Byta däck på din elcykel

PRODUKTKOMMENTARER : Byta däck på din elcykel

0 / 5
Inga omdömen.
Hur byter man däck på sin elcykel? I den här videon och texten ser du hur du kan byta däck, exempelvis om du behöver byta från dubbdäck till sommardäck. Steg-för-steg-instruktionen visar däckbyte på en FitNord elcykel med bakhjulsdrift.1. Placera cykeln i stället och se till att den inte kan välta, inte ens när det bakre hjulet tas bort från cykeln.
2. Ta bort batteriet om det behövs. Det blir stabilare och stället klarar bättre av vikten.
3. När du kopplar loss kontakten, dra inte i sladden (som på videon).
4. Notera i vilken ordning brickor och distanser sitter under muttrarna. Vanligtvis är det mutter –tunn bricka–bricka.
5. Lossa muttrarna på båda sidor av hjulet och lyft av hjulet. Var försiktig så att hjulet inte råkar falla av när du lossar muttrarna.
6. Innan du sätter in en ny slang, rengör utsidan av däcket och fälgen och se till att det inte finns några vassa stenar. Tips: Det är lättare att sätta in en slang i däcket när den har lite luft. Då monteras den jämnt inne i däcket, och när du senare pumpar upp däcket blir det jämnare. Det förhindrar också att slangen fastnar mellan fälg och däck när du använder däckjärn. En fastklämd slang mellan fälg och däck kan spricka när den pumpas, så kontrollera att slangen är korrekt placerad. Att montera slangen och centrera den eller få den att ”höja” sig på fälgen kan underlättas med tvålvatten med neutralt pH som appliceras på sidorna innan montering på fälgen.
7. När du fyller slangen med luft kommer den inte nödvändigtvis centreras automatiskt och du kan behöva pumpa upp den till ett högre tryck. På sidorna finns olika spår som du kan följa för att se om däcket har höjts jämnt. Du märker också om det vibrerar mycket eller inte när du snurrar på det.
8. Om däcket inte är centrerat, töm det och tryck in utsidan av däcket mot fälgen. Pumpa upp igen och kontrollera att däcket har fyllts jämnt.
9. Placera brickor och muttrar på rätt sätt och se till att det finns tillräckligt med utrymme mellan dem för att kunna skjuta in dem enkelt.
10. Ett extra par händer är alltid bra om det är möjligt att få.
11. Motorns axel är rak från båda sidor, och sidorna ska vara vertikala i förhållande till ramens spår. Brickan med ett litet fyrkantigt utsprång ska vara riktad nedåt. Motorkabeln bör komma ut från axelns ände nedåt. OBS! Om hålet för kabeln riktas uppåt, kan vatten rinna in i motorn.
12. När du monterar kedjan, se till att inte smutsa ner kläder eller händer.
13. Bromsskivan bör passa in i sitt spår utan att du behöver använda våld. Var försiktig så att du inte skadar bromsbeläggen eller böjer bromsskivan.
14. När motorn är på plats kan du först hålla hjulet uppe med en hand och sedan dra åt muttrarna med den andra handen.
15. Snurra hjulet och se till att bromsskivan inte gnider mot bromsbeläggen och justera om det behövs. Tips: Du kan sänka ner cykeln på marken och lossa muttrarna. Då sjunker ramen ned på motorns axel och står stadigt. Sedan kan du dra åt muttrarna igen.

Lycka till!

Nedan ser du fler instruktioner för hur du själv kan ta hand om din elcykel och ge den nödvändig service.