Köpguide löpband

Köpguide löpband
Köpguide löpband

PRODUKTKOMMENTARER : Köpguide löpband

4.6 / 5
4,6
488 recensioner i kategorin köpguide löpband

Vilket löpband ska jag välja?

Ett löpband är bland de bästa investeringar du kan göra för din hälsa. Oavsett om du vill få förbättrad syreupptagning, gå ner i vikt eller stärka hjärtat gör löpbandet att du alltid – oavsett väder – får till en stunds kvalitetsträning.

Hos Sportproffsen hittar du ett stort urval av löpband från bland annat FitNord, Tunturi, Gymstick och Flow Fitness. Vi har modeller för hemmet, gemensamma gym samt för professionellt bruk. När du väljer modell bör du fundera över följande:

 • Löpbandets maxhastighet. En tumregel är att välja en modell med topphastighet 4–6 km/h över ditt normala gång- eller löptempo.
 • Vill du springa i motlut? Välj då en modell med vinklingsbart löpbord. En del löpband har en servomotor som smidigt vinklar löpbordet under träningspasset.
 • Träningsprogram och information. Många modeller har förinställda träningsprogram och ibland även möjlighet att skapa egna. Vissa löpband är förberedda med Bluetooth som kan göra din träning interaktiv genom anslutning av mobil eller surfplatta.

Saker att tänka på när du ska köpa löpband:

1. Hur använder man ett löpband?

Hur mycket du får ut av löpbandsträning beror på hur du lägger upp passet. Intervallträning är en populär träningsform som lämpar sig för löpband, då de intensiva partierna bör ha samma fart och sträcka. Sådant kan vara svårt att uppskatta i skogen, medan du på ett löpband snabbt får överblick av exakt distans och hastighet.
 
De flesta löpband har löpbord som kan vinklas för att imitera uppförsbackar. Vinkeln på lutningen varierar ofta mellan 1 och 15 procent. Många modeller har flera träningsprogram förinstallerade för att ge dig inspiration och variation när det kommer till lutning och hastighet.

Fundera över hur vilken ambition du har med din träning. Om ni är flera som ska använda löpbandet: hitta en modell som passar er bäst. Alla kan inte få allt, men i alla fall kan alla få ett högt prioriterat önskemål. När du vet vad du vill uppnå med din löpning, joggning eller gång – notera dina resultat för att följa utvecklingen. Många sporras av att se fakta!

2. Skillnad mellan löpband och gåband

Löpbanden som finns på gym ska klara frekvent användning av hundratals motionärer. För hemmaträning är det troligt är att du klarar dig fint med en enklare modell. För att guida dig har vi delat upp våra löpband i tre användningsområden utifrån intensitet och ambitioner:

Gåband och powerwalks

Regelbundna promenader ger fettförbränning och cirkulation en rejäl skjuts. Att utrusta hemmet med ett gåband som gör det möjligt att avverka 10 000 steg om dagen är praktiskt. Satsa på ett band med kraftfull motor, det brukar löna sig i längden. Avsikten med träning, oavsett nivå, är att förbättra eller bibehålla hälsan – det uppnår du genom att pusha dina gränser och träna regelbundet.

Gåband har ofta en LCD-display som hjälper dig att hålla koll på träningsdata. Förutom information på kontrollpanelen har vissa modeller TFT-skärm eller hållare för surfplatta, vilket ger möjlighet att  spela upp videoklipp eller musik under träningen. För powerwalks rekommenderar vi:

Joggning och motionslöpning

Är du en motionär som vill svettas och få ut mer av din träningm eller förbereda dig för ett lopp? Då är det smart att rikta blicken mot en något starkare löpmaskin. Våra mest populära modeller är löpband avsedda för joggning med ett rullband på 40–50 centimeter på bredden och med en topphastighet på 12–18 km/h. Välj ett löpband med en topphastighet som ligger 4–6 km/h över din normala löphastighet.
 
Medelintensiv löpning är en strålande träningsform för dig som inser vikten av god kondition och allsidig styrka. Givetvis ska du även kunna trycka till på tempot ibland och utmana dig för att förbättra syreupptagningen och stärka hjärtat. Ta därför höjd för funktionalitet som förprogrammerade program och pulsmätare. All träning blir roligare när du kan se framsteg! För joggning och motionslöpning är följande löpband våra bästa råd:

Aktiv löpträning

Du som är en hårdtränande löpare som vill nöta distanser och jobba med pulsträning gör klokt i att skaffa ett löpband för intensiv träning. Löpbandets topphastighet bör ligga på 20–22 km/h för maxade intervaller och dessutom ha en kraftig motor och stabil ram.

Att rullbandet är stadigt är viktigt, liksom att rullbandet har en tillräckligt stor yta för dina löpsteg. Bredden på rullbandet ska tillåta eventuella felsteg åt sidan och därför bör det vara minst 50 centimeter från sida till sida.
 
Displayen med kontrollpanelen ska vara lättnavigerad med snabbvalsknappar för hastighet och lutning. Vid speedträning är ett löpband utrustat med en effektiv AC-motor att föredra. För aktiv löpträning vill vi gärna rekommendera någon av våra starkaste löpmaskiner:

3. Hur fungerar ett löpband? 

Löpband är utrustade med rullband som är speciellt utformade för att springa på. En motor driver runt bandet i önskad hastighet. Förutsättningar för träningen, som förinställda träningsprogram, hastighet och lutning, ställs in via kontrollpanelen.

Tekniken i moderna löpband tillåter att visa modeller kan kopplas direkt via Bluetooth till exempelvis pulsband, smartphones eller surfplatta. Beroende på vilken ambition du har kan apparna tillföra träningsprogrammering och resultatmätning, eller underhållning som film och musik för att ta dig igenom träningspasset.

Det finns många appar som gör det möjligt att analysera din träningsinformation. Löpsträckor kan till och med programmeras med hjälp av Google Maps. Löpbandets skärm visar hur långt du har kommit på rutten med kartvy eller faktiska miljöbilder. Google Maps anpassar sedan automatiskt belastningen utifrån terräng för utvald rutt. Exempel på sådant löpband är:

4. Löpband som kan vikas ihop

Den absolut bästa placeringen av ett löpband är mitt i blickfånget, stolt uppställd som en påminnelse om möjligheten att träna. Bara att knyta skorna och börja springa! Har du utrymme är det därför att rekommendera att låta den stå framme. Dock kan skrymmande träningsmaskiner göra lite väl mycket anspråk på liten yta, inte minst om du bor i lägenhet eller tillsammans med många andra. Då kan ett hopfällbart löpband vara den enda rimliga lösningen för inomhusträning.
 
Lyckligtvis har tillverkarna redan listat ut vikten av att smidigt kunna ställa undan ditt löpband. Många modeller kan enkelt vikas ihop, rullas undan och förvaras. Här är några exempel utifrån träningsnivå:

5. Löpband inomhus

Utöver förvaring är uppställningsytan för löpbandet värt att ägna en tanke. Du bör ha tillräckligt högt i tak och god ventilation. Som skydd för golvet är en underlagsmatta praktisk att lägga under din träningsmaskin. Skyddsmattan fixerar dessutom löpbandet på den plats där du ställt upp det för extra säkerhet. För att ditt löpband ska hålla så länge som möjligt är det viktigt att hålla rent och dammsuga under motorkåpan. 

6. Är löpband skonsamt?

Många upplever dämpade löpband som mer skonsamma än löpning utomhus, på exempelvis asfalt. En lätt lutning av motionsbandet kan också underlätta belastningen. Har du problem med dina knän är det också viktigt att se över löpteknik som steglängd och fotnedsättning. De kan påverka stötfördelningen. 

Som avslutning på denna löpbandsguide kan vi konstatera att löpning är en väldigt bra träningsform när du vill komma i form. Förutom att aktivera ben- och bålmuskulatur får blodcirkulation och fettförbränning fart under högintensiv träning. Inget utmanar hjärtat så bra som när pulsen pressas – och det är fascinerande att se hur effektiv andningen kan vara för uthålligheten när lungorna nyttjas på rätt sätt.

Hör gärna av dig med frågor

Vi på Sportproffsen hoppas att vår guide om löpband hjälper dig hitta ett träningsredskap som passar dig. Har du ytterligare frågor är du varmt välkommen att kontakta våra produktspecialister på kundservice.

Sortera:
 • SPARA 3 591 kr
  FitNord Sprint 100 Löpband
  4.8 / 5

  FitNord Sprint 100 Löpband + ETT ÅR EXTRA GARANTI

  4999 kr 8590 kr

 • SPARA 3 991 kr
  FitNord Sprint 150 Löpband
  4.6 / 5

  FitNord Sprint 150 Löpband + ETT ÅR EXTRA GARANTI

  5999 kr 9990 kr

 • SPARA 5 991 kr
  FitNord Sprint 200 Löpband
  4.5 / 5

  FitNord Sprint 200 Löpband + ETT ÅR EXTRA GARANTI

  8999 kr 14990 kr

 • SPARA 7 991 kr
  FitNord Sprint 300 Löpband
  4.5 / 5

  FitNord Sprint 300 Löpband + ETT ÅR EXTRA GARANTI

  11999 kr 19990 kr

 • RABATT 31 %
  FitNord Sprint 500 Löpband
  4.6 / 5

  FitNord Sprint 500 Löpband *SMÖRJFRI* + ETT ÅR EXTRA GARANTI

  16999 kr 24990 kr

 • SPARA 11 491 kr
  FitNord Sprint 500 Touch Löpband
  4.5 / 5

  FitNord Sprint 500 Touch Löpband *SMÖRJFRI* + ETT ÅR EXTRA GARANTI **LEVERANS FRÅN PARTIET SOM INKOMMER 27/5 **

  16499 kr 27990 kr

 • SPARA 8 000 kr
  Tunturi Endurance T85 Löpband
  0.0 / 5

  Tunturi Endurance T85 Löpband

  24990 kr 32990 kr

 • Tunturi Competence T20 Löpband
  0.0 / 5

  Tunturi Competence T20 Löpband

  11790 kr

 • SPARA 2 991 kr
  Kompakt gåband för promenader inomhus
  4.4 / 5

  FitNord Walk 200 Gåband + ETT ÅR EXTRA GARANTI

  3999 kr 6990 kr

 • Tunturi Competence T10 Löpband
  4.0 / 5

  Tunturi Competence T10 Löpband

  10490 kr

 • SPARA 6 400 kr
  Tunturi Performance T60 Löpband
  4.4 / 5

  Tunturi Performance T60 Löpband

  12990 kr 19390 kr

 • Gymstick WalkingPad Pro Gåband
  4.0 / 5

  Gymstick WalkingPad Pro Gåband

  8490 kr

 • SPARA 1 000 kr
  Gångmatta Gymstick Walking Pad
  4.3 / 5

  Gymstick Walking Pad Gåband

  5990 kr 6990 kr

 • Gymstick GT 1.0 Löpband
  0.0 / 5

  Gymstick GT 1.0 Löpband

  6990 kr

 • Adidas T19 Löpband
  0.0 / 5

  Adidas T19 Löpband

  23990 kr

 • SPARA 4 000 kr
  Tunturi Competence T40 Löpband
  5.0 / 5

  Tunturi Competence T40 Löpband

  9990 kr 13990 kr

 • FitNord Sprint 1000 Löpband
  4.7 / 5

  FitNord Sprint 1000 Löpband + ETT ÅR EXTRA GARANTI **LEVERANS FRÅN PARTIET SOM INKOMMER 5/7 **

  32990 kr

 • Löpband Flow Fitness Runner DTM300i
  4.8 / 5

  Flow Fitness Runner DTM300i Löpband

  9990 kr

 • Reebok FR30 Floatride Löpband, svart
  0.0 / 5

  Reebok FR30 Floatride Löpband, svart

  19990 kr

 • inSPORTline Hill Pro Löpband
  5.0 / 5

  inSPORTline Hill Pro Löpband

  13999 kr

 • inSPORTline inCondi T50i Löpband
  0.0 / 5

  inSPORTline inCondi T50i Löpband

  14990 kr

 • Reebok JET300 Löpband
  4.3 / 5

  Reebok JET300 Löpband

  19990 kr

 • Gymstick GT 3.0 Löpband
  0.0 / 5

  Gymstick GT 3.0 Löpband

  9990 kr

 • Gymstick GT 4.0 Löpband
  5.0 / 5

  Gymstick GT 4.0 Löpband

  11990 kr

 • Tunturi Performance T50 Löpband
  4.0 / 5

  Tunturi Performance T50 Löpband

  17790 kr

 • Tunturi Endurance T90 Löpband
  0.0 / 5

  Tunturi Endurance T90 Löpband

  36490 kr

 • Gåband för kontoret, WalkRo
  4.6 / 5

  WalkRo Gåband för kontoret

  13990 kr

 • inSPORTline Neblin Löpband för rehabilitering
  4.5 / 5

  inSPORTline Neblin Löpband för rehabilitering

  8490 kr

 • inSPORTline Mystral Löpband
  0.0 / 5

  inSPORTline Mystral Löpband

  19990 kr

 • Adidas T19X Löpband
  0.0 / 5

  Adidas T19X Löpband

  34990 kr

 • Flow Fitness Runner DTM200i Gåband
  5.0 / 5

  Flow Fitness Runner DTM200i Gåband

  8490 kr

 • inSPORTline Gilavar Löpband
  4.0 / 5

  inSPORTline Gilavar Löpband

  19990 kr

 • Flow Fitness Runner DTM100i Gåband
  4.0 / 5

  Flow Fitness Runner DTM100i Gåband

  6990 kr

 • Flow Fitness PERFORM T3i Löpband
  0.0 / 5

  Flow Fitness PERFORM T3i Löpband

  34990 kr

 • Titan Life T35 Löpband
  0.0 / 5

  Titan Life T35 Löpband

  8990 kr

 • Tunturi Endurance T80 Löpband
  4.5 / 5

  Tunturi Endurance T80 Löpband

  28990 kr