Elcykling i regn

Det går lika bra att cykla i regn som i snö, men det finns vissa överväganden att tänka på före och efter cykelturen.

En elcykel kan användas i regn, precis du kan med en vanlig cykel. Elcykeln går inte sönder även om den lämnas stående i regnet ett tag. Det är dock inte att rekommendera att elcykeln förvaras i omväxlande väder under någon längre period, då elcykeln optimalt ska förvaras på en torr och varm plats. Luftfuktighet, grus, vägsalt och ändringar i luftfuktighet sliter alltid på elcykelns delar, från växellåda till kedjor, bromsar och däck. Om cykeln är mycket smutsig efter användning är det en bra idé att skölja den med rent vatten innan den ställs in för förvaring på en torr plats. Var även noga med smörjningen av kedjorna och justeringen av kugghjulen året runt. Dett för att undvika att de slits ut i förtid. Vattenstänk från vägbanan är problematiskt eftersom vattnet blandas med grus och sand på vägytan.

Säkerhet i regnet 
Att utrusta din cykel med kraftfulla LED-lampor och installera ordentligt med reflexer på både elcykel och kläder hjälper dig att synas bättre i dåligt väder.

Underhåll efter regn
Det är viktigt att du tar hand om din elcykel efter regnväder. Vatten är cykelns fiende eftersom vätskan letar sig fram till kullagren och riskerar att ta bort all olja därifrån, vilket orsakar korrosion om vattnet blir kvar under en längre tid.
Rengör, torka och smörj viktiga delar regelbundet efter cykling. Spraya gärna en droppe olja på kedjan och flytta den några varv. Låt oljan sitta kvar under några minuter för att verka, och torka slutligen bort överflödig olja med en trasa.

Regnkläder
Det enklaste och mest vettiga sättet hålla sig torr är att alltid tänka förutseende och ta ett torrt plagg, inklusive strumpor  i packningen. 

Däck för cykling i regn
Alla däck gynnas på våta vägar om däcktrycket sätts lite lägre. Detta ger större kontaktyta och därmed bättre grepp på vägen. Även. dubbdäck fungerar bra i regn och är ett säkert val, dock är det inte nödvändigt annat än om du cyklar mycket och alltid vill ha bästa möjliga utrustning. 

Inbromsning i regnet
Oavsett vilket bromssystem som används har alla däck sämre grepp på våta väglag. Skivbromsar är dock det bromssystem som är att föredra för blöta förhållanden.
Sortera: