Underhåll av uppblåsbara kajaker

PRODUKTKOMMENTARER: Underhåll av uppblåsbara kajaker

4.27272727     / 5
4,3
100 % Rekommenderar
33 recensioner i kategorin underhåll av uppblåsbara kajaker

Renhållning

Då och då bör uppblåsbara kajaker rengöras från löst skräp. Detta görs enkelt genom att skaka dem. Lättast är det när kajaken är torr och lagom fyllt med luft. Fullt tryck krävs inte.

Har dina utflykter orsakat fläckar på din kajak kan de avlägsnas med ett milt tvättmedel och ljummet vatten. Använd inte lösningsmedel, starka tvättmedel eller hett vatten. Skölj av tvättmedlet med vatten och torka kajaken innan du lägger undan den.

Förvaring

Välj en plats för förvaring där kajaken hålls torr. Undvik att utsätta den för damm eller sand och förvara den heller inte i solljus. Bra ventilation är att föredra. Torka kajaken innan du packar ner den och och lägg aldrig en våt kajak direkt i förvaringsväskan eller annat utrymme där den inte kan torka eftersom det kan orsaka att kajaken möglar. Torka bort synligt vatten från kajakens yta med en torr trasa innan du packar ner den. 

Väljer du att packa ner kajaken i en väska med dragkedja eller liknande, bör du låta väskan vara öppen till en början för att få in så mycket luft som möjligt.

Väljer du istället att förvara kajaken pumpad, släpp gärna ut lite luft före förvaring. Det är bättre för kajaken att den står något tömd, än med fullt tryck om den inte används under en längre tid. Lämna heller inte den pumpade kajaken stående i direkt solljus mellan användning – den uppvärmda luften expanderar inuti kajaken och gör att trycket stiger.

Reparation

Om kajaken skulle bli skadad förbereder du lagning genom att noggrannt rengöra och torka området som ska repareras. Töm kajaken på luft och skär till en bit av skyddsmaterialet du ska lappa med. Det ska vara minst 1-2 cm större än ytan som är skadad. Applicera ett jämnt lager av limmet på skadområdet och fäst sedan reparationslappen försiktigt på området som är skadat. Låt limmet låt torka i 24 timmar på en torr och varm plats, så får ytan sin styrka tillbaks.

För bästa resultat kan du även "rugga upp" ytan på det skadade området med ett fint sandpapper innan du lägger på lim. Limmet kan även värmas upp, med till exempel en hårtork, innan det appliceras på skadan.

I händelse att kajaken skadas under färd kan det gå att ta sig hem med regelbunda pauser för pumpning. Skulle skadan orsaka att så mycket luft läcker ut att resan inte kan fortsätta rekommenderas du att tömma lufttanken och torka det skadade området så gott det går. Skär till en bit av skyddsmaterialet som är cirka 2 cm större än skadan. Applicera ett jämnt lager lim på det skadade området och placera sedan reparationslappen på skadan. Låt lagningen torka i en timme, under vilken du håller ytan mot solen eller annan värmekälla om möjligt. Fyll sedan den aktuella lufttanken till högst hälften av det maximala tycket och var försiktig med kajaken. Se över området igen så snart det är möjligt och gör om reparationen ordentligt, med 24-timmars torktid, innan du ger dig ut på nästa kajakfärd. 
Sortera:
 • Fitnord Seal One Kajak, Mörkgrön
  4.00000000     / 5

  FitNord Seal One Kajak Dark Green (Singel)

  7990 kr

 • Fitnord Seal One Kajak, Mörkblå
  4.66666667     / 5

  FitNord Seal One Kajak Dark Blue (Singel)

  7990 kr

 • Fitnord Seal Two Kajak, Svart
  4.28205128     / 5

  FitNord Seal Two Kajak Black (K2)

  11990 kr

 • Fitnord Seal Two Kajak, Mörkgrön
  4.23809524     / 5

  FitNord Seal Two Kajak Dark Green (K2)

  11990 kr

 • Fitnord Seal Two Kajak, Mörkblå

  FitNord Seal Two Kajak Dark Blue (K2)

  11990 kr

 • Fitnord Seal One Kajak, Svart
  4.33333333     / 5

  FitNord Seal One Kajak Black (Singel)

  7990 kr