Batterisäkerhet

PRODUKTKOMMENTARER: Batterisäkerhet

4.64900662     / 5
4,6
99 % Rekommenderar
151 recensioner i kategorin batterisäkerhet
Litiumjonbatterier som används i elcyklar är effektiva och säkra. Dock finns det finns några saker som är bra att ha i åtanke när du ska välja batteri och hur du sedan underhåller det
 1. Välj ett batteri från en välkänd celltillverkare. Battericeller från stora tillverkare som Samsung, LG och Panasonic är mer stabila och säkrare än deras "anonyma" motsvarigheter som återfinns bland lågkostnadsbatterier.
 2. Se till att batteriet har ett BMS, batteriövervakningssystem. Systemet skyddar batteriet vid till exempel överladdning och inaktiverar batteriet om ett problem skulle upptäckas i en eller flera celler.
 3. Kontrollera alltid aktuellt skick på batteriet och laddaren innan användning. Skulle det vara så att batteriet exempelvis har tydliga skador, eller att kablar är slitna, ska du inte använda batteriet. Byt ut den skadade delen mot en ny innan användning.
 4. Använd inte heller  batteriet och undvik att ladda det om du märker konstig lukt, läckande vätska eller om batteriet blir extremt varmt.
 5. Använd alltid batteriets egen laddare för att ladda batteriet. En laddare med för hög spänning kan orsaka att batteriet överhettas.
 6. Överladda inte batteriet utan koppla ur laddaren när batteriet är fullt. Batteriets livslängd gynnas bäst om batteriet varken överaddas eller blir helt urladdat.
 7. Ladda aldrig batteriet direkt efter att du kommit in från den kalla uteluften. Litiumbatteriet ska värmas till rumstemperatur innan laddning. Ladda inte heller batteriet i kalla temperaturer.
 8. Täck inte över batteriet under laddning.
 9. Se alltid till att det finns lite ström i batteriet även när du inte använder cykeln. Att förvara batteriet helt tomt kan skada det.
 10. Vänd dig till en fackman för att "återuppliva" batteriet om det har laddats ur helt under flera månader.
 11. Om batteriet ryker eller brinner ska batteriet om möjligt kopplas bort från elnätet. Efter detta rekommenderas att använda vatten för den omedelbara släckningen, då det förhindrar överföring av värmen som genereras av elden mellan cellerna. I andra hand rekommenderas att använda en skumsläckare. Ring omedelbart 112 och undvik brandområdet vid rök och eventuella gaser.
Sortera: