Elcykling i regn

PRODUKTKOMMENTARER : Elcykling i regn

4.3 / 5
4,3
122 recensioner i kategorin elcykling i regn
Det går utmärkt att elcykla i regn. Men det finns några faktorer du bör ta hänsyn till före, under och efter en blöt tur. Här ger vi tips och råd till dig som vill elcykla även när det faller droppar från skyn.

Hur bör elcykeln förvaras när det regnar?

En elcykel kan användas i regn, precis som en vanlig cykel. Elcykeln går inte heller sönder om den lämnas stående i regnet ett tag, även om det inte är att rekommendera. Din elcykel bör inte förvaras i växlande väder någon längre period, utan det optimala sättet att förvara din elcykel är på en torr och varm plats. Luftfuktighet, grus, vägsalt och väderomslag sliter alltid på de olika delarna, från växellåda och kedjor till bromsar och däck. Om cykeln är mycket smutsig efter turen kan du med fördel skölja av den med rent vatten innan den ställs in för förvaring. Var även extra noga med smörjningen av kedjorna och justeringen av kugghjulen, allt för att undvika att de slits ut i förtid.

Viktigt med cykellampor under den mörka perioden 

Att utrusta din elcykel med kraftiga led-lampor och montera ordentligt med reflexer på både elcykel och kläder är alltid bra. Det gör att andra trafikanter upptäcker dig snabbare när det är dåligt väder eller dunkelt på morgnar och kvällar. Glöm inte reflexer på ekrarna. De gör att du är väl synlig från sidorna också.

Torka av och smörj cykeldelarna emellanåt

Ge din elcykel lite kärlek efter en regnig åktur. Vatten är cykelns främsta fiende, eftersom vätan letar sig in i kullagren och riskerar att ta bort oljan. Om vattnet får stanna kvar under en längre tid kan det leda till rost och annan korrosion. Rengör, torka och smörj viktiga delar regelbundet. Spreja gärna olja på kedjan och flytta den några varv. Låt oljan sitta kvar under några minuter för att verka, och torka slutligen bort överflödig olja med en trasa.

Hur ska man klä sig när man cyklar i regn?

Det kan vara svårt att klä sig rätt i regn. Galon ger dig ett bra skydd mot vattnet, men kan samtidigt vara svettigt. Vattenavvisande kläder som andas är att föredra. Lager-på-lager-metoden är en av de enklaste metoderna att ta till när man ska ge sig ut i regnet. Den tillåter dig att stanna och plocka av eller på kläder längs vägen. Packa alltid ett helt ombyte att ha när du kommer fram till målet.

För kortare sträckor kan en regnponcho vara ett alternativ. Det negativa med ponchon är att den begränsar rörelseförmågan och inte räddar benen från stänk från marken. För dig som brukar cykla långt är det värt att investera i glasögon, vattenavvisande skor och fingervantar.

Minska däcktrycket när det regnar

Alla däck gynnas av ett lägre tryck på våta vägar. Det ger nämligen däcken en större kontaktyta med marken och därmed ett bättre grepp. Även dubbdäck är ett alternativ för regnperioden, särskilt när du cyklar under månaderna när det regnar på dagen och fryser på framåt kvällen. Dock är det något tyngre att cykla med dubbdäck än med vanliga däck, och farten saktas ner en aning.

Längre inbromsning på blöta vägar

Oavsett vilket bromssystem din elcykel är utrustad med, har alla däck sämre grepp på våta väglag än på torra. Precis som det är för bilar. Bromssträckan är med andra ord generellt sett något längre. Ska du satsa på något bromssystem är ändå skivbromsar att föredra under blöta förhållanden.

I vår webbshop hittar du elcyklar och utrustning för cykling till bra priser. Kika på utbudet och beställ i dag för att vara väl förberedd inför årets vädermässiga utmaningar!
Sortera:
 • RABATT 40 %
  Fitnord Ranger 300 Elmountainbike
  4.1 / 5

  FitNord Ranger 300 Elmountainbike, Svart (690 Wh batteri)

  14990 kr 24990 kr

 • FitNord Classic 500 Elcykel, Vit
  3.5 / 5

  FitNord Classic 500 Elcykel, Vit (612 Wh högkapacitetsbatteri)

  29990 kr