Köpguide löpband

Köpguide löpband
Köpguide löpband

PRODUKTKOMMENTARER: Köpguide löpband

4.61979167     / 5
4,6
99 % Rekommenderar
256 recensioner i kategorin köpguide löpband

Vilket löpband ska jag köpa?

Ett löpband är bland de bästa investeringar du kan göra för din hälsa. Oavsett om du vill få förbättrad syreupptagning, gå ner i vikt eller maxa pulsen och stärka hjärtat, gör löpbandet att du alltid, oavsett väder, kan få till din träning.

Hos Sportproffsen hittar du ett stort urval av löpband från bland annat FitNord, Tunturi, Gymstick och Flow Fitness. Vi har modeller såväl för användning i hemmet, gemensamma gym samt för professionellt bruk. När du väljer modell bör du fundera över:

 • Löpbandets maxhastighet. En tumregel är att välja en modell med topphastighet 4-6 km/h över ditt normala gång- eller löptempo.
 • Vill du kunna springa i motlut? Välj då en modell med vinklingsbart löpbord. En del löpband har en servomotor som smidigt kan vinkla löpbordet under träningspasset.
 • Träningsprogram och information. Många modeller har förinställda träningsprogram och ibland även möjlighet att skapa egna. Vissa löpband är förberedda med Bluetooth som kan göra din träning interaktiv genom anslutning av mobil eller surfplatta.
 

Bra  saker att tänka på när du ska köpa löpband:

1. Hur använder man ett löpband?

Hur mycket du får ut av löpbandsträning beror på hur du lägger upp träningspasset. Intervallträning är en populär träningsform som lämpar sig utmärkt för löpband, då de intensiva partierna gärna ska ha exakt samma fart och sträcka. Det kan vara svårt att uppskatta i skogen, medan du på ett löpband snabbt får överblick av exakt distans och hastighet.
 
De allra flesta löpband har löpbord som kan vinklas för att imitera en uppförsbacke. Vinkeln på lutningen varierar ofta mellan 1% och 15%. Många modeller har flertalet träningsprogram förinstallerade, för inspiration och variation i lutning och hastighet.

Fundera över hur vilken ambition du har med din träning och om ni är fler som ska nyttja träningsbandet, så att du kan ringa in den modell som passar bäst. När du sedan vet vad du vill uppnå – notera dina resultat i tid, hastighet och förbrukade kalorier varje gång du genomfört ett träningspass för att följa utvecklingen!

2. Skillnad mellan löpband och gåband

Löpbanden som finns på gym ska stå pall för frekvent användning av hundratals löptränande. För hemmaträning är det troligt är att du klarar dig bra med en enklare modell. För att guida har vi delat upp våra löpband i tre användningsområden, utifrån intensitet och träningsambition:

Gåband och powerwalks

Regelbundna promenader ger en rejäl skjuts inte minst för fettförbränning och cirkulation. Att utrusta hemmet med ett gåband som gör det möjligt att avverka 10.000 steg om dagen är smart! Satsa på ett band med kraftfull motor, det brukar löna sig i längden. Avsikten med träning, oavsett nivå, är att förbättra och bibehålla hälsan – det uppnår du genom att pusha dina gränser och träna regelbundet. Gåband har ofta en LCD-display som hjälper dig att håla koll på olika träningsdata. Förutom träningsinfo på kontrollpanelen har vissa modeller TFT-skärm eller hållare för surfplatta, vilket ger möjlighet att  spela upp t.ex. videoklipp eller musik under träningspasset. För powerwalks rekommenderar vi:

Joggning och motionslöpning

Är du en motionär som vill svettas och få ut mer av din träning – vem vet, kanske förbereda dig för att springa ett lopp? Då är det smart att rikta blicken mot ett lite starkare löpband. Våra mest populära modeller är löpband som är avsett för joggning med ett rullband på ca 40-50 cm i bredd och en topphastighet på ca 12 – 18 km/h. En tumregel är att välja ett löpband med topphastighet ca 4-6 km/h över din normala löphastighet.
 
Medelintensiv löpning är en strålande träningsform för dig som inser vikten av god kondition och allsidig styrka. Givetvis ska du även kunna trycka till på tempot ibland och utmana dig för att förbättra puls och syreupptagning. Ta därför höjd för funktionalitet som förprogrammerade program och pulsmätare – all träning blir roligare när du kan se dina framsteg! För joggning och motionslöpning är följande löpband våra mest effektiva tips:

Aktiv Löpträning

Den mer seriösa löparen som vill nöta distanser och jobba med pulsträning gör klokt i att skaffa ett löpband för aktiv löpträning. Löpbandets topphastighet bör ligga på ca 20-22 km/h för maxade intervaller samt ha en kraftig motor och stabil ram.
 
Att rullbandet är stadigt är viktigt, liksom att rullbandet täcker en tillräckligt stor yta för löpning. Fokus är en bredd som tillåter eventuella felsteg, därför får bandet gärna mäta 50 cm eller mer från sida till sida.
 
Displayen med kontrollpanelen ska vara lättnavigerad med snabbvalsknappar för hastighet och lutning. Vid speedträning får löpbandet gärna vara utrustad med en effektiv AC-motor. För aktiv löpträning vill vi gärna rekommendera något av våra starkaste löpmaskiner:

3. Hur fungerar ett löpband? 

Löpband är utrustade med rullband som är speciellt utformade för att springa på. En motor driver runt bandet i önskad hastighet. Förutsättningar för träningen, såsom förinställda träningsprogram, hastighet och lutning, ställs in via en kontrollpanel.

Tekniken i moderna löpband tillåter att visa modeller kan kopplas direkt till via Bluetooth till exempelvis pulsband, smartphones eller surfplatta. Beroende på vilken ambition du satt för dig själv kan apparna tillföra antingen träningsprogrammering och resultatmätning – eller underhållning som film och musik för att ta dig igenom träningspasset. 
Det finns många appar som gör det möjligt att analysera din träningsinformation. Löpsträckor kan till och med programmeras med hjälp av Google Maps. Löpbandets skärm visar då hur långt du har kommit på rutten med kartvy eller faktiska miljöbilder. Google Maps anpassar sedan automatiskt belastningen utifrån terräng för utvald rutt. Exempel på sådant löpband är:

4. Löpband som får plats under sängen

Den absolut bästa placeringen av ett löpband är mitt i blickfånget, stolt uppställd som en ständig påminnelse om möjligheten att bli riktigt vältränad. Bara att knyta skorna och börja springa! Har du utrymme är det därför att rekommendera att låta den stå framme. Dock tenderar skrymmande träningsmaskiner att göra lite väl mycket anspråk på yta, inte minst om du bor i lägenhet eller tillsammans med många familjemedlemmar. Då kan ett hopfällbart löpband vara den enda rimliga lösningen för att kunna ägna sig åt inomhusträning.
 
Lyckligtvis har tillverkarna redan listat ut vikten av att smidigt kunna ställa undan ditt löpband. Många modeller kan enkelt vikas ihop, rullas undan och förvaras. Här är några exempel utifrån träningsnivå:

5. Löpband inomhus

Utöver förvaring är uppställningsyta för löpbandet värt att ägna en tanke. Du bör ha tillräckligt högt i tak och god ventilation. Som skydd för golven är en underlagsmatta bra att lägga under din träningsmaskin. Skyddsmattan fixerar dessutom löpbandet på den plats där du ställt upp det, för extra säkerhet. För att ditt löpband ska hålla så länge som möjligt är det viktigt att hålla rent och dammsuga under motorkåpan. 

6. Är löpband skonsamt?

Många upplever dämpade löpband mycket mer skonsamma än löpning på exempelvis asfalt. En lätt lutning av motionsbandet kan också underlätta belastningen. Har du problem med dina knän är det också viktigt att se över löpteknik, som steglängd och fotnedsättning, som kan påverka stötfördelningen. Många upplever dock att ett löpband är mer skonsamt än utomhuslöpning. 

Som avslutning på denna guide kan vi konstatera att löpning är en väldigt bra träningsform när du vill komma i form. Förutom att aktivera ben- och bålmuskulatur får blodcirkulation och fettförbränning fart under högintensiv träning! Inget utmanar hjärtat så bra som när pulsen pressas – och det är fascinerande att se hur effektiv andningen kan vara för uthålligheten när lungorna nyttjas på rätt sätt. Inget mer att tänka på alltså – bara att slå till på ett löpband! 

Hör gärna av dig med frågor

Vi på Sportproffsen hoppas att vår guide om löpband hjälper dig hitta ett träningsredskap som passar dig! Har du ytterligare frågor är du varmt välkommen att kontakta våra produktspecialister på kundservice.

Sortera:
 • FitNord Sprint 100 Löpband
  4.75000000     / 5

  FitNord Sprint 100 Löpband

  8590 kr

 • FitNord Sprint 150 Löpband
  4.65873016     / 5

  FitNord Sprint 150 Löpband

  9990 kr

 • FitNord Sprint 200 Löpband
  4.69047619     / 5

  FitNord Sprint 200 Löpband

  14990 kr

 • FitNord Sprint 300 Löpband
  4.45833333     / 5

  FitNord Sprint 300 Löpband

  19990 kr

 • FitNord Sprint 500 Löpband
  4.69230769     / 5

  FitNord Sprint 500 Löpband

  24990 kr

 • FitNord Sprint 500 Touch Löpband
  4.90909091     / 5

  FitNord Sprint 500 Touch Löpband

  27990 kr

 • RABATT 30 %
  FitNord Sprint 1000 Löpband
  4.71428571     / 5

  FitNord Sprint 1000 Löpband

  22990 kr 32990 kr

 • RABATT 24 %
  Tunturi Endurance T85 Löpband

  Tunturi Endurance T85 Löpband

  24990 kr 32990 kr

 • Reebok JET300 Löpband
  5.00000000     / 5

  Reebok JET300 Löpband

  19990 kr

 • RABATT 20 %
  Gymstick GT 3.0 Löpband

  Gymstick GT 3.0 Löpband

  7990 kr 9990 kr

 • Tunturi Performance T50 Löpband
  4.66666667     / 5

  Tunturi Performance T50 Löpband

  17790 kr

 • SPARA 3 000 kr
  Gåband för kontoret, WalkRo
  4.41666667     / 5

  WalkRo Gåband för kontoret

  10990 kr 13990 kr

 • Tunturi Competence T10 Löpband
  4.00000000     / 5

  Tunturi Competence T10 Löpband

  10490 kr

 • Tunturi Performance T60 Löpband
  4.88888889     / 5

  Tunturi Performance T60 Löpband

  19390 kr

 • RABATT 20 %
  Adidas T19X Löpband

  Adidas T19X Löpband

  27990 kr 34990 kr

 • Gymstick GT 1.0 Löpband

  Gymstick GT 1.0 Löpband

  6990 kr

 • Adidas T19 Löpband

  Adidas T19 Löpband

  23990 kr

 • SPARA 4 000 kr
  Tunturi Competence T40 Löpband
  5.00000000     / 5

  Tunturi Competence T40 Löpband

  9990 kr 13990 kr

 • Löpband Flow Fitness Runner DTM300i
  4.58333333     / 5

  Flow Fitness Runner DTM300i Löpband

  9990 kr

 • Reebok FR30 Floatride Löpband, svart

  Reebok FR30 Floatride Löpband, svart

  19990 kr

 • inSPORTline Hill Pro Löpband
  4.66666667     / 5

  inSPORTline Hill Pro Löpband

  13999 kr

 • inSPORTline inCondi T50i Löpband

  inSPORTline inCondi T50i Löpband

  14990 kr

 • Gymstick GT 4.0 Löpband
  5.00000000     / 5

  Gymstick GT 4.0 Löpband

  11990 kr

 • Tunturi Endurance T90 Löpband

  Tunturi Endurance T90 Löpband

  36490 kr

 • Tunturi Competence T20 Löpband

  Tunturi Competence T20 Löpband

  11790 kr

 • Kompakt gåband för promenader inomhus
  4.33333333     / 5

  FitNord Walk 200 Gåband

  6990 kr

 • inSPORTline Neblin Löpband för rehabilitering
  4.00000000     / 5

  inSPORTline Neblin Löpband för rehabilitering

  8490 kr

 • inSPORTline Mystral Löpband

  inSPORTline Mystral Löpband

  19990 kr

 • Flow Fitness Runner DTM200i Gåband

  Flow Fitness Runner DTM200i Gåband

  8490 kr

 • inSPORTline Gilavar Löpband
  4.33333333     / 5

  inSPORTline Gilavar Löpband

  19990 kr

 • Gymstick WalkingPad Pro Gåband
  3.66666667     / 5

  Gymstick WalkingPad Pro Gåband

  8490 kr

 • Flow Fitness Runner DTM100i Gåband
  4.33333333     / 5

  Flow Fitness Runner DTM100i Gåband

  6990 kr

 • Gångmatta Gymstick Walking Pad
  4.33333333     / 5

  Gymstick Walking Pad Gåband

  6990 kr

 • Flow Fitness PERFORM T3i Löpband

  Flow Fitness PERFORM T3i Löpband

  34990 kr

 • Titan Life T35 Löpband

  Titan Life T35 Löpband

  8990 kr

 • Tunturi Endurance T80 Löpband
  4.00000000     / 5

  Tunturi Endurance T80 Löpband

  28990 kr