TYNGDTÄCKEN

Avkoppling & Återhämtning – tyngdtäcket har en lugnande påverkan på sömnen


Sömnens mängd och kvalitet avgör hur kroppen och sinnet återhämtar sig från vardagens påfrestningar. Sover du tillräckligt men känner ändå inte att du är utvilad? eller har du svårt för att slappna av och du sover för lite? Då kan ett tyngdtäcke vara ett effektivt sätt att slappna av och förbättra djupsömnen som är avgörande för att du ska vakna upp med mer energi och ork. Täckets vikt har en förbättrande effekt på sömnkvaliteten.
 
Tyngdtäcket hjälper till att hålla en mer avslappnad sov position och minskar rörelserna under natten. När kroppen vänjer sig vid det lugnande tyngdtäcket, så lugnar även nervsystemet ner från dagens stimulanser och kroppens rörelser under natten förblir mer avslappnande. På så sätt ökar djupsömnen.
 

Tyngdtäckets vikt enligt din egen kroppsvikt

Moderna täcken idag är tillverkade av lätt material. Därför är tyngdtäcket gjort av speciellt material som ökar vikten på täcket. Materialens egenskaper gör att stoppningen och vikten fördelas jämnt över hela filtens yta.
 
Det är rekommenderat att välja vikten på täcket enlig din egen kroppsvikt. I slutändan är tyngdtäckets vikt en smaksak, men oftast rekommenderas det att välja ett tyngdtäcke som är cirka tio procent av den egna kroppsvikten. För tungt täcke kan kännas obehagligt, och för lätt ger inte en tillräcklig stimulans.
 

Djuptrycksstimulering tar bort spänningar

Tyngdtäcket ger en stadig, statisk stimulering till människans sinnen även kallad DPTS (Deep Pressure Touch Stimulation). Detta hjälper till att lugna ner det centrala nervsystemet från stimulanser av den stressiga livsstilen som många lever i idag. Tyngdtäcket ger en fast och omfamnande känsla som ökar kroppens nivåer av “må-bra-hormonet” serotonin och minskar mängden stresshormon. Detta leder i sin tur till att sömnhormonet melatonin får bättre förutsättningar att verka.
 
Därmed har många av dem som har provat tyngdtäcket berättat för oss att de sover mycket lugnare och fridfullare. Olika kroppsmätningssystem har även använts för att upptäcka hur rörelser under sömnen har minskat och hur djupsömnen har ökat.

Med tyngdtäcket används oftast påslakan som är speciellt gjorda för just tyngdtäcken, då de har fästen i hörnen som håller påslakanet på plats. Detta gör att tyngtäcket känns bekvämt och behagligt och det är mysigt att krypa under täcket för en lugn nattsömn.
Sortera: