Ordlista elcyklar

Det finns mycket fackord i samband med elcyklar och deras teknik, vilket kan göra texter och produktbeskrivningar svåra att förstå även för en mest inbitne cykelentusiasten. Här har vi sammanställt en ordlista kring tekniska termer för elcyklar, för att göra det lättare för dig att bekanta dig med elcyklar. Elcykel

Elcykel: En cykel med elmotor som avlastar pedalerna. En elcykel kallas också ibland för en elassisterad cykel eller elektrisk cykel.

Motoreffekt: För att en elcykel enligt lag ska klassificeras som en elcykel får dess effekt inte överstiga 250 W. Dess elektriska assistans måste även stängas ner automatiskt vid en hastigheter över 25 km/h. Alla elcyklar hos Sportproffsen.se uppfyller dessa kriterier.

Vridmoment (Nm): Avläsningen i Newtonmeter (Nm) indikerar kraften som motorn tillför för avlastning. Ju högre avläsning, desto smidigare klarar elcykeln sin belastning uppför backen. 

  • Som exempel för normal cykling räcker en 45 Nm vridmotor tillräckligt, medan för elektriska terrängcyklar är 50-80 Nm den allmänna vridmomentet. Vridmoment har en betydande effekt på beteende och körkänsla hos en elcykel, särskilt under utmanande förhållanden. Motorer på elmountainbikes har ofta högt vridmoment, men kraftfulla motorer kan också hittas på vissa tur- och stadscykelmodeller som FitNord Venture 500Ava 500 och Classic 500.
Kadenssensor: En sensor i en elcykels motor som detekterar pedalernas hastighet och hjälper till att trampa i enlighet därmed. Assistansnivån kan justeras efter eget tycke.

Vridmomentssensor: Elmotorns vridmomentssensor detekterar kraften som tillförs pedalerna eller kedjorna när du trampar på det elektriska hjulet. Utifrån kraften justerar sensorn elmotorns effekt. Med andra ord: Ju tyngre cyklisten trampar, desto mer hjälper elmotorn till att trampa. Vridmomentssensorn reagerar snabbare än kadenssensorn gör för att smidigt ge förändring.  

Hjälpnivå
: Kraften för att hjälpa pedalen på elmotorn kan justeras från styrenheten som sitter fäst styret, det vill säga displayen. Vanligast är tre till fem assistansnivåer, från lätt elektrisk assistans till högpresterande assistans.

Justerbart styrfäste: Ett fäste som, liksom namnet antyder, fäster styret och ansluter det till hjulramen. Det justerbara styrfästet gör att du kan anpassa styrets position och höjd efter eget tycke och smak.

Batterityp: Den vanligaste och högpresterande batteritypen för elcyklar är litiumjonbatteriet. Jämfört med andra batterityper är fördelarna med ett litiumjonbatterie dess relativt blygsamma storlek och låga vikt, liksom dess livslängd.

Wh, V och Ah: När man talar om batteriet på elcykelar visas dessa förkortningar. De står för wattimmar (WH), volt (V) och ampertimmar (Ah).
  • En watt-timme är en effektenhet som erhålls genom att multiplicera ett antal ampere-timmar med antalet spänningar. Till exempel har batteriet på FitNord Ranger 200 en nominell spänning på 36 V och en kapacitet på 14,5 Ah, så batteriets effekt är 520 Wh. Effektvärdet avrundas ofta till tiotal, som här 522 = 520 Wh.
  • Antalet volt indikerar batteriets spänning. Ju högre spänningsavläsning på batteriet, desto mer elektrisk energi kan lagras i det. För att batteriet och motorn ska fungera tillsammans måste båda använda samma spänning. Den vanligaste spänningen i batterier är 24 och 36 V, med högst 48 V.
  • En ampertimme är en enhet som anger batteriets kapacitet. Ju fler amperetimmar batteriet har, desto längre kommer det att kunna köras på en enda laddning. Högkvalitativa, elektriska cykelbatterier har normalt en kapacitet på 11 till 14 Ah. Som ett exempel är batterikapaciteten för FitNord Ranger 200 elektrisk mountainbike 14,4 Ah.
Framgaffel: Framgaffeln är pertiet mellan styret och framdäcket. Framgaffelns egenskaper påverkar i hög grad körkomforten och däckstyrningen. 

Låsbar elastisk gaffel: Framgafflarna är tillgängliga fjädrande och styva. Flera flexibla gafflar är även låsbara för att hållas still. Stela framgafflar används ofta på plana, asfalterade vägar, men styva framgafflar kan också användas på mountainbikes. Stela framgafflar är lättare än fjädrade framgafflar. 

Hydrauliska skivbromsar: Hydrauliska bromsar fungerar med oljetryck. Trycket aktiverar bromsmekanismen, varigenom bromsbeläggen trycker mot bromsskivan som bromsar däckets rotation. Hydrauliska skivbromsar är väldigt effektiva, nästan underhållsfria och kan fungera i många år utan problem.

Fram- och bakväxel: Bakväxeln växlar kedjan mellan olika bakre kedjehjul för att växlar till ett större eller mindre växel. Samtidigt blir trampningen antingen tyngre eller lättare. Framväxeln fungerar på samma princip, men bara mellan två eller tre kedjehjul. 

Växelspak
: En spak på styret som justerar växeln på elcykeln.

Vevarm: Cykelpedalerna fästs på vevarmarna som är fästa till navet, vilket är del av kraftöverföringen. Veramarna är de viktigaste delarna i kraftöverföringen på en cykel, de som gör att cykeln förs frammåt.

Singel: En single speed elcykel är en enväxlad, lätt elcykel utan alla överflödiga "tillbehör".

Fatbike: En mountainbike med extra breda däck för krävande förhållanden. Fungerar bra i hal, mjuk och nedsänkt terräng. 

Kolla in Sportproffsens omfattande elcykelutbud och beställ din egen modell direkt!
Sortera: