Motionscykel köpguide

Motionscykel köpguide
Motionscykel köpguide

PRODUKTKOMMENTARER : Motionscykel köpguide

4.4 / 5
4,4
804 recensioner i kategorin motionscykel köpguide

Så här väljer du motionscykel

1.    För vem passar en motionscyckel?

Motionscykelträning passar nästan alla, från nybörjare till aktiva, för uppvärming och för dig som vill gå ned i vikt. Även gym i företag och föreningar har motionscyklar. Motionscykeln är en utmärkt träningsmaskin för alla åldersgrupper.
 

2.    Vilken motionscykel ska jag välja?

Motionscyklar kan delas in i tre grupper: vanliga motionscyklar, rekumbentcyklar och spinningcyklar. Det finns även trampaskiner eller restoratorer, som passar bäst till fysioterapi och rehabilitering.

Innan du väljer motionscykel är det bra att även jämföra alternativen bland spinningcyklarna. De lämpar sig för mer intensiv och hård träning. För äldre personer och personer med nedsatt rörlighetsförmåga rekommenderar vi rekumbenter, som kan  trampas i delvis liggande eller sittande ställning. Cykelns ryggstöd gör hållningen lättare för kroppen.

Det är viktig att fundera på vilka egenskaper du vill att din motionscykel ska ha, även hur mycket du kommer att träna. Ha din vikt och längd i åtanke också! Modeller med stadig ram, många program och smidigaste motståndsjusteringen kostar mer. Du ska undvika att betala för funktioner som du inte inte kommer använda!
 

3.    Motionscykelns egenskaper

Ram och justerbarhet

Ramens vikt och struktur bestämmer hur stabil och stadig en motionscykel är. Användarens vikt och längd ska därför beaktas när man väljer motionscykel. Ramen på modellerna i den lägre prisklassen är ofta producerad av ett billigt material. De dyrare modellerna har oftast större ramar och kan bära mer vikt.

Justeringsmöjligheter av sadeln och handtag är också viktiga detaljer. Särskilt motionärer med kortare ben behöver en sadel som kan sättas i tillräckligt låg position. Avståndet mellan sadeln och styret ska också kunna anpassas efter användaren.

Trampkänsla och svänghjulets massa

Svänghjulets massa påverkar pedalrörelsens kontinuitet och momentum. Ju tyngre svänghjul, desto jämnare och stadigare trampning. Men svänghjulets massa är inte den enda egenskapen som avgör. Det finns modeller med ganska lätta svänghjul som har en jämn och smidig trampning, tack vare att konstruktionen är välplanerad.
 

Motståndstyper:

Manuellt justerbart magnetiskt motstånd

I denna typ av motsånd finns det en magnetisk båge. Denna rör sig längre från eller närmare svänghjulet när du justerar motståndet manuellt. Magnetbågens distans till svänghjulet bestämmer hur mycket magneten håller emot svänghjulets rörelse och därmed hur tungt motståndet känns.

De billigare modellerna har oftast en manuellt justerbar resistansmagnet. Ett knappvrid bestämmer vilken nivå du vill använda. Denna typ passar bäst för nybörjaren och för motionäreren som söker en tekniskt enkel motionscykel.

Servostyrt magnetiskt motstånd

Många motionscyklar har en motståndsjustering som fungerar med en servomotor. Den rör magnetbågen mot svänghjulen eller bort ifrån den. Resistansen sätts då från en kontrollpanel, vilket kan kännas smidigare än en mekanisk knopp. Servomotorstyrning gör det också möjligt att använda träningsprogram som justerar motståndet automatiskt.

Elektromagnetiskt motstånd

Många motionärer anser att motståndet med en elektrisk magnet är den mest avancerade typ som används i motionscyklar. Motståndet kontrolleras från en skärm, resistansnivån väljs fritt och mycket smidigt. Med dessa modeller kan användaren mäta träningenseffekten mycket exakt i Watt, och en mer specifik konditionstestning blir därigenom möjlig.

Program

Moderna motionscyklar gör det möjligt att träna med olika förinstallerade träningsprogram som är planerade för en viss typ av träning. Bland dyrare motionscyklar finns oftast ett större utbud av träningsprogram. Många motionärer tycker om att skapa egna träningsprogram, och njuter även av träningsmaskinens inbyggda program. Träningsprogram ger variation till din träning och gör det enklare att följa din utveckling. En nackdel är att program gör maskinens användning mer komplex än vad du är beredd på. 

Några av de nyare modellerna har olika kartprogram, vilket ger ännu mer variation och realistisk stämning till din träning. Före ditt köp, tänk på om kartprogrammen bara visar en snygg landskapled på skärmen, eller om de passar ihop med motionscykelns användargränssnitt. Resistansen ska varieras i enlighet med terrängen i programmet.

Ergometer

De mest högklassiga motionscykelmodellerna har en ergometer som mäter träningens effekt i Watt. Genom ergometern kan du göra mycket noggranna konditionstester. Ergometern fungerar bäst i motionscyklar med elektromagnetisk motstånd.

Visuell design och placering

Motionscykelns utseende och design spelar roll för många. Tänk på att handla en träningscykel vars design du är nöjd med – speciellt om den kommer att vara synlig i ditt hem från många rum. 

Placeringsmöjligheterna av din maskin beror även på var det finns elektriska uttag om den valda modellen kräver strömtillförsel. Manuellt justerbara modeller funkar oftast bara med batterier och kan därför placeras var som helst. Servostyrda och elektromagnetiska modeller behöver el, och måste därför placeras nära ett eluttag.

Service och garanti

En lång garantiperiod ger säkerhet för ditt motionscykelköp. Tillverkarens garanti täcker oftast produktionsfel, däremot inte slitagedelar. De flesta tillverkare ger en två år lång garanti för motionscycklar som används för hemmabruk. Några modeller har längre garantiperioder, till exempel vår FitNord Cyclo 300 vars garanti är hela tre år.
 

4.    Motionscykel enligt användningsbehov

Motionscykel för uppvärmning och spontan träning

Lite prisvänligare modeller passar bäst till uppvärmning och mer spontan träning, såsom Tunturi Competence F20. Dessa modeller passar också för mer regelbunden träning, om man vill ha en enkel motionscykel som inte behöver nätström.

Motionscykel för regelbunden träning

För regelbunden och varierande hemmaträning rekommenderar vi mellanprismodeller med servojusterande motstånd, bland andra FitNord Cyclo 300 och Tunturi Performance E50. Dessa motionscyklar har en smidig justering av resistansen på skärmen, samt förprogrammerade träningsprogram som ger variation till din träning.

Motionscykel för krävande träning

För mycket aktiva motionärer rekommenderar vi högklassiga modeller med elektromagnetisk motstånd, exempelvis Tunturi Endurance E80. Motionscyklar på den här nivån har oftast även en ergometer, med vilken man kan göra exakta konditionstester för att enkelt följa sin utveckling.

5.    Motionscyklar enligt prisklass

Motionscycklar enligt prisklasser hör ej till exakta kategorier, utan är enbart riktlinjer. 

Under 4000 kr

● Passar för små och lättbygda motionärer
● Passar för lättare hemmaträning och uppvärmning

De billigare motionscyklarna, såsom Cardio Fit-serien av Tunturi, säljs ofta i köpcenter. Modellerna är små i storlek och lätta i konstruktion. För mer aktiva och tyngre motionärer rekommenderas inte de här modellerna. Ramen är oftast inte tillräckligt stadig för en tyngre användarvikt, och trampningen är oftast inte helt jämn. Motionscyklar av den här prisklassen är oftast mycket enkla i sin teknik.

4000–7000 kr

● För motionärer av varierande längd/vikt
● För motionärer som vill ha en robust och lättanvänd modell

Inom den här prisklassen får man en relativt robust motionscykel. Modeller i denna prisklass är ofta mycket lätta att använda. Resistansen justeraras manuellt. Dessa maskiner kräver oftast därför inte nätström. Nackdelen är att de oftast saknar träningsprogram. Om man vill använda förprogrammerade program för att få variation till sin träning, samt vill ha en smidigare inställning av motståndet, rekommenderas nästa prisklass.

7000–9000 kr

● För motionärer av varierande längd/vikt
● För regelbunden och varierande träning

I denna prisklass finns bland andra FitNord Cyclo 300, vilket är den mest populära cykeln för mer aktiva hemmamotionärer.  Med dessa motionscyklar kan man träna ordentligt!

Motståndet justeras vanligtvis av en servomotor, motionären kontrollerar enkelt denna på maskinens skärm. Cyklarna har ofta fler resistansnivåer än de billigare modellerna. Det finns även förprogrammerade träningsprogram redo för användning.

9000–15 000 kr

● Hög användning
● Exakt konditionstestning

Prisklassen pekar oftast på att det finns elektromagnetisk justerat motstånd. Här finns även fler resistansnivåer, samt smidig justering av motståndet. De flesta motionscyklar i denna prisklass har en ergometer. Maskinens ram är mycket stadig.

 Över 15 000 kr

● För mycket krävande hemmaträning
● För företag och föreningsanvändning

Större modeller i prisklassen är oftast tillverkade för företags- och föreningsgym. Dubbelkolla alltid att garantin håller för den här sortens användning!

Om du fortfarande efter att ha läst guiden behöver råd och vägledning, tveka inte att kontakta kundtjänst på Sportproffsen! 
Sortera:
 • OUTLET
  Tunturi Performance E50 Motionscykel
  4.6 / 5

  Tunturi Performance E50 Motionscykel

  8990 kr

 • SPARA 2 000 kr
  Tunturi Competence F40 Motionscykel
  4.5 / 5

  Tunturi Competence F40 Motionscykel

  4990 kr 6990 kr

 • RABATT 35 %
  FitNord Cyclo 300 Motionscykel
  4.4 / 5

  FitNord Cyclo 300 Motionscykel + ETT ÅR EXTRA GARANTI

  4499 kr 6990 kr

 • RABATT 30 %
  FitNord Cyclo 200 Motionscykel
  4.5 / 5

  FitNord Cyclo 200 Motionscykel + ETT ÅR EXTRA GARANTI **LEVERANS FRÅN PARTIET SOM INKOMMER 21/6 **

  3490 kr 4990 kr

 • SPARA 2 491 kr
  FitNord Racer 100 Spinningcykel
  4.4 / 5

  FitNord Racer 100 Spinningcykel + ETT ÅR EXTRA GARANTI

  2499 kr 4990 kr

 • SPARA 3 491 kr
  FitNord Racer 200 Spinningcykel
  4.4 / 5

  FitNord Racer 200 Spinningcykel + ETT ÅR EXTRA GARANTI

  3499 kr 6990 kr

 • SPARA 3 791 kr
  FitNord Cyclo 200R Sittcykel
  4.6 / 5

  FitNord Cyclo 200R Sittcykel + ETT ÅR EXTRA GARANTI

  3199 kr 6990 kr

 • SPARA 3 991 kr
  FitNord Cyclo 300R Sittcykel
  4.4 / 5

  FitNord Cyclo 300R Sittcykel + ETT ÅR EXTRA GARANTI

  5999 kr 9990 kr

 • SPARA 1 700 kr
  FitNord Cyclo 100 Motionscykel
  4.5 / 5

  FitNord Cyclo 100 Motionscykel + ETT ÅR EXTRA GARANTI

  2290 kr 3990 kr

 • SPARA 5 991 kr
  FitNord Cyclo 1000 Motionscykel
  4.7 / 5

  FitNord Cyclo 1000 Motionscykel + ETT ÅR EXTRA GARANTI

  8999 kr 14990 kr

 • RABATT 45 %
  FitNord Racer 500 Spinningcykel
  4.7 / 5

  FitNord Racer 500 Spinningcykel + ETT ÅR EXTRA GARANTI

  6499 kr 11990 kr

 • FitNord Racer 500i Spinningcykel med LCD-display
  4.4 / 5

  FitNord Racer 500i Spinningcykel med LCD-display + ETT ÅR EXTRA GARANTI **LEVERANS FRÅN PARTIET SOM INKOMMER 1/7 **

  13990 kr

 • Gymstick GB 4.0 Motionscykel
  0.0 / 5

  Gymstick GB 4.0 Motionscykel

  5290 kr

 • FitNord SPD-pedaler till spinningcykel/motionscykel (9/16 pedaltråd)
  0.0 / 5

  FitNord SPD-pedaler till spinningcykel/motionscykel (9/16 pedaltråd)

  599 kr

 • SPARA 1 391 kr
  FitNord Cyclo 50X Hopfällbar motionscykel med ryggstöd
  4.3 / 5

  FitNord Cyclo 50X Hopfällbar motionscykel med ryggstöd + ETT ÅR EXTRA GARANTI **LEVERANS FRÅN PARTIET SOM INKOMMER 21/6 **

  1599 kr 2990 kr

 • SPARA 2 000 kr
  inSPORTline Delavan UB Motionscykel
  0.0 / 5

  inSPORTline Delavan UB Motionscykel

  4990 kr 6990 kr

 • SPARA 5 491 kr
  FitNord Cyclo 500E Motionscykel
  4.1 / 5

  FitNord Cyclo 500E Motionscykel + ETT ÅR EXTRA GARANTI

  5999 kr 11490 kr

 • M-Wave Yoke ’n ’roll 10 roll träningsmotstånd
  0.0 / 5

  M-Wave Yoke ’n ’roll 10 roll träningsmotstånd

  1749 kr

 • Gymstick GB 6.0 Motionscykel
  0.0 / 5

  Gymstick GB 6.0 Motionscykel

  5990 kr

 • Gymstick Desk Bike Kontorscykel
  5.0 / 5

  Gymstick Desk Bike Kontorscykel

  4990 kr

 • Gymstick GB 8.0 Motionscykel
  3.0 / 5

  Gymstick GB 8.0 Motionscykel

  6990 kr

 • Tunturi Platinum PRO Bike Sittcykel
  0.0 / 5

  Tunturi Platinum PRO Bike Sittcykel

  34990 kr

 • OUTLET
  Tunturi Endurance E80 Motionscykel
  3.8 / 5

  Tunturi Endurance E80 Motionscykel

  16990 kr

 • Tunturi Performance E60 motionscykel
  4.3 / 5

  Tunturi Performance E60 Motionscykel

  10990 kr

 • Reebok SL 8.0 Motionscykel
  5.0 / 5

  Reebok SL 8.0 Motionscykel

  9990 kr

 • OUTLET
  Tunturi F20R Competence Rekumbent
  4.7 / 5

  Tunturi F20R Competence Sittcykel

  7990 kr

 • Flow Fitness Turner DHT2500i Motionscykel
  4.5 / 5

  Flow Fitness Turner DHT2500i Motionscykel

  9990 kr

 • inSPORTline Greod Sittcykel
  0.0 / 5

  inSPORTline Greod Sittcykel

  6990 kr

 • inSPORTline Omahan RMB Sittcykel
  4.3 / 5

  inSPORTline Omahan RMB Sittcykel

  9990 kr

 • Titan Life B35 Motionscykel
  0.0 / 5

  Titan Life B35 Motionscykel

  3990 kr

 • Motionscykel Gymstick Vapor Bike 10.0
  0.0 / 5

  Gymstick Vapor Bike 10.0 Motionscykel

  15990 kr

 • Flow Fitness PRO UB5i Motionscykel
  5.0 / 5

  Flow Fitness PRO UB5i Motionscykel

  16990 kr

 • Tunturi Cardio Fit E35 motionscykel
  4.0 / 5

  Tunturi Cardio Fit E35 Motionscykel

  3395 kr

 • Wahoo KICKR SNAP Cykeltrainer
  0.0 / 5

  Wahoo KICKR SNAP Cykeltrainer

  4990 kr

 • Tunturi M30 Trampredskap Rehabcykel
  4.5 / 5

  Tunturi M30 Trampredskap Rehabcykel

  749 kr

 • Wahoo KICKR SNAP 142x12mm Adaptersats
  0.0 / 5

  Wahoo KICKR SNAP 142x12mm Adaptersats

  799 kr

 • InSPORTline AirBike Beast Motionscykel med luftmotstånd
  0.0 / 5

  InSPORTline AirBike Beast Motionscykel med luftmotstånd

  12990 kr

 • inSPORTline inCondi UB45i Motionscykel
  4.0 / 5

  inSPORTline inCondi UB45i Motionscykel

  7990 kr

 • Wahoo KICKR V5 Cykeltrainer
  0.0 / 5

  Wahoo KICKR V5 Cykeltrainer

  11999 kr

 • OUTLET
  Flow Fitness Turner DHT500 Motionscykel
  4.0 / 5

  Flow Fitness Turner DHT500 Motionscykel

  4990 kr

 • Motionscykel med dubbel funktion för träning av armar och ben, Tunturi Dual Bike
  3.5 / 5

  Tunturi Dual Bike, Motionscykel

  1290 kr

 • Tunturi Competence F20 motionscykel
  4.5 / 5

  Tunturi Competence F20 Motionscykel

  5990 kr

 • Tunturi Performance E60R Sittcykel
  0.0 / 5

  Tunturi Performance E60R Sittcykel

  12990 kr

 • Tunturi Cardio Fit D20 Desk Bike hopfällbar motionscykel med mätare
  4.7 / 5

  Tunturi Cardio Fit D20 Deskbike Hopfällbar motionscykel med mätare

  2490 kr

 • Tunturi Cardio Fit B25 Hopfällbar motionscykel med ryggstöd
  4.7 / 5

  Tunturi Cardio Fit B25 Hopfällbar motionscykel med ryggstöd

  2490 kr

 • inSPORTline Gibello Cykeltrainer
  0.0 / 5

  inSPORTline Gibello Cykeltrainer

  1490 kr

 • Reebok GB40S Motionscykel
  3.0 / 5

  Reebok GB40S Motionscykel

  4990 kr

 • Titan Life B65 Motionscykel
  0.0 / 5

  Titan Life B65 Motionscykel

  6990 kr