KÖPGUIDE ELCYKLAR

KÖPGUIDE ELCYKLAR
KÖPGUIDE ELCYKLAR

PRODUKTKOMMENTARER : KÖPGUIDE ELCYKLAR

0 / 5
Inga omdömen.

SÅ VÄLJER DU EN LÄMPLIG ELCYKEL


Elcykeln passar för personer i alla åldersgrupper och av alla storlekar!

Cykelns fulladdade batteri ger stöd från 50 till 150 kilometers färd, varierande på modell.
Elcyklar under 250w motorstyrka klassas som vanliga cyklar i trafiken. Man behöver alltså inte vara myndig eller ha körkort för att använda den. Cyklarna kan användas på vanliga cykelvägar.
 
Användningsbehov:

Hur mycket du kommer att använda din cykel och i vilken slags terräng, bestämmer i stort sett vilken modell som passar just dig.

Stadiga terrängmodeller och fatbike modeller fungerar utmärkt att använda på grusvägar och i varierande terräng. För lite hårdare användning och användning på ojämn terräng rekommenderar vi dessa.
 
Citybike modellen är den mest lämpade cykeln för lättare användning i städer, de är hopfällbara och kompakta. Lätta att förvara på mindre ytor, och genom bärhandtagen är de lätta att ta med till bussar och tåg!
 
Motor information:
 
Det finns tre alternativ för elmotorns installeringsplats i cykeln:
  1. Bakfälgen (bakmotor)
  2. Centern av pedaler (mittmotor)
  3. Framfälgen (framhjulsmotor).
 
Var motorn är placerad på cykeln påverkar dess tyngdpunkt.
En bakfälgsmotor ger en mjuk stöt från bakhjulet. Denna motor är relativt lätt att underhålla.
En framfälgsmotor känns lite mer ryckigt framåt, vilket gör att det kan kännas lite obekvämt.
Speciellt vid cykling i terräng är motorns placering viktig, här rekommenderas en mittmotor. Mittmotorn hjälper cyklisten att hitta en stadig, stabil form vid olika sorters underlag och ojämna ytor.
 
Motorerna finns i olika storlekar och kraft. Kraften mäts i watt (w). För att kunna följa samma trafikregler som en traditionell cykel, är motorns max effekt 250w. Cykeln kan komma upp till en hastighet på 25 km/t. Det är inte enbart motorns kraft som driver cykeln framåt, utan även cyklistens trampande.
 
Motorns kraft mäts i både watt(w) och newton meter (Nm). En elcykel har vanligtvis ett vridmoment på 30–90 Nm. Vridmomentet är förmågan att arbeta mot belastning, watt mäter hur stark cykeln är att driva i till exempel branta uppförsbackar.
 
Batteri information:
 
Elcykelns batteri laddas efter behov, precis som din mobil. Koppla stickproppen av laddaren till eluttag, den motsatta ändan kopplas till batteriet. För att uppnå ett fulladdat batteri, tillåt laddningen att pågå 3–6 timmar. Beroende på laddarens och batteriets kapacitet kan det förekomma variationer av laddningstiden. Batteriets kapacitet skrivs ut som Watthours (Wh).
 
Distans:

Ett fulladdat batteri räcker mellan 50-150km. Dessa sträckor är beroende av förhållandena utomhus, så som väder och vind, terräng och kyla. Om man cyklar långa sträckor behöves ett starkare batteri. Vid hård belastning på motorn, genom till exempel extra bagage, motvind eller väldigt backig terräng kan batteriets långvarighet minska.
På elcykelns skärm kan du se batteri nivån, växelnivå, hastighet och distans avklarad.
 
 När du väljer elcykel bör du även beakta om cykelns el assistans är enkel att använda. Du reglerar styrkan på el assistansen på skärmen. På vissa märken regleras assistansen med en tydlig skala mellan 0 och 5 eller 0 och 6, vilket gör regleringen av assistansnivån mycket enkel. På andra märken däremot anges effekten med olika namngivna ”lägen”, som kan vara förvirrande för användaren. I svår terrängcykling gör lägena dock att cykeln anpassar sig bättre till kör situationen, då den klarar branta backar och snäva kurvor bättre.

Du lär dig använda en lättanvänd elcykel med tydliga funktioner på under fem minuter. Satsa gärna på cyklar med omfattande instruktioner i form av videoklipp. Då är det enkelt att börja använda även en elcykel som du beställt i en webbutik och vid behov kan du titta på instruktionsvideon igen.

Cyklarnas storlek:
 
I produkt beskrivningen finns tydligt markerat vilka modeller som är bäst anpassade efter användares längd och vikt klass.