Cykelpendling

Pendling är ett bra sätt att spara tid och pengar, förbättra sin kondition och ta sig fram på ett miljövänligt sätt. Att cykla fram i varierande omgivningar och under längre färd kan dock vara tungt och svettigt. Då är en elassisterad cykel ett välkommet alternativ för många!

Varför välja en elcykel för jobbpendling?

  • E.n elcykel tar dig snabbt fram. Du kan välja lämplig assistansnivå för att själv välja hur du vill cykla: utan att svettas, eller för att få mer träning jobba på konditionen.
  • Med en elcykel undviker du trafikstockningar, problem att hitta parkering och du behöver inte vänta på kollektivtrafik som inte håller tidtabellen. 
  • Du sparar pengar, eftersom elcykling är det billigaste sättet att röra sig efter promenader, löpning och vanlig cykling. De enda utgifterna du har är från själva köpet av elcykeln, underhåll, slitdelar och laddning av batteriet. I jämförelse med en bil sparar du redan vid inköp på priset, för att inte tala om de belopp som läggs på försäkring, kostsamt underhåll och tillvalsdelar.
  • En elcykel kan användas under långa sträckor varje dag, vilket har stora positiva hälsoeffekterna jämfört med att endast orka cykla kortare sträckor på en vanlig cykel.
  • Att njuta av utomhus och lättare träning gör dig pigg och mer vaken, vilket förbättrar din uthållighet på arbetet.
  • Jobbpendling med cykel ger dig egentid. En paus innan arbetsdagen drar igång och likaså efter dagens slut.

Vilken typ av elcykel är lämplig för pendling?

Cykelpendling är möjlig med alla elcykelmodeller, men det finns skillnader utifrån avsedd användning. De flesta elcykelmodellerna är antingen utrustade, eller kan utrustas, för jobbpendling med exempelvis stänkskärmar, lampor och pakethållare. 

Elcykel city

Om sträckan du har till jobbet är i stadsmiljö och avstånden inte är särskilt långa, då kan en lämplig pendlingscykel vara en elektrisk citycykel. Elcyklarna för stadscykling har ett bekvämt avslappnat körläge som gör det lätt att följa trafikens tempo. Elektriska stadscyklar är vanligtvis välutrustade vid leverans, vilket innebär att stänkskärmar, lampor och bagagehållare ingår från start. Elcitycyklar är också bra transportmedel vid shoppingresor och mer avkopplande fritidscykling.

Elektrisk hybridcykel

För längre resor är det mest bekväma alternativet ofta en elektrisk hybridcykel som kombinerar funktionerna hos en mountainbike, stadscykel och landsvägscykel i ett och samma cykel. Den elektriska hybridcykelns körposition är något sportigare än stadscykeln, vilket gör den bekvämare att cykla längre sträckor. 28-tums däcken rullar snabbt i såväl stadsmiljö som på ojämna underlag. Vissa elektriska hybridcyklar är utrustade med flexibla gafflar som är känns igen från mountainbikes. De flexibla gafflarna dämpar stötar som vibrationer från dåliga vägar och trottoarkanter. Även elektriska hybridcyklar har vanligtvis den mest nödvändiga utrustningen för pendling, så som stänkskärmar, pakethållare och lampor.

Elektrisk mountainbike

För den som vill använda elcykeln inte bara i stadsmiljö och på asfalterade vägar, utan även på sämre underhållna skogsvägar och stigar, bör titta efter en elektrisk mountainbike. Elmountainbikens körposition är mer sportig, men ändå avslappnad för mångsidig cykling. Däcken är tjocka och mönstrade vilket gör att de problemfritt kan köras även i dåliga förhållanden. Stötar och vibrationer dämpas av en flexibel framgaffel. Huvudsyftet med elassisterade mountainbikes är fritidsbruk, i skogsmiljö och på stigar. Därför är de oftast inte utrustade med inte delar som stänkskärmar och pakethållare. Det finns dock ett brett utbud av tillbehör för elektriska mountainbikes, så att du kan utrusta den för cykelpendling utan att det behöver innebära någon större kostnad. På grund av mountainbikens breda däck och cykelns anpassningsförmåga kan den elektriska mountainbiken utgöra ett perfekt val för jobbpendling, särskilt på vintern och i andra mer krävande förhållanden.

Vilken utrustning behövs för pendling?

Eftersom elmotorn gör det möjligt att cykla dit du vill utan att svettas, är det inte en nödvändighet att byta om till sportkläder. Om du inte vill styra utmaningen mer med egen kraft såklart – då är det bara att välja bort avlastningen och stå på i kläder som tål träningen! För pendling kan det också vara en god idé att investera i vind- och vattentäta byxor, samt en jacka. Rätt klädsel gör att du ger dig ut även i sämre väder, vilket kommer göra dig stolt – det törs vi garantera!

Cykelhjälm

Innan du tänker på kläder och cyklar måste du dock skaffa dig en välpassad och iögonfallande cykelhjälm, gärna med lampor. Det är nödvändig utrustning för alla cyklister och inte minst en billig livförsäkring.

Belysning fram och bak

Enligt lag måste cyklar ha ljus både fram och bak. Många elcykelmodeller levereras med lampor som standard, men en mängd olika lampor finns också att köpa till som tillbehör till ett rimligt pris. Cykeln ska också reflexer framtill, på sidan och baktill.

Ryggsäck eller väska för att bära varor

På jobbpendling behöver du en bra placering för till exempel laptop, extrakläder, lunchlåda och annat nödvändigt för att ta dig igenom arbetsdagen. Bäst lösning för transport är antingen en välpassad ryggsäck eller givetvis specialanpassade cykelväskor att fästa på cykeln. Många elcykelmodeller har en pakethållare som standard och för andra modeller finns även hållare att köpa till som tillbehör.

Stänkskydd

Stänkskydd håller kläderna rena när du kör i blött väder. Om elcykeln inte levereras med stänkskärmar som standard är det lämpligt att köpa till. Många skärmarna har även snabbkoppling, vilket innebär att de kan fästas och tas bort snabbt om det skulle behövas.

Låsa

Om elcykeln inte kan tas med inomhus där du arbetar bör du se till att hålla din värdefulla cykeln ordentligt låst. Vissa elcyklar har ramlås, men många föredrar klokt att även lägga till ett kefjelås eller U-lås. Om batteriet är löstagbart och inte integrerat i chassit kan det vara en god idé att plocka med i alla fall det in.

Hur kan en arbetsgivare stödja pendling?

Arbetsgivare har möjlighet att stödja cykelpendling genom att erbjuda möjligheten till en förmånscykel, vilket innebär att du som anställd betalar för cykeln genom avdrag på din bruttolön. Tack vare fördelaktig beskattning blir priset betydligt lägre än att själv köpa cykeln i butik. Läs gärna på om aktuella regler som kan påverka dig positivt vid köp. 

Vilka är fördelarna för arbetsgivaren med att tillhandahålla en arbetscykel?

Jobbpendling är ett väldigt bra sätt för en arbetsgivare att öka välbefinnandet hos sina ansällda. Inte minst kan cykelpendling minska sjukfrånvaron och spara parkeringskostnader.

Sortera: