Köpguide SUP-brädor

SÅ VÄLJER DU SUP BRÄDA!

SUP brädor har blivit en hitproduk inom nordisk vattensport. Allt fler vill skaffa en privat bräda för att ha friheten att paddla när som helst och nästan var som helst. Det finns många varumärken och modeller att välja bland. Här får du reda på vilken modell som passar just dig!

 

FÖR MÅNGSIDIG ANVÄNDNING:
ALL ROUND -BRÄDOR

All round modellerna passar för mångsidig användning. Brädorna är stabila och lättastyrda. En allround bräda är oftast det bästa alternativet för en nybörjare. Denna sortens bräda är perfekt om den ska användas av olika personer. All round modeller passar även för att träna på något annat sätt än paddling, prova gärna SUPyoga, pilates eller gymnastik!

 

FÖR MER AKTIV ANVÄNDNING:
TOURING BRÄDOR

Touringbrädor (turbrädor) har längre och smalare form, med spetsigare boger. De passar utmärkt för längre paddelturer. Turbrädornas riktningsstabilitet är mycket bra, brädan glider lätt och smidigt på vattenytan. Brädan har ett bra motstånd, det vill säga den vänder sig inte i sidoriktning enligt paddlarens rörelser, utan paddlandet behålls i en rak färdlinje. Oönskad sikksakk-kurs undviks.
Genom att brädorna är längre och smalare i modellen, är de inte lika stabila som en All round modell.  Isället erbjuder deras form snabbhet och smidighet.
Även om touring brädorna har mindre stabilitet än en All round bräda, brukar de fungera bra även för nybörjare. Touring brädan kan speciellt rekommenderas vid paddling av längre sträckor.

 

FÖR HÖGRE HASTIGHET:
TÄVLINGS SUP BRÄDOR

Racing brädor (tävlingsbrädor) har stilrena, smala och långa linjer. Brädorna är inte rekommenderade för nybörjare. Den smala och långa formen är designad för att komma upp i höga hastigheter. Stabiliteten är därför begränsad. Racing modellen är mycket snabb,  designade för den erfarna och tävlingsinriktade användaren!

 

MED SEGEL:
WINDSUP BRÄDOR

Vi erbjuder även en rikigt rolig model: WindSup brädor! Modellen liknar väldigt mycket en vanlig All round modell, men har dessutom alternativ fästning för mast och segel. Brädan kan därigenom användas både som en vindsurfbräda eller som en vanlig SUP bräda.
Vi rekommenderar ”Supro Corsair” modellen som kan användas med segelutrustning.


 

SUP BRÄDA FÖR NYBÖRJARE

All Round brädorna är den bästa modellen för nybörjare. Modellen är bred och något rundad för att öka stabiliteten. Den runda och breda designen gör brädan även lättare att styra. Brädans storlek och bredd gör det möjligt att sitta och ligga ned, samtatt genomföra övningar såsom SUP yoga!
 

SUP BRÄDA FÖR 
XL / XXL PADDLARE

De större modellerna med hög luftvolym är rekommenderade för användare över 100KG. Var noggrann att se efter max vikten på din bräda! Om maxvikten överskrids, kan brädan bli mycket ostabil och svårstyrd. Svårigheter att hålla brädan flytande ovanför vattenytan tillräckligt länge, kan också uppstå om max vikten överskrids.
Vi rekommenderar att Du väljer en modell som inte kommer att belastas på exakt max vikt, men något under. Då har du även möjlighet att transportera utrustning på din bräda. Speciellt bra vid längre paddelturer!

 

SUP BRÄDA FÖR TVÅ ANVÄNDARE

SUP paddlande är extra roligt i par! Parets totalla vikt bestämmer tandem brädans egenskaper. Kom ihåg att skaffa en extra paddel!

 

LUFTFYLLDA SUP-BRÄDOR

Vanligtvis är de moderna SUP modellerna luftfyllda. De pumpas med luft före varje användning. Själva pumpandet och hopsättningen av brädan är mycket smidig, total tid investerad beräknas vara ca 10–15 minuter per gång. Transport och förvaring är mycket smidig; töm brädan på luft, rulla ihop den och förvara i brädans egen transport ryggsäck! Transport ryggsäcken gör det mycket enkelt och smidigt för dig att bära brädan ner till vattnet.
Produktionstekniken för luftfyllda modeller har utvecklats mycket väl dom senaste åren. Det är svårt att se skillnaden från utsidan på en hård bräda och en luftfylld! Ett annat plus, är att de luftfyllda modellerna tål stötar bättre. Vid forspaddling eller paddling vid stenig botten, rekommenderar vi därför de luftfyllda modellerna. En nackdel med de luftfyllda modellerna, är att de kan ha mer fragila luftventiler. De modellerna som finns i den lite högre prisklassen, brukar levereras tillsammans med reperationsredskap.

Pumpning och hopsättning av en luftfylld SUP-bräda (video):
 

HÅRDA SUP BRÄDOR

De hårda modellerna har en del fördelar när det gäller paddlingsegenskaper. De glider väldigt smidigt på vattenytan genom dess strömlinjeformade design.
Vid köpet av en bräda, rekommenderar vi att du betänker transport möjligheterna. En hård bräda funkar otroligt bra, om du mestadels planerar att vara vid samma område och har ett bra förvaringsutrymme. För att transportera den hårda brädan behövs givetvis lämpliga säkerhetsåtgärder åtas med ditt fordon. De uppblåsbara modellerna är däremot mycket enkla att transportera och förvara.SUP BRÄDANS MÅTT OCH EGENSKAPER

SUP brädans storlek ska väljas efter användarens vikt och brädans användningsgrad. Brädans volym beräknas efter dess längd, bredd och tjockhet. Högre volym innebär högre max vikt per användare.

 Om brädans volym är för liten i relation till användarens vikt, riskerar brädan att sjunka för djupt ned i vattnet, brädan blir även ostabil och svårpaddlad.

Långa brädor (över 330 cm, exempelvis touringbrädor) är mycket kursstabila. En mycket lång bräda kan ha en stor volym tack vare sin längd. Däremot när brädan är smalare, minskar stabiliteten. Speciellt racingbrädor är mycket smala, designade istället för att klara ett snabbare tempo.

Breda brädor (över 83cm i bredd) är väldigt stabila. Nackdelen är att de breda brädorna glider långsammare i vattnet. Vi rekommenderar de bredare modellerna främst för de som vill njuta mer av omgivande natur. Med dessa går det också utmärkt att utföra andra övningar på brädan, så som till exempel SUP yoga, styrketräning och fiske.
Har brädan en stor volym, finns möjligheten att paddla tandem eller till och med trio! 
 
SUP brädans storlek ska väljas efter användarens vikt och brädans användningsgrad. Brädans volym beräknas efter dess längd, bredd och tjockhet. Högre volym innebär högre max vikt per användare.
 Om brädans volym är för liten i relation till användarens vikt, riskeras brädan att sjunka för djupt ned i vattnet, brädan blir även ostabil och svåpaddlad.

Långa brädor (över 330 cm, exempelvis touringbrädor) är mycket kursstabila. En mycket lång bräda kan ha en stor volym tack vare sin längd. Däremot när brädan är smalare, minskar stabiliteten. Speciellt racingbrädor är mycket smala, designade istället för att klara ett snabbare tempo.

Breda brädor (över 83cm i bredd) är väldigt stabila. Nackdelen är att breda brädorna glider långsammare i vattnet. Vi rekommenderar de bredare modellerna främst för de som vill njuta mer av omgivande natur. Med dessa går det också utmärkt att utföra andra övningar på brädan, så som till exempel SUP yoga, styrketräning, eller fiske.
Har brädan en stor volym, finns möjligheten att paddla tandem eller till och med trio!
 

MAX BELASTNING

Brädans tjockhet spelar stor roll vid användning. De billigare och tunnare alternativen (mindre än 12cm) ”böjer” sig mer på vattenytan under paddlarens vikt och de glider framåt något djupare över vattenytan. Det gör att paddlandet blir tyngre och mindre stabilt.
De billigare modellerna har endast 10cm tjockhet.
Vi rekommenderar därför brädor som är 12cm eller mindre i tjockhet, att användas främst av barn.
 
SUP brädans max belastning kalkyleras efter dess egenskaper och hållbarhet. Överstig aldrig max belastningen! Tyngre belastning gör paddlandet mycket obekvämt, i vissa fall till och med omöjligt. Brädan sjunker för djupt i vattnet och ”böjer” sig under vikten (kan liknas vid stående på en vanlig sim madrass).
Även om brädan skulle klara att flyta, blir paddlandet alldeles för tungt, fötterna sjunker ned i vattnet och det blir enkelt att falla av. Vi rekommenderar därför att Du väljer en bräda, som inte används exakt på sin max gräns, utan något under.