Cykla dig i form i sommar

Cykla dig i form i sommar
Cykla dig i form i sommar

Sommaren har varit lång och framför allt het! Den ambition du hade i början av semestern om att nyttja lediga dagar till extra motion fick kanske stryka på foten? Då har vi en glädjande nyhet för dig: Det är aldrig för sent för goda vanor! När träning inte faller sig naturligt och du behöver en skjuts i rätt riktning – då är en Single Speed elcykel din grej.

Kan en elcykel vara bra träning?

 ”En elcykel?”, tänker du kanske nu. ”Den ger ju avlastning? Är det verkligen bra motion?” Japp! Lösningen för den som inte tycker att träning och gymmet är högsta prio, är just att ta sig ut. Tänk alla gånger du har funderat på att träna, men blivit sittandes i soffan med stora planer som är alldeles för avancerade att få till. Hade du bara kommit ut genom ytterdörren och upp på cykeln hade du varit i väg. Sänk tröskeln för att få träningen genomförd! Det ökar oddsen oerhört för att du faktiskt ska få resultat.
 
Ok, så nu är du ute med din cykel. Du förstår fördelarna med vardagsmotion och den sammanlagda aktiviteten. Men ärligt talat, du vill inte komma i form lagom till pensionen. Vackra ord om kaloriförbrukning, cirkulation och långsiktig hälsa gör inte riktigt jobbet för att övertyga dig här och nu. Det du behöver är en plan att följa, med en morot att jaga. Om det är så du vill ha det så åker bomullshandskarna av. Här är ett intervallpass från en av Sportproffsens träningsexperter (om du törs):

Bränn upp till 650 kcal i timmen

Du ska ha minst 30 minuter aktiv cykling till det mål du ska nå med din elcykel. Står du på pedalerna ordentligt kan du förbränna 650 kcal i timmen, och hur mycket du trampar spelar in. Ta gärna ut svängarna på distanser utan rödljus, dit du sällan annars brukar bege dig. En del av utmaningen är att hitta svettdropparna med så stor effekt som möjligt på väg mot målet. Fram med Google maps på jakt efter parker och cykelvägar där omkörningar kan ske säkert. Så får du möjlighet att trycka till extra effektivt på pedalerna!

Avlastningsmotorn är ditt redskap

Beroende på hur din cykelväg ser ut behöver du anpassa din ansats. Se öppna vidder och motvind som en utmaning! 

TIPS 1: INTERVALLER PÅ TID

  • Cykla högintensivt 5 minuter – du ska bli anfådd
  • Vila 20% (en minut)
  • Ge järnet 5 minuter igen
  • Upprepa 5 gånger eller så många du orkar. 
Fem minuter högintensivt trampande på ska göra dig andfådd! Du ska fortfarande kunna prata, men det ska vara knappt. Efter det vilar du 20% (en minut) då du låter hjälpmotorn avlasta, sedan går du all in fem minuter igen.

TIPS 2: INTERVALLER MED HJÄLP AV OMGIVNINGARNA

  • Cykla så snabbt du någonsin orkar förbi 10 lyktstolpar
  • Trampa så lungt du kan mellan 2 lyktstolpar
  • Upprepa så länge sträckan tillåter (eller vänd tillbaks efter minst 15 minuter)

Lyktstolpar är utmärkta mätstickor för intervaller: Ge allt förbi 10 stolpar, cykla långsamt mellan två – och tryck upp tempot på de följande fem igen. Träd som är planterade på samma avstånd i till exempel alléer fungerar lika bra. Djupandning får fungera för maximal återhämtning i de lugnar partierna, samt vid övergångstället där tillfälle ges.

Single Speed elcykel – för att du själv bestämmer

När du inser att du faktiskt har fördel av hjälpmotorn, men att du själv måste ge kraft till pedalerna, då förstår du hälsofördelarna med elcykel. En single speed elcykel har bara en växel. Det innebär att du gör jobbet, det enda elcykeln gör att är kicka in med ett avlastningssteg när du behöver. Det är inte en elmoped – du själv måste jobba annars stannar hjulen. Det är du som avgör om och när avlastning ska ske.

Single Speed Flow+
FitNord Flow+ Single Speed är en bra elcykel för citypendling och vardagsmotion. 

Sök intervaller och gränsen som gör dig andfådd!

Visst har du det i dig att ändra dina vanor! Om det inte har hänt hittills handlar det troligen om att du satt mål som funkar för någon annan, inte dig. Sänk ribban, ge dig ut och hitta utmaningarna i din resväg. Vi önskar dig största lycka till – vi vet att du kan göra det.

 
FAKTA – SINGLE SPEED ELCYKLAR

Stilren design

Cykeltermen Single Speed avslöjar att en cykel är enväxlad. Cyklarna uppskattas av många för den avskalade sammansättningen som ger cykeln en slimmad och elegant silhuett.

Enkel att underhålla

En stor anledning till att Single Speed elcyklar har blivit så populära på senare år är just att de är så enkla – förutom designen gör cyklarnas avskalade att det finns färre delar som behöver ses efter, vilket gör underhållet enkelt.

Prisvärd elcykel

Detta leder direkt till nästa fördel: På Single Speed elcyklar finns färre komponenter, vilket gör cyklarna mer kostnadseffektiva att producera och därmed billigare för slutkonsument att köpa.

Lättviktscykel

Den lätta utrustningen gör även att Single Speed elcyklar väger mindre än andra elcyklar. Detta är en stor fördel om du bor några trappsteg upp, exempelvis i lägenhet, och enkelt vill kunna bära in cykeln vid förvaring.

Bra motion

Sist, men inte minst, är Single Speed en favorit just för möjligheten till träning. Du blir inte bortskämd utav flera avlastningsnivåer eller massivt motorstöd. Med Single Speed har du en hjälpväxel – That´s it. Resten är upp till dig och din förmåga.

Kort sagt om Single Speed: Mycket att älska, för lite pengar!