Cykelpendling

PRODUKTKOMMENTARER: Cykelpendling

4.62352941         / 5
4,6
99 % Rekommenderar
170 recensioner i kategorin cykelpendling

Att cykelpendling har blivit så populärt är inte alls konstigt - Det är ett bra sätt att spara tid och pengar, förbättra konditionen och ta sig fram på ett miljövänligt sätt. Att välja elcykel istället för vanlig cykel kräver mindre planering och tidsåtgång då du kommer fram utan att vara genomsvettig. Dessutom har elcyklarna blivit både bättre och mer prisvärda allt eftersom utbudet ökat.

Varför välja cykelpendling med elcykel?

  • Med elcykel kan du lämna bilen hemma och du slipper både trafikstockning och bränslekostnader – för att inte tala om problem att hitta parkering.
  • Du slipper trängas bland människor på överfulla bussar och på tunnelbanan.
  • En elcykel är mycket bättre för miljön och är ett enkelt och effektivt sätt att minska din klimatpåverkan på!
  • Att cykla till jobbet har stora positiva hälsoeffekter då det ger bra motion. En elcykel tillåter dig dessutom att färdas längre sträckor vilket ger positiva hälsoeffekter. Dessutom kan du själv ställa in assistansnivån beroende på hur tungt eller lätt du vill ha det.
  • Med elcykel tar du dig snabbt fram och du sparar tid som du kan lägga på annat.
  • Att börja dagen med att andas frisk luft och få lättare träning gör dig pigg och mer vaken, vilket förbättrar din uthållighet på arbetet.

Vilken typ av elcykel är lämplig för cykelpendling?

Cykelpendling är möjlig med alla typer av elcyklar, men det finns ändå vissa skillnader utifrån avsedd användning som kan vara bra att ta med i beräkningarna när du väljer din elcykel. De flesta elcyklar för cykelpendling är utrustade (eller kan utrustas) med exempelvis stänkskärmar, lampor och pakethållare. 

Elcykel city

En elektrisk citycykel passar bra som pendlingscykel om du pendlar kortare avstånd i stadsmiljö. Elcyklarna för stadscykling har en bekväm och avslappnad körposition som gör det lätt att följa trafikens tempo. Elektriska stadscyklar är vanligtvis utrustade med stänkskärmar, lampor och bagagehållare från start, vilket är bra utrustning för en pendelcykel. Elcykel city passar även utmärkt på shoppingturen och för avkopplande fritidscykling.

Elektrisk hybridcykel

För längre pendelavstånd är det mest bekväma alternativet ofta en elektrisk hybridcykel som kombinerar funktionerna hos en mountainbike, stadscykel och landsvägscykel i en och samma cykel. Den elektriska hybridcykelns körposition är något sportigare än stadscykeln, vilket gör den bekvämare att cykla längre sträckor. Med sina 28-tums däck rullar den elektriska hybridcykeln snabbt i såväl stadsmiljö som på ojämna underlag. 
Vissa elektriska hybridcyklar är utrustade med flexibla gafflar som är känns igen från mountainbikes. De flexibla gafflarna dämpar stötar och vibrationer från dåliga vägar och trottoarkanter. Även elektriska hybridcyklar har vanligtvis den mest nödvändiga utrustningen för pendling, så som stänkskärmar, pakethållare och lampor.

Elektrisk mountainbike

För den som vill använda sin elcykel i andra miljöer än i stadsmiljö och på asfalterade vägar, så som på skogsvägar och stigar, bör titta efter en elektrisk mountainbike. Elmountainbikens körposition är mer sportig, men ändå avslappnad för mångsidig cykling. Däcken är tjocka och mönstrade vilket gör att de problemfritt kan köras även i dåliga förhållanden. Stötar och vibrationer dämpas av den flexibla framgaffeln. Huvudsyftet med elektriska mountainbikes är för fritidsbruk, i skogsmiljö och på stigar och är därför oftast inte utrustade med delar som stänkskärmar och pakethållare. Det finns dock ett brett utbud av tillbehör för elektriska mountainbikes så att du kan utrusta den för cykelpendling utan att det behöver innebära någon större kostnad. På grund av den elektriska mountainbikens breda däck och cykelns anpassningsförmåga, är den ett perfekt val även för jobbpendling - särskilt på vintern och i andra mer krävande förhållanden.

Vilken utrustning behövs för cykelpendling med elcykel?

Eftersom elmotorn gör det möjligt att cykla dit du vill utan att svettas, är det inte en nödvändighet att byta om till sportkläder. Om du inte är på jakt efter en utmaning såklart – då är det bara att välja bort elassistensen och hoppa i kläder som tål träningen! För cykelpendling kan det vara en god idé att investera i vind- och vattentäta byxor, samt en jacka. Rätt klädsel gör att du ger dig ut även i sämre väder, vilket kommer göra dig stolt – det törs vi garantera!

Cykelhjälm

Innan du tänker på kläder och cyklar måste du dock skaffa dig en cykelhjälm som sitter bra, gärna med lampor. Det är nödvändig utrustning för alla cyklister och inte minst en billig livförsäkring!

Belysning fram och bak

Enligt lag måste cyklar ha ljus både fram och bak. Många elcyklar levereras med lampor som standard, men det finns även en mängd olika lampor till ett rimligt pris att köpa till som tillbehör. Cykeln ska också ha reflexer framtill, på sidan och baktill.

Ryggsäck eller väska?

För cykelpendling behöver du lämplig förvaring för exempelvis laptop, extrakläder, lunchlåda och annat nödvändigt som du behöver för att ta dig igenom arbetsdagen. Bästa lösningen för detta är antingen en redig ryggsäck eller en specialanpassad cykelväska som går att fästa på din elcykel. Många elcykelmodeller har en pakethållare som standard och för modeller utan så finns det att köpa till som tillbehör.

Stänkskydd

Stänkskydd håller kläderna rena när du cyklar i blött väder. Om elcykeln inte levereras med stänkskärmar som standard är det lämpligt att köpa till. Många av skärmarna har även snabbkoppling, vilket innebär att de kan fästas och tas bort snabbt om det skulle behövas.

Lås

Om cykeln inte kan tas med inomhus där du arbetar bör du se till att hålla din värdefulla elcykel ordentligt låst. Vissa elcyklar har ett ramlås, men många föredrar att lägga till ett kedjelås eller U-lås, vilket inte är en så dum idé. Om batteriet är löstagbart och inte integrerat i chassit kan det även vara en god idé att plocka med det in.

Hur kan en arbetsgivare stödja cykelpendling?

Arbetsgivare har möjlighet att stödja cykelpendling genom att erbjuda möjligheten till en förmånscykel, vilket innebär att du som anställd betalar för elcykeln genom avdrag på din bruttolön. Tack vare fördelaktig beskattning blir priset betydligt lägre än att själv köpa en elcykel i butik. Läs gärna på om aktuella regler som kan påverka dig positivt vid köp. 

Vilka är fördelarna för arbetsgivaren med att tillhandahålla en elcykel för pendling?

Cykelpendling är ett väldigt bra sätt för en arbetsgivare att öka välbefinnandet hos sina anställda. Inte minst kan cykelpendling minska sjukfrånvaron och spara företaget parkeringskostnader.


Oavsett vilken typ av elcykel du väljer för att cykelpendla så hittar du ett brett utbud av olika modeller hos oss - beställ din elcykel idag på Sportproffsen.se!

Sortera: