Elcykel XXL

PRODUKTKOMMENTARER : Elcykel XXL

3.6 / 5
3,6
18 recensioner i kategorin elcykel xxl
Samtidigt som elcykeln är ett bekvämt fordon, är det samtidigt ett effektivt träningsverktyg för cyklister oavsett storlek. I Sportproffsens elcykelsortiment hittar du lämpliga modeller för tungviktare och långa cyklister.

Bra att tänka på när du köper elcykel för större användare

Motorns vridmoment och batterikapacitet

Välj en elcykelmodell med motorn som har tillräckligt med kraft och vridmoment. Det gör körningen så mycket roligare att färdas på en cykel som står pall att obehindrat ta dig fram utan bekymmer. Motorns vridmoment rapporteras i newtonmeter och varierar mellan 250 Nm och 90 Nm i 250 W elmotorer. Vissa toppmodeller kan ha ett vridmoment på upp till 100 Nm. Mellanmotorer ger ofta mer energi för tung körning, men när tekniken går framåt kan vridmoment också hittas på flera elmotorer med bakmotor, som till exempel FitNord Ranger 300.


När du börjar motionera med elcykel kan det vara lockande att en använda hög assistansnivå, det vill säga ta hjälp från motorn att trampa effektivt. Tänk på att ju högre assistansnivå du använder, desto mer effekt förbrukar motorn. Med ett högkapacitetsbatteri tar batteriet inte slut i mitten av din resa, och du behöver inte ladda batteriet varje dag. Är ditt mål med cyklingen att träna bör du dock lägga mer och mer vikt vid att klara dig utan assistansnivå, så ha som mål att se hur långt du tar dig utan. Dock är elmotorn just en suverän möjlighet att faktiskt kunna ge sig ut och cykla oftare, tack vare avlastningen. 

Robust ram och lämplig ramstorlek

Det viktigaste när du ska bestämma dig för en elcykel, är att välja en ram som har rätt storlek och passar din körstil. Således bör en tung och/eller lång förare inte välja den minsta och mest ömtåliga karossmodellen. Stabila och skrymmande ramar finns i alla cykelstilar, så en lång och tung förare kan absolut välja en elektrisk mountainbike, en citycykel eller fatbike. Fördelen med en elcykel med låg ram är att den är lätt att kliva av och på, utan att behöva lyfta foten högt.

Delar och komponenter av hög kvalitet

Ju hårdare belastning elcykeln eller cykeln utsätts för, desto större krav ställs på hållbarheten hos delar och komponenter. De billigaste cykelmodellerna använder i allmänhet de svagaste materialen med tveksam hållbarhet. För enklare cykelanvändande så som pendling och fritidscykling kräver dock inte heller så väldigt dyra komponenter: Viktigast är att du ser till att ta väl hand om din cykel. Med delar från välkända tillverkare i mellanprissegmetet, kan cyklarna användas under lång tid även av tyngre cyklister. Ta bara hand om din cykel och glöm inte att serva elcykeln efter avslutad säsong.

Slitstarka och robusta däck

Elcykeldäck testas med belastning av tyngre förare, för att säkerställa att de ska vara så hållbara och robusta som möjligt. Tyngre förare bör dock undvika de tunnaste däcken på mindre än 35 mm. Punkteringssäkra modeller från välkända märken som Schwalbe, CST och Continental är att föredra. Däcken måste hålla ett tillräckligt högt lufttryck för att förhindra punktering och säkerställa att de rullar . Elektriska mountainbikes och inte minst breda, elektriska fettcyklar, kan dock ha fördel av att vid tillfälle ha ett lägre lufttryck för att anpassa däckets dragkraft och flexibilitet vid terrängkörning.

Effektiva och pålitliga bromsar

De flesta typer av bromsar fungerar bra när de är väljusterade, men en tung förare bör investera i pålitliga skivbromsar som stannar snabbt och säkert när det behövs. Stoppkraft finns i både mekaniska och hydrauliska skivbromsar, även om hydrauliken vinneri vid cykling i olika väderförhållanden.

Kolla in elcyklarna som är lämpliga för stora användare och beställ din favoritmodell från Sportproffsen.se!
Sortera:
  • RABATT 40 %
    Fitnord Rumble 300 Elfatbike
    3.6 / 5

    FitNord Rumble 300 Elfatbike, Svart (690 Wh batteri)

    14990 kr 24990 kr