Så kör du din elcykel på rätt sätt

PRODUKTKOMMENTARER : Så kör du din elcykel på rätt sätt

4.4 / 5
4,4
601 recensioner i kategorin så kör du din elcykel på rätt sätt

När du kör en elcykel bör du tänka på hur du kör den, eftersom felaktigt handhavande kan slita onödigt hårt på kedja, kugghjul och andra delar.

Undvik att låta din elcykel åldras i förtid genom att läsa våra tips och anvisningar nedan. Följ dem och du kommer öka livslängden på din elcykel och dess komponenter markant.

Fel assistansnivå och växel sliter på cykeldelarna

Med en elcykel med stark motor har du en pigg cykel som tar dig framåt i hög fart. Uppförsbackarna känns som en barnlek med den högsta assistansnivån och med bara höga växlar. Den här körstilen sliter snabbare och ojämnt på kedjan och växelsystemet. Ju högre vridmoment som appliceras på kedjan, desto större blir belastningen. I värsta fall kan det bryta av kedjan mitt under körningen. Anpassa därför assistansnivåerna till terrängen och hastigheten – välj låga assistansnivåer när du startar körningen och i uppförsbackar.

Se till att trampningen är så jämn som möjligt

Spara på växelsystemet genom att anpassa växlarna efter hastigheten. Målet är att du ska hålla pedalhastigheten så jämn som möjligt, vilket kommer slita långsammare och jämnare på kugghjul och kedja. Du ser därmed också till att växelsystemet kommer till sin rätt. Du rekommenderas att bara växla under körning, inte när du har stannat och precis ska cykla iväg igen. När du startar efter ett stopp utsätts nämligen kedjan för stor kraft och slitaget på kedja och kugghjul sker snabbt om du samtidigt växlar.
  • Anpassa assistansnivåer och växlar efter hastighet och underlag
  • När du startar, ha så låg växel och assistansnivå som möjligt
  • Växla endast när du kör, aldrig när du är stillastående eller precis ska köra iväg
  • För att undvika ryckig trampning, anpassa assistansnivån till underlaget och hastigheten – mjuk körning ger en behagligare körupplevelse

Köra på rätt sätt är det bästa för din hälsa

Det är fullt möjligt att köra en elcykel på fel sätt ett tag, men genom att ta hänsyn till ovanstående tips blir livslängden på din elcykel och dess komponenter betydligt längre. Samtidigt förbättrar du din upplevelse av din elcykel. En bonus är att din kondition och fysik förbättras när du inte alltid väljer det lättaste alternativet genom att cykla på de högsta assistansnivåerna.

Att köra elcykel är ett fantastiskt sätt att ta sig fram i stadsmiljö, pendla till jobbet och cykla på långa utflykter som du inte skulle orka på en traditionell cykel utan motor. Kika på vårt utbud av elcyklar, jämför de olika modellernas prestanda och beställ den elcykel som passar dina behov.

Läs också våra andra tips, råd och anvisningar för elcykling – du hittar dem i knapparna nedan!
Sortera: