Elcyklar med bakmotor

Olika elcyklar kan ha motorn placerad på tre olika ställen: frammotor, mittmotor eller bakmotor. Var och en har sina specifika egenskaper, så det är en bra idé att lära känna till förutsättningarna innan du väljer en elcykel.

En bakmotor hittar du ofta på billigare elcyklar. Detta beror på att tillverknings- och installationskostnaderna kan hållas lägre då en bakmonterad motor är placerad direkt på bakdäcket och inga ändringar behöver göras i ramen, vilket gör motorn lättare att installera. 

Förutom det låga priset medför en bakmonterad motor fler fördelar tack vare låg belastning på kedjor och växellåda. Energin som produceras av den bakre motorn överförs direkt till däcket, vilket sparar kedjan och belastningen på pedalen och motorn. Den bakre motorn tillåter också "fri resa" – det vill säga att motorn hjälper alltid till när pedalerna rör sig, även om det bara handlar om ack så lite. 

Den bakre motorn är antingen på eller av. Den aktiveras av pedalernas rörelse och gör då att cykeln förs frammåt lite rappare än en elcykel med en central motor skulle göra. 

Här hittar du Sportproffens utbud av bakmotordrivna elcyklar! ​​​​​​
Sortera: