Ordlista elcyklar

PRODUKTKOMMENTARER : Ordlista elcyklar

4.3 / 5
4,3
571 recensioner i kategorin ordlista elcyklar

Det finns många fackord i samband med en elcykel och dess teknik. Det kan göra texter och produktbeskrivningar svåra att förstå även för en cykelentusiast. Här har vi sammanställt en ordlista med tekniska termer för elcyklar som ger dig en djupare inblick i teknik och funktioner.

Elcykel: En cykel med elmotor som avlastar pedalerna. En elcykel kallas också ibland för en elassisterad cykel eller elektrisk cykel.

Motoreffekt: För att en elcykel enligt lag ska klassificeras som en elcykel får effekten inte överstiga 250 Watt. Den elektriska assistansen måste även stoppas automatiskt om cyklisten överstiger hastigheten 25 km/h. Alla elcyklar hos Sportproffsen uppfyller dessa kriterier.

Vridmoment (Nm): Avläsningen i Newtonmeter (Nm) indikerar kraften som motorn tillför i form av avlastning. Ju högre Nm, desto smidigare klarar sig elcykeln uppför backen.

Exempel: För vanlig elcykling räcker en 45 Nm vridmotor, medan det för terrängcyklar är normalt med 50–80 Nm. Vridmoment har en betydande effekt på beteende och körkänsla hos en elcykel, särskilt under utmanande förhållanden. Motorer på elmountainbikes har ofta högt vridmoment, men kraftfulla motorer kan också hittas på vissa tur- och stadscykelmodeller som FitNord Venture 500 och Classic 500.

Kadenssensor: En sensor i elcykelns motor som känner av pedalernas hastighet och hjälper till att trampa i enhetligt tempo.

Vridmomentsensor: Elmotorns vridmomentsensor känner av kraften som tillförs pedalerna eller kedjorna när du trampar. Utifrån den kraften justerar sensorn elmotorns effekt. Med andra ord: Ju tyngre cyklisten trampar, desto mer hjälper elmotorn till att trampa. Vridmomentssensorn reagerar snabbare än kadenssensorn för att göra cyklingen så smidig som möjligt.  

Assistansnivå: Kraften till pedalerna justeras från kontrollenheten som sitter på styret, det vill säga displayen. Vanligast är att en elcykel har upp till fem assistansnivåer.

Justerbart styrfäste: Ett fäste som fäster styret och ansluter det till hjulramen. Det justerbara styrfästet gör att du kan anpassa styrets position och höjd efter eget tycke och smak.

Batterityp: Den vanligaste och mest högpresterande batteritypen för elcyklar är litiumjonbatteriet. Jämfört med andra batterityper är fördelarna med ett litiumjonbatteri dess relativt blygsamma storlek och låga vikt, liksom dess livslängd.

Wh, V och Ah: När man talar om batteriet på elcyklar visas dessa förkortningar. De står för Wattimmar (Wh), Volt (V) och Amperetimmar (Ah).

  • En wattimme är en effektenhet som man får genom att multiplicera ett antal ampere-timmar med antalet spänningar. Till exempel har batteriet på FitNord Ranger 200 en nominell spänning på 36 V och en kapacitet på 14,5 Ah, så batteriets effekt är 520 Wh. Effektvärdet avrundas ofta till tiotal, som här 522 = 520 Wh.
  • Antalet volt indikerar batteriets spänning. Ju högre spänningsavläsning på batteriet, desto mer elektrisk energi kan lagras i det. För att batteriet och motorn ska fungera tillsammans måste båda använda samma spänning. Den vanligaste spänningen i batterier är 24 och 36 V, med högst 48 V.
  • En amperetimme är en enhet som anger batteriets kapacitet. Ju fler amperetimmar batteriet har, desto längre kommer det att kunna köras på en enda laddning. Högkvalitativa, elektriska cykelbatterier har normalt en kapacitet på 11–14 Ah. Som ett exempel är batterikapaciteten för FitNord Ranger 200 elektrisk mountainbike 14,4 Ah.
Framgaffel: Partiet mellan styret och framdäcket. Framgaffelns egenskaper påverkar i hög grad körkomforten och däckstyrningen. 

Låsbar dämpad gaffel: Flera av våra dämpade gafflar är även låsbara för att göra gaffeln stel. Stel framgaffel är att föredra på plana, asfalterade vägar, men kan också användas på mountainbikes. Fasta framgafflar är lättare än dämpade framgafflar. 

Hydrauliska skivbromsar: Hydrauliska bromsar fungerar med oljetryck. Trycket aktiverar bromsmekanismen, varigenom bromsbeläggen trycker mot bromsskivan som bromsar däckets rotation. Hydrauliska skivbromsar är väldigt effektiva, nästan underhållsfria och kan fungera i många år utan problem.

Fram- och bakväxel: Bakväxeln växlar kedjan mellan olika bakre kedjehjul för att växla till en högre eller lägre växel. Samtidigt blir trampningen tyngre eller lättare. Framväxeln fungerar med samma princip, men bara mellan två och tre kedjehjul. 

Växelspak / växelreglage: En spak / ett reglage på styret som du använder för att byta växlar.

Vevarm: Cykelpedalerna fästs på vevarmarna som är fästa till navet, vilket är en del av kraftöverföringen. Vevarmarna är de viktigaste delarna i kraftöverföringen på en cykel, de som gör att cykeln förs framåt.

Single speed: En Single speed elcykel är en enväxlad, lätt elcykel utan ”överflödiga” tillbehör. Tack vare att den inte har växlar har den ett lägre krav på underhåll. 

Fatbike: En mountainbike med extra breda däck för krävande förhållanden och äventyrlig cykling i terräng. Fungerar bra på hala underlag som is och snö, och i mjuk och nedsänkt terräng. 

Botanisera i vårt stora utbud av elcyklar och beställ din favorit idag på Sportproffsen!
Sortera: