Batterisäkerhet

Litiumjonbatterier som används i elcyklar är effektiva och säkra. Dock finns det finns några saker som är bra att ha i åtanke när du ska välja batteri och sedan använder det:
 1. Välj ett batteri från en välkänd celltillverkare. Battericeller från stora tillverkare som Samsung, LG och Panasonic är mer stabila och säkra än deras "anonyma" motsvarigheter som ibland återfinns bland lågkostnadsbatterier.
 2. Se till att batteriet har ett BMS, batteriövervakningssystem. Systemet skyddar batteriet vid till exempel överladdning och inaktiverar batteriet om ett problem skulle upptäckas i en eller flera celler.
 3. Kontrollera alltid aktuellt skick på batteriet och laddaren innan användning. Skulle det vara så att batteriet exempelvis har tydliga stötar, eller att laddsladden är sliten, ska du inte använda de. Byta istället ut den skadade delen mot en ny.
 4. Använd eller ladda inte batteriet om du märker utbuktning eller andra yttre skador, konstig lukt, läckande vätska eller om batteriet blir extremt varmt.
 5. Använd alltid batteriets egen laddare för att ladda batteriet. Till exempel kan en laddare som fungerar med för hög spänning orsaka att batteriet försvinner eller till och med överhettas.
 6. Överladda inte batteriet utan se istället till att koppla ur laddaren när batteriet är fullt. Batteriets livslängd gynnas bäst om batteriet inte är varken överaddat eller helt urladdat.
 7. Ladda aldrig batteriet direkt efter att du kommit in från den kalla uteluften. Litiumbatteriet ska värmas till rumstemperatur innan laddning. Ladda inte heller batteriet i kalla temperaturer.
 8. Täck inte över batteriet under laddning.
 9. Håll alltid en liten laddning i det lagrade batteriet. Ladda batteriet lätt om du förvarar det i flera månader utan att använda det. Att förvarar batteriet helt tomt kan skada det.
 10. Vänd dig till en fackman för att "återuppliva" batteriet om det har laddats ur helt under flera månader.
 11. Om batteriet ryker eller brinner ska batteriet om möjligt kopplas bort från elnätet. Efter detta rekommenderas att använda vatten för den omedelbara släckningen, då det förhindrar överföring av värmen som genereras av elden mellan cellerna. I andra hand rekommenderas att använda en skumsläckare. Ring omedelbart 112 och undvik brandområdet vid rök och eventuella gaser.
Sortera: