Ordlista elcyklar

PRODUKTKOMMENTARER: Ordlista elcyklar

4.60459770         / 5
4,6
98 % Rekommenderar
145 recensioner i kategorin ordlista elcyklar

Det finns mycket fackord i samband med elcyklar och deras teknik, vilket kan göra texter och produktbeskrivningar svåra att förstå även för den mest inbitne cykelentusiasten. Här har vi sammanställt en ordlista med tekniska termer för elcyklar, för att göra det lättare för dig att bekanta dig med din elcykel.

Elcykel: En cykel med elmotor som avlastar pedalerna. En elcykel kallas också ibland för en elassisterad cykel eller elektrisk cykel.

Motoreffekt: För att en elcykel enligt lag ska klassificeras som en elcykel får dess effekt inte överstiga 250 W. Dess elektriska assistans måste även stängas ner automatiskt om man överstiger hastigheten 25 km/h. Alla elcyklar hos Sportproffsen.se uppfyller självklart dessa kriterier.

Vridmoment (Nm): Avläsningen i Newtonmeter (Nm) indikerar kraften som motorn tillför i form av avlastning. Ju högre Nm, desto smidigare klarar sig elcykeln uppför backen. 
Exempelvis: För normal elcykling räcker en 45 Nm vridmotor tillräckligt, medan för elektriska terrängcyklar är 50–80 Nm ett normalt vridmoment. Vridmoment har en betydande effekt på beteende och körkänsla hos en elcykel, särskilt under utmanande förhållanden. Motorer på elmountainbikes har ofta högt vridmoment, men kraftfulla motorer kan också hittas på vissa tur- och stadscykelmodeller som FitNord Venture 500Ava 500 och Classic 500.

Kadenssensor: En sensor i en elcykels motor som känner av pedalernas hastighet och hjälper till att trampa i enhetligt tempo. Assistansnivån kan justeras efter eget tycke.

Vridmomentssensor: Elmotorns vridmomentssensor känner av kraften som tillförs pedalerna eller kedjorna när du trampar på det elektriska hjulet. Utifrån den kraften justerar sensorn elmotorns effekt. Med andra ord: Ju tyngre cyklisten trampar, desto mer hjälper elmotorn till att trampa. Vridmomentssensorn reagerar snabbare än kadenssensorn gör för att göra cyklingen så smidig som möjligt.  

Hjälpnivå: Kraften för att hjälpa pedalen på elmotorn kan justeras från styrenheten som sitter fäst på styret, det vill säga displayen. Vanligast är tre till fem assistansnivåer, från lätt elektrisk assistans till högpresterande assistans.

Justerbart styrfäste: Ett fäste som fäster styret och ansluter det till hjulramen. Det justerbara styrfästet gör att du kan anpassa styrets position och höjd efter eget tycke och smak.

Batterityp: Den vanligaste och mest högpresterande batteritypen för elcyklar är litiumjonbatteriet. Jämfört med andra batterityper är fördelarna med ett litiumjonbatteri dess relativt blygsamma storlek och låga vikt, liksom dess livslängd.

Wh, V och Ah: När man talar om batteriet på elcyklar visas dessa förkortningar. De står för wattimmar (Wh), volt (V) och amperetimmar (Ah).

  • En wattimme är en effektenhet som man får genom att multiplicera ett antal ampere-timmar med antalet spänningar. Till exempel har batteriet på FitNord Ranger 200 en nominell spänning på 36 V och en kapacitet på 14,5 Ah, så batteriets effekt är 520 Wh. Effektvärdet avrundas ofta till tiotal, som här 522 = 520 Wh.
  • Antalet volt indikerar batteriets spänning. Ju högre spänningsavläsning på batteriet, desto mer elektrisk energi kan lagras i det. För att batteriet och motorn ska fungera tillsammans måste båda använda samma spänning. Den vanligaste spänningen i batterier är 24 och 36 V, med högst 48 V.
  • En amperetimme är en enhet som anger batteriets kapacitet. Ju fler amperetimmar batteriet har, desto längre kommer det att kunna köras på en enda laddning. Högkvalitativa, elektriska cykelbatterier har normalt en kapacitet på 11–14 Ah. Som ett exempel är batterikapaciteten för FitNord Ranger 200 elektrisk mountainbike 14,4 Ah.
Framgaffel: Framgaffeln är partiet mellan styret och framdäcket. Framgaffelns egenskaper påverkar i hög grad körkomforten och däckstyrningen. 

Låsbar elastisk gaffel: Flera flexibla gafflar är även låsbara för att hållas still. Fasta framgafflar används ofta på plana, asfalterade vägar, men kan också användas på mountainbikes. Fasta framgafflar är lättare än flexibla framgafflar. 

Hydrauliska skivbromsar: Hydrauliska bromsar fungerar med oljetryck. Trycket aktiverar bromsmekanismen, varigenom bromsbeläggen trycker mot bromsskivan som bromsar däckets rotation. Hydrauliska skivbromsar är väldigt effektiva, nästan underhållsfria och kan fungera i många år utan problem.

Fram- och bakväxel: Bakväxeln växlar kedjan mellan olika bakre kedjehjul för att växla till en högre eller mindre växel. Samtidigt blir trampningen antingen tyngre eller lättare. Framväxeln fungerar med samma princip, men bara mellan två och tre kedjehjul. 

Växelspak: En spak på styret som justerar växeln på elcykeln.

Vevarm: Cykelpedalerna fästs på vevarmarna som är fästa till navet, vilket är en del av kraftöverföringen. Vevarmarna är de viktigaste delarna i kraftöverföringen på en cykel, de som gör att cykeln förs framåt.

Singel: En single speed elcykel är en enväxlad, lätt elcykel utan alla ”överflödiga” tillbehör.

Fatbike: En mountainbike med extra breda däck för krävande förhållanden. Fungerar bra på halt underlag och i mjuk och nedsänkt terräng. 

Kolla in vårt stora utbud av elcyklar och beställ din idag på Sportproffsen.se!
Sortera: