertrådar håller ihop SUP-brädans ovan- och undersida, så att den hålls platt och inte buktar ut på mitten som en uppblåsbar madrass. Drop-stitch innebär högre produktionskostnader men är en garanti för bättre kvalitet och prestanda. 

5. Vilka tillbehör behövs för SUP-paddling?   

SUP-brädor säljs ofta som paket för att du ska har med allt du behöver från start. Förutom själva brädan ingår för det mesta en paddel, fenor, pump, reparations-kit och en fångrem som fästs vid ankeln för att hindra brädan från att fara iväg om du trillar av (kallas även leash, ankelrem eller säkerhetslina). Med uppblåsbara brädor följer också en väska för landtransport och förvaring.  

Utöver ovan nämnda finns även andra tillbehör att lägga till, som exempelvis en sits för SUP-bräda för dig som vill paddla sittande – och glöm inte flytvästen! 

SUP-Garanti 1 år 

Vi på Sportproffsen.se vill att du ska njuta många timmar på din SUP-bräda. Ju längre distanser, ju bättre hälsoförmåner! Därför är det viktigt för oss att lämna bra service och garantier. Hos oss har du som använder din SUP för privat bruk 1 års garanti.  

Ta väl hand om dig och din SUP-brädda – och paddla så det skvätter! 
 

Sortera:
 • FitNord Aqua 300 SUP-brädsats, Turkos
  4.52742616     / 5

  FitNord Aqua 300 SUP-brädsats, Turkos

  4990 kr

 • FitNord Aqua Leaf 340 SUP-brädsats, Grön
  4.83333333     / 5

  FitNord Aqua Leaf 340 SUP-brädsats, Grön

  6990 kr

 • FitNord Aqua Zoom 380 SUP-brädsats, Mörkblå
  4.94444444     / 5

  FitNord Aqua Zoom 380 SUP-brädsats, Mörkblå

  7890 kr

 • FitNord Aqua Ruby 14 'SUP-bräda
  4.83333333     / 5

  FitNord Aqua Ruby 14 'SUP-bräda

  8990 kr

 • Aztron Nebula SUP-brädsats för två

  Aztron Nebula SUP-brädsats för två

  8990 kr

 • Aztron Galaxie SUP-brädsats för tre

  Aztron Galaxie SUP-brädsats för tre

  9990 kr

 • FitNord sits för SUP-bräda

  FitNord sits för SUP-bräda

  499 kr

 • FitNord Aqua Pro 330 SUP-brädsats, Mörkblå
  4.91666667     / 5

  FitNord Aqua Pro 330 SUP-brädsats, Mörkblå

  6490 kr

 • FitNord Aqua Pro 330 SUP-brädsats, Svart
  4.75000000     / 5

  FitNord Aqua Pro 330 SUP-brädsats, Svart

  6490 kr

 • FitNord Aqua 300 SUP-brädsats, Rosa
  5.00000000     / 5

  FitNord Aqua 300 SUP-brädsats, Rosa

  4990 kr

 • FitNord Aqua 300 SUP-brädsats, Svart/Blå

  FitNord Aqua 300 SUP-brädsats, Svart/Blå

  4990 kr

 • FitNord Aqua 300 SUP-brädsats, Mintgrön

  FitNord Aqua 300 SUP-brädsats, Mintgrön

  4990 kr