Cykelpendling

PRODUKTKOMMENTARER : Cykelpendling

4.3 / 5
4,3
250 recensioner i kategorin cykelpendling

Att cykelpendling har blivit så populärt är inte alls konstigt. Det är ett bra sätt att spara tid och pengar, förbättra konditionen och ta sig fram miljövänligt. Att välja elcykel istället för vanlig cykel kräver mindre planering och tidsåtgång, tack vare du kommer fram utan att vara genomsvettig. Dessutom har elcyklarna blivit bättre och mer prisvärda allt eftersom utbudet ökat.

Varför välja cykelpendling med elcykel?

 • Med elcykel kan du lämna bilen hemma och du slipper både trafikstockning och bränslekostnader – för att inte tala om problem att hitta parkering
 • Du slipper trängas bland människor på överfulla bussar, tåg och tunnelbanetåg
 • En elcykel är mycket bättre för miljön och är ett enkelt och effektivt sätt att minska din klimatpåverkan
 • Att cykla till jobbet har stora positiva hälsoeffekter då det ger motion. Med en elcykel kan du färdas längre sträckor än med traditionell cykel, vilket ger positiva hälsoeffekter. Dessutom kan du själv ställa in assistansnivån beroende på hur tungt eller lätt du vill cykla
 • Med elcykel tar du dig snabbt fram och du sparar tid
 • Att börja dagen med att andas frisk luft och få lättare träning gör dig pigg och mer vaken, vilket förbättrar din prestation på arbetet

Vilken typ av elcykel är lämplig för cykelpendling?

Cykelpendling är möjlig med alla typer av elcyklar, men det finns ändå vissa skillnader som kan vara bra att ta med i beräkningarna när du väljer din elcykel. De flesta elcyklar för cykelpendling är utrustade – eller kan utrustas – med exempelvis stänkskärmar, lampor och pakethållare. 

Elcykel city

En elektrisk citycykel passar bra som pendlingscykel om du pendlar kortare avstånd i stadsmiljö. Elcyklarna för stadscykling har en bekväm och avslappnad körposition som gör det lätt att följa trafikens tempo. Elektriska stadscyklar kommer vanligtvis med stänkskärmar, lampor och pakethållare från start, praktisk utrustning för en pendelcykel. Elcykel city passar även utmärkt på shoppingturen och för avkopplande fritidscykling.

Elektrisk hybridcykel

För längre pendelavstånd är det mest bekväma alternativet för många en elektrisk hybridcykel som kombinerar funktionerna hos en mountainbike, stadscykel och landsvägscykel. Den elektriska hybridcykelns sittposition är något sportigare än stadscykeln, vilket gör den bekvämare att cykla längre sträckor. Med sina 28-tums-däck rullar den elektriska hybridcykeln snabbt i såväl stadsmiljö som på ojämna underlag. 

Vissa elektriska hybridcyklar är utrustade med dämpade framgafflar som känns igen från mountainbikes. De dämpade framgafflarna tar upp stötar och vibrationer från buckliga, håliga vägar och trottoarkanter. Även elektriska hybridcyklar har vanligtvis den mest nödvändiga utrustningen för pendling, såsom stänkskärmar, pakethållare och lampor.

Elektrisk mountainbike

För den som vill använda sin elcykel i andra miljöer utöver stadsmiljö, exempelvis lättcyklade skogsvägar och stigar, bör titta efter en elektrisk mountainbike. Elmountainbikens körposition är mer sportigt framåtlutad, men ändå avslappnad för mångsidig cykling. Däcken är tjocka och mönstrade vilket gör att de problemfritt kan köras i mer utmanande förhållanden. Stötar och vibrationer dämpas av den dämpade framgaffeln. Huvudsyftet med elektriska mountainbikes är fritidsbruk, och lättare körning i skogsmiljö och på stigar och är därför oftast inte utrustade med delar som stänkskärmar och pakethållare. Det finns dock ett brett utbud av tillbehör för elektriska mountainbikes. Tack vare elmountainbikens breda däck och att cykeln är allround är den ett perfekt val även för jobbpendling, särskilt på vintern och under andra utmanande förhållanden.

Vilken utrustning behövs för cykelpendling med elcykel?

Eftersom elmotorn gör det möjligt att cykla dit du vill utan att svettas, är det inte en nödvändighet att byta om till sportkläder. Om du inte är på jakt efter en utmaning såklart – då är det bara att välja bort elassistansen och välja kläder som tål intensiv träning. För cykelpendling kan det vara en god idé att investera i vind- och vattentäta byxor och jacka samt överskor eller andra skoskydd som hindrar väta från att kyla ned fötterna. Rätt klädsel gör att du ger dig ut även i sämre väder, vilket med största sannolikhet kommer göra dig stolt och få dig att må bra.

Cykelhjälm – ett måste för alla cyklister

Innan du tänker på kläder och cyklar måste du skaffa dig en cykelhjälm som sitter bra, gärna med lampor. Det är nödvändig utrustning för alla cyklister – inte minst för elcyklisten, eftersom du på en elcykel ofta kommer upp i högre hastigheter än med vanlig cykel. Hjälmen är helt enkelt en billig skadeförsäkring!

Belysning fram och bak

Enligt lag måste cyklar ha ljus både fram och bak. Många elcyklar levereras med lampor som standard, men det finns även en mängd olika lampor till ett rimligt pris att köpa till som tillbehör. Cykeln ska också ha reflexer framtill, på sidan och baktill.

Ryggsäck eller väska när du elcyklar?

För cykelpendling behöver du lämplig förvaring för exempelvis laptop, extrakläder, lunchlåda och annat nödvändigt som du behöver för att ta dig igenom arbetsdagen. Bästa lösningen för detta är antingen en redig ryggsäck eller en specialanpassad cykelväska som går att fästa på din elcykel. Många elcykelmodeller har en pakethållare som standard. För modeller utan så finns det att köpa till som tillbehör.

Stänkskydd

Stänkskydd håller kläderna rena när du cyklar i blött väder. Om elcykeln inte levereras med stänkskärmar som standard är det lämpligt att köpa till. Många av skärmarna har även snabbkoppling, vilket innebär att de kan fästas och tas bort snabbt om det skulle behövas.

Lås

Om cykeln inte kan tas med inomhus där du arbetar bör du se till att hålla din värdefulla elcykel ordentligt låst. Vissa elcyklar har ett ramlås, men många föredrar att lägga till ett kedjelås eller U-lås, vilket inte är en dum idé. Om batteriet är avtagbart är det alltid en god idé att plocka med det när du parkerat elcykeln för att stoppa batteritjuven.

Hur kan en arbetsgivare stödja cykelpendling?

Arbetsgivare har möjlighet att stödja cykelpendling genom att erbjuda möjligheten till en förmånscykel, vilket innebär att du som anställd betalar för elcykeln genom avdrag på din bruttolön. Tack vare fördelaktig beskattning blir priset betydligt lägre än att själv köpa en elcykel i butik. Läs gärna på om aktuella regler som kan påverka dig positivt vid köp. 

Vilka är fördelarna för arbetsgivaren att tillhandahålla en elcykel för pendling?

Cykelpendling är ett väldigt bra sätt för en arbetsgivare att öka välbefinnandet hos sina anställda. Inte minst kan cykelpendling minska sjukfrånvaron och spara företaget parkeringskostnader. Dessutom blir du en mer attraktiv arbetsgivare för personer som söker jobb hos dig. 

Oavsett vilken typ av elcykel du väljer för att cykelpendla, hittar du ett brett utbud av olika modeller hos oss. Beställ din elcykel idag på sportproffsen.se!

Sortera:
 • RABATT 40 %
  FitNord Agile Elcykel, Svart
  4.1 / 5

  FitNord Agile Single Speed ​​Elcykel, Svart (280 Wh batteri)

  8990 kr 14990 kr

 • RABATT 40 %
  Fitnord Rumble 300 Elfatbike
  3.6 / 5

  FitNord Rumble 300 Elfatbike, Svart (690 Wh batteri)

  14990 kr 24990 kr

 • Fitnord Flow+ Elcykel, Vit
  3.3 / 5

  FitNord Flow+ Single Speed ​​Elcykel, Vit (380 Wh batteri)

  14990 kr 17990 kr

 • FitNord Flow Elcykel, Vit
  4.2 / 5

  FitNord Flow Single Speed ​​Elcykel, Vit (280 Wh batteri)

  14990 kr

 • Fitnord Ranger 300 Elmountainbike
  4.1 / 5

  FitNord Ranger 300 Elmountainbike, Svart (690 Wh batteri)

  24990 kr

 • FitNord Classic 500 Elcykel, Vit
  3.7 / 5

  FitNord Classic 500 Elcykel, Vit (612 Wh högkapacitetsbatteri)

  29990 kr

 • Fitnord Agile+ Elcykel, Svart
  4.4 / 5

  FitNord Agile+ Single Speed ​​Elcykel, Svart (380 Wh batteri)

  17990 kr