Köpguide SUP-brädor

Så här ska du välja en lämplig SUP-bräda


SUP-bräda har blivit en hitproduk inom nordisk vattensport, och mer och mer tränare vill skaffa sin egen bräda för att paddla när som helst – inte bara när en uthyrningsservice har fria brädor. Men i den vilda djungeln om varumärke och modeller kan det vara konstigt att välja förnunftigt: Vilken bräda skulle passa bäst för min bruk?

Här kan du läsa nyttiga tips om att välja en SUP-bräda – hur modellerna skiljar sig av varann, och vilka synpunkter man borde tänka på när man väljer.


SUP-BRÄDA ENLIGT BRUK


För allmänn paddling för alla nivåer av erfarenhet: ALL ROUND -BRÄDOR


Som namnet säger, all round -brädor passar för olika slags av bruk. Dessa modeller är stabila och lätta att styra, och därför en allround-bräda är ofta den bästa alternativen för borjande paddlare. Detta gäller på t.ex. sommarstugan, där den samma brädan ska bli paddlad av olika användare av olika erfarenhetsnivåer. All round -modeller passar fint också när man vill bara njuta av soliga sommardagar och ligga på varma vattnet – eller träna på något annat sätt än paddling på sin SUP-bräda: yoga-ställingar, pilates-träning, gymnastik...


För längre utflykt: TOURING/TURBRÄDOR


Touring- eller turbrädor brukar ha något längre och smalare form med spetsigare boger än all-roundbrädor. De passar bra för längre paddelturer. De glider lätt och smidigt på vattenytan, och deras riktningsstabilitet är särskilt gott. Dessa brädor brukar inte vända sig lätt i sidoriktning enligt paddlarens rörelser. Paddlandet blir inte så lätt en sikksakk-kurs. Turbrädor är normalt lite längre och smalare än all-round-brädor, och därför är de ju inte så stabila, men desto snabbare och smidigare att paddla. Stabilitet är oftast tillräckligt bra för också borjande paddlare, och därför en börjare kan väl skaffa en turbräda, om man planerar att paddla mestens längre turer.


För stora hastigheter: Tävlings-SUP-brädor


Tävlings- eller på engelska Race-brädor har mycket smala och långa linjer. De passar inte för börjande paddlare. Smala och långa förmen menar att dessa brädor är planerade att nå så stora hastigheter som möjligt, och därför stabiliteten är mycket begränsad.  Race-modeller passar för erfarna paddlare och tävlare, som vill ha framför allt en snabb bräda.


Med segel: Windsup-brädor


Några SUP-brädamodeller har en fästningsmekanism för mast och segel, och med dessa blir SUP-brädan en windsup-bräda. Normalt dessa brädor är av allround-typ, och de kan också användäs utan segel och mast för vanlig SUP-paddling. Supro Corsair är en exempel om SUP-bräda som kan användas med segelutrustning som vindsurfbräda.

SUP-BRÄDA FÖR NYBÖRJARE

Börjande paddlare har det bäst med en ganska bred och stabil bräda. All round -brädor är oftast de lämpligaste modeller. Runda formar betyder att all round -brädor är lätta att vända och styra på vattnet. Bredda get brädor stabilitet, som gör det lättare att hålla balansen på brädan. Och det är också kult att sitta och ligga på bredan, om van vill ta en paus mellan paddlingen. Koll här på SUP-modeller för börjande paddlare!

SUP-BRÄDA FÖR TYNGA / XXL STORLEK -PADDLARE

Stora brädamodeller med hög luftfyllvolum har oftast tillräckligt bärighet för stora och tunga brukare – tillräckligt över 100 kilo. Om brädan blir lastad med mera vikt än brädans maksimbelastning, brädan sjunker för djupt på vattenytan, blir ostabil att stå på och besvärligt att styra. Därför vi rekommenderar att man skulle välja en modell som har något om belastningsreserv – att alla brädans belastning-kilogrammor blir inte fyllda av paddlarens egen vikt. Så blir paddlingen mycket mera smidigt än med fullbelastad modell.  Därmed kan man ta med redskap för längre paddelturer.

SUP-BRÄDA FÖR TVÅ BRUKARE

SUP-paddlande är särskilt kul på tandem! Brukarparens vikt borde bestämma tandem-brädans egenskaper på samma sätt som med tunga brukarens brädor. Förstås borde man också skaffa en extra paddel för smidigare åkning.

LUFTFYLLD ELLER HÅRD SUP-BRÄDA?

LUFTFYLLDA SUP-BRÄDOR

De flesta av moderna SUP-brädamodeller är luftfyllda – alltså man måste pumpa dem full av luft före bruk. Produktionsteknik av luftfyllda småbåtar har blivit så avancerad att luftfyllda modeller, som är pumpade till full lufttryck, kan inte lätt skiljas från hårda brädor när man kollar på dem. Pumpande och hopsättning av luftfyllda brädor tar ca. 10-15 minuter, och transport och lagring är enkelt: en SUP-bräda tomt av luft och rullad ihop kan bäras i brädans egen transport-ryggsäck och lagras i en skåp.

Luftfyllda modeller också tålar småa stött bättre än hårda modeller, deras yta blir bucklad eller repad lättare. Alltså luftfyllda modeller tår steniga strandvatten eller forspaddling bättre än hårda modeller. På andra sidan har luftfyllda modeller mera om brottsbara komponenter som luftventiler. Högklassiga modeller säljas med reparationsredskap, och man kan byta deras luftventiler vid behov.

Pumpning och hopsättning av en luftfylld SUP-bräda (video):


HÅRDA SUP-BRÄDOR

Luftfyllda SUP-brädor har tagit över marknaden,men  hårda brädor hittar nog sin plats. Även om en hård bråda kan inte transporteras från vattnet till varann så lätt som luftfyllda, hårda modeller fortarande har en förder när det gäller om paddlingsegenskaper. En hård bräda glider mest smidigt på vattenytan, för den kan formas strömlinjad och mycket rigid redan vid produktion. Om man tänker på att paddla omkring bara en plats, som har lagringsrum (liksom en sommarstuga), och man behöver inte transportera brädan från vattnet till varann, en hård och alltid brukfärdig bräda en bra alternativ.


SUP-BRÄDANS MÅTT OCH EGENSKAPER

Storlek

SUP-brädans storlek väljas enligt brukarens vikt och bruksstil. En av de mest kritiska mått av brädor är volym, som formas av brädans längd, bredd och tjockhet. Ju mera volym brädan har, desto mera vikt kan den belastas med, och desto tyngre paddlare kan bruka brädan lämpligt. Om volymen är för liten i relation med brukarens vikt, sjunker brädan för djupt i vattenytan och blir både ostabil och besvärlig att paddla.

Långa brädor (över 330 cm) är typiskt mycket kursstabila (liksom tur- eller touring-brädor). En mycket lång bräda kan ha en stor volym tack vare sin längd, men om brädan är mycket smal, den kan vara för ostabil särskilt för börjande paddlare (liksom tävlings- eller race-brädor och några turbrädor). Om  brädan har tillräckligt volym, kan man paddla tandem eller även som trio! (Vi har också sådana modeller tillgänliga.)

Breda brädor (över 83 cm om bredd) är jättestabila, men ju bredare en bräda, desto langsammare den glider i vattnet. Breda modeller passar bäst för lung frilufts- eller sightseeingsturer, liggande och njutande av soliga dagar, styrketräning eller yoga på brädan eller fiske.

Brädans tjockhet spelar sin roll i volym, maksimalbelastning och rigiditet. De billigaste och tunna (mindre än 12 cm) modeller böjer sig mera på vattenytan (under paddlarens vikt) och glider framåt djupare på vattenytan. Paddlandet blir tyngre och ostabil. Många av de mest förmånliga modeller har bara 10 cm om tjockhet.

När man väljer en SUP-bräda, lönar det sig att tänka om man skulle satsa några hundralappar mera för en mer stabil bräda, på vilken man kan också vila bekvämt. Vi rekommenderar brädor som har mindre än 12 cm om tjockhet hellre för barn än för vuxna brukare.

SUP-brädans maxmibelastning

SUP-brädans maximbelastning kalkyleras efter brukegenskaper och hållbarhet. Det är viktigt att man inte överstiger maximbelastningen, eftersom tyngre belastning gör paddlandet mycket obekvämt och även omöjligt. Brädan sjunker djupt i vattnet och böjer sig under vikten, och ståendet på brädan liknar mera om ståendet på en vanlig simmadrass.

Även om brädan skulle knappt flyta, paddlandet är jättetungt, fötterna blir konstant våta och fall blir sannolika. Vi rekommenderar att man väljer sån en bräda, som har reserv i maximbelastning, och hållbasförmågan räcker ordentligt.