Köpguide elcyklar

PRODUKTKOMMENTARER : Köpguide elcyklar

4.3 / 5
4,3
1609 recensioner i kategorin köpguide elcyklar
Det finns många varianter av elcyklar, och det kan därför inledningsvis kännas svårt att förstå vad som skiljer dem åt. Vilka är fördelarna respektive nackdelarna? På den här sidan går vi igenom sådant som är bra att veta innan du investerar i en  elcykel. 

1. Vilken elcykelmodell passar dina behov?  

Alla elcykelmodeller passar för vardagsmotion och de flesta även för arbetspendling. Nedan går vi igenom de olika elcykeltyperna och förklarar dess huvudsakliga användningsområde: 

Elcykel citybike är ett bekvämt transportmedel för korta och medellånga resor i stadsmiljö, pendling, shopping och annat vardagligt bruk. Körställningen på dessa elcyklar är vanligtvis avslappnad och upprätt, vilket ger dig uppsikt över trafiken. Elektriska stadscyklar har designats med hänsyn till komfort och funktionalitet.

Elcykel citybike av touring-modell är ett utmärkt val för både vardags- och långfärdscykling. Dessa cyklar har en något sportigare design. Körställningen är bekväm även på långa resor, medan utrustning och säkerhet är på topp. Funktionerna inkluderar bland annat bekväm körställning, lång batteritid, pakethållare, solid ram och kraftfulla bromsar. Exempel på touringcyklar hos Sportproffsen är Venture 300/500 och Ava 300/500.

Elcykel single speed är ett bra alternativ för stadsmiljö för den som värderar ett stilrent och enkelt transportmedel. De främsta fördelarna med enväxlade elcyklar inkluderar lätt vikt, användarvänlighet, mindre underhåll och ett lägre pris jämfört med en elcykel med växlar av liknande modell. Dessa cyklar upplevs som kvicka och accelerationssnabba och är behagliga att använda även i tät trafik.

Elmountainbike och elfatbike är de rätta valen för dig som tycker om grus- och skogsvägar, stigar och mer krävande terräng. Tack vare sin sportiga design och stabila körkänsla är de även ett populärt val för stadscykling och pendling. Elfatbiken med sina tjocka däck är designad för att cyklas även i extrema förhållanden som snö, lera och sand. 

Upptäck elcykelmodellerna  på Sportproffsen.se   

2.  Motor och prestanda 

Den maximala effekten för elcyklar är enligt svensk lagstiftning 250 W, och elmotorn får endast assistera upp till 25 km/h. Endast watt avslöjar dock inte hur väl motorn orkar driva cykeln under press, som till exempel stark lutning. För detta jämför du motorns vridmoment som anges i Newtonmeter (Nm). Olika modellers vridmoment varierar mellan 30 och 90 Nm.

3.  Motorns placering på elcykeln

Förutom elcykelns kraft påverkar även elmotorn dess köregenskaper och känsla, beroende på var den är monterad. På en elcykel kan motorn vara placerad i fram- eller bakhjulets nav eller i mitten vid vevpartiet (pedalerna). Mittmotorer hittar man normalt på de mer exklusiva elcyklarna. Det här är förutsättningarna du jämför: 

Framhjulsmotor  
Om cykeln har ett växelnav i bakhjulet, till exempel om elcykeln har fotbroms, så finns motorn oftast i framhjulet. Denna motorplacering fungerar mycket bra, men kan kännas lite ovan i början eftersom vanliga cyklar traditionellt driver med bakhjulet. Oftast förekommer framhjulsmotorer på stadscyklar, så kallade citybikes.

Bakhjulsmotor  
På lite sportigare elcyklar brukar motorns placering vara i bakhjulet. Detta ger däcken bra grepp, men medför att motorn inte kan ha fotbroms. Generellt brukar motorer i bakhjulet ha bättre vridmoment med större kraft att ta dig uppför backar. Ofta upplevs bakhjulsmotorn som tystare, eftersom den är placerad bakom cyklisten.

Mittmotor  
En motor som är placerad i mitten av elcykeln gör att tyngden centreras som på vanliga cyklar. På dessa mittmonterade motorer är det vanligt med högre vridmoment, vilket ger snabb acceleration och mycket god kraft i uppförsbackar. Många upplever att elcyklar med mittmotorer känns mest naturliga att använda. I ojämn terräng har mittmotorn fördelen att reagera snabbt på cyklistens tramprörelser och bidra till en stadigare körkänsla. En annan fördel är möjligheten att lätt kunna byta däck, eftersom inga kablar löper in i hjulen.   

4.  Elcykelns batteri  

Batterispänning (V)
Elcykelbatterier består normalt av seriekopplade litiumceller. Det första du bör fundera över är vilken kraft och räckvidd du behöver. Elcykelbatterier har normalt en batterispänning mellan 24 och 48 Volt (V). Vi på Sportproffsen avråder från elcyklar med 24 V batterispänning, eftersom dessa elcyklar ofta har lågt vridmoment och därmed upplevs klena.
 
Räckvidd, batterikapacitet (Ah) och effekt (Wh)
Batteriets kapacitet mäts i sin tur i Amperetimmar (Ah). Om man multiplicerar dessa två så får man fram batteriets effekt i Wattimmar (Wh), vilket är den enskilt största faktorn att titta på när man diskuterar räckvidd. Förenklat kan man säga att ju fler Wh desto längre blir räckvidden på din elcykel. Men hög batterikapacitet är en fördel även om du normalt inte beger dig ut på flera mil långa turer. Dels gör det inget om du glömmer att ladda någon gång. Vidare tappar alla batterier kapacitet över tid, så ett större batteri har alltså längre livslängd än ett mindre. Vidare tappar batterier kapacitet i kyla. Om du cyklar i kall väderlek är det bra med väl tilltagen batteristorlek.
 
Batteritillverkare
En annan viktig aspekt med elcykelbatterier är vem som tillverkat litiumcellerna, eftersom det kan påverka kvaliteten och eventuellt huruvida underleverantören har en hållbarhetspolicy. Större välkända märken brukar normalt ha högre genomsnittlig kvalitet samt en hållbarhetspolicy för fair trade, vilket gör dem till ett tryggare val än okända tillverkare.
 
Batteriplacering
På samma sätt som för elmotorn spelar batteriets placering roll för funktionen. Vanligast är att elcykelbatterier sitter monterade på eller inuti ramen, eller i pakethållaren. När batteriet är placerat på eller i ramen får elcykeln en låg tyngdpunkt, vilket många uppskattar. Det gör även att pakethållaren är ”ledig” för montering av till exempel cykelväska eller barnsits. Elcyklar av klassisk modell kan ibland ha en ramgeometri som medför att infästning av batteri antingen är svårt eller inte matchar designen. Då blir pakethållaren den mest naturliga placeringen.

5. Vad påverkar elcykelns räckvidd?  

Räckvidd är måttet på hur långt du kan köra med din elcykel innan batteriet är urladdat. Val av motor och batteri har givetvis stor betydelse, men utöver det finns ett helt gäng parametrar som påverkar räckvidden, till exempel underlag, total vikt för cyklist och packning, körstil, däcktryck, terräng, temperatur, med- och motvind. Någon standardiserad mätmetod finns inte för att ange just din räckvidd, ta därför det angivna måttet som ett riktvärde. Läs mer om räckvidden och vilka faktorer som påverkar mest.

Det vi på Sportproffsen gillar bäst med elcyklar är att det är du själv som avgör när räckvidden blir som längst. Väljer du att låta hjälpmotorn avlasta maximalt under hela färden sjunker räckvidden mycket, medan du kommer betydligt längre på batteriets laddning om du trycker ifrån i varje tramptag. Om batteriet skulle ta slut under cykelturen kan du givetvis cykla vidare för egen maskin.

6. Elcykelns växelsystem

Precis som för vanliga cyklar finns det flera olika typer av växelsystem på elcyklar.
 
Single speed
Dessa modeller har endast en växel och är perfekta för dig som vill ha en så underhållsfri elcykel som möjligt. Många tror att en enväxlad cykel rullar tungt, men det stämmer inte för de flesta elcyklarna. Ofta har dessa modeller en lägre vikt, som tillsammans med elmotorn gör att de är riktigt kvicka och nätta att använda. Perfekt i stadsmiljö eller som brukscykel!
 
Navväxelsystem
En del cyklar, särskilt de med fotbroms, har växelsystemet inbyggt i bakre hjulnavet. Dessa växelsystem är mycket driftsäkra och kräver mycket lite underhåll. Du hittar ofta navväxelsystem på citybikes och klassiska cyklar.
 
Utanpåliggande växelsystem
Utanpåliggande växelsystem innebär att det finns en (eller två) växelförare som petar kedjan mellan olika drev när du växlar. Dessa växelsystem känns oftast lite sportigare i karaktären och erbjuder ett brett växelspann, det vill säga en väldigt lättrampad lägsta växel och en snabb högsta växel. Utanpåliggande växelsystem behöver dock lite mer service.

7. Olika bromssystem

På elcyklar är de tre vanligaste bromssystemen fälgbroms, fotbroms samt mekanisk eller hydraulisk skivbroms. Nedan går vi igenom dem i tur och ordning:

Fälgbroms
På fälgbromsen trycker bromsklossarna direkt mot fälgen vid inbromsning. Dessa bromsar finns i olika varianter, där den vanligaste kallas för V-broms. Du aktiverar dessa bromsar via bromshandtag på styret. Fälgbromsen är en enkel bromstyp som ofta finns på elcyklar i de lägre prisklasserna.

Fotbroms
När man säger att en elcykel har fotbroms så syftar man alltid endast på bakhjulet. Fotbromsen är mycket driftsäker och aktiveras genom att cyklisten trycker pedalen bakåt. Cyklar med fotbroms har alltid en kompletterande broms för framhjulet. Det är oftast klassiskt designade elcyklar som utrustats med fotbroms.

Mekanisk skivbroms
Skivbromsen är ett effektivt bromssystem. Eftersom bromsskivan är placerad en bit upp från marken, vid hjulens nav, så påverkas dessa bromsar inte lika mycket av smuts- och vattenstänk som fälgbromsen. Dessutom behöver man inte justera bromsklossarna lika mycket som på en fälgbroms.

Hydraulisk skivbroms
Dessa bromsar är av många ansedda att vara de bäst lämpade för elcyklar. Hydrauliken gör dem mycket effektiva i alla lägen. En annan fördel med hydrauliken är att bromsarna är självjusterande allteftersom klossarna nöts ner.

8. Fördelar och nackdelar med stötdämpare

Vissa elcyklar är utrustade med stötdämpad framgaffel. Detta ger ökad komfort när man kör över ojämnheter i stan, eller cyklar på grusvägar eller stigar. Vissa stötdämpare går att låsa. Det är en praktisk funktion om du vet att du ska cykla längre distanser på fint, plant underlag. En dämpgaffel som inte kan låsas dämpar nämligen konstant en aning när cyklisten trampar, vilket stjäl lite energi.

9.  Vad kostar en elcykel?  

En elcykel kostar såklart lite mer än en vanlig cykel. Prislappen varierar beroende på utrustning som batteri, motortyp, växelsystem och dämpgaffel. Många undersökningar visar att elcykeln ofta ersätter bil och kollektivtrafik. Om man ser till totalkostnaden för en elcykel ser man att det inte är en särskilt dyr investering, utan snarare något man kan spara pengar på i längden jämfört med transporter i bil och kollektivtrafik.

En elcykel klassas dessutom som en traditionell cykel, vilket innebär att den får framföras på cykelbanor och utan krav på körkort och trafikförsäkring. Utöver det slipper du biltullar och parkeringsavgifter för din bil.

8. Du glömmer väl inte garantin?   

Vi på Sportproffsen vill att du ska färdas många mil på din elcykel. Ju fler mil du nöter, desto bättre för hälsan! Därför är det viktigt för oss att lämna bra service och garantier.  Läs vad som gäller specifikt för den modell du är intresserad på respektive elcykels produktsida.

Att cykla på elcykel ger träning och vardagsmotion

Slutligen, vilka är fördelarna med att cykla med elcykel? Till att börja med, träning sker inte bara den tid du tillbringar på ett träningspass. Jämför  vi den tid man generellt lägger på att transportera sig under en vecka  med  tiden man lägger på träning, blir det tydligt att val av transportmedel gör skillnad. Men kom ihåg att en elcykel inte ska misstas för att vara en moped. För att elcykelns motor ska sätta igång måste du trampa. På så gott som samtliga elcyklar kan du dessutom ställa in hur mycket motorn ska hjälpa till. Vill du få mycket motion och samtidigt spara batteri sänker du motorassistansen. Du kan till och med cykla med motorn avstängd. Att elcyklar dessutom minskar utsläpp och trängsel i kollektivtrafiken gör inte saken sämre.

Sist men inte minst vill vi påminna om friheten du får med en elcykel. Dels kan du ta dig längre sträckor än med en traditionell cykel, dels gör elcykeln dig fri från återkommande stök i såväl biltrafik som kollektivtrafik. Med andra ord, säg hejdå till bilköer och förseningar i tidtabellerna.  

Ta väl hand om dig och din elcykel och tveka inte på att höra av dig till oss och vår kundtjänst om du vill ha vägledning i ditt val av elcykel. Du är naturligtvis även välkommen till vårt showroom i Spånga om du vill prova några modeller.
Sortera: