Köpguide roddmaskiner

Köpguide roddmaskiner
Köpguide roddmaskiner

PRODUKTKOMMENTARER : Köpguide roddmaskiner

4.4 / 5
4,4
163 recensioner i kategorin köpguide roddmaskiner

Vilken roddmaskin ska jag köpa?

Vill du bara ägna dig åt en enda aktivitet för din hälsa så är rodd optimalt. Träning med roddmaskin aktiverar hela kroppens muskler samtidigt som blodcirkulationen och konditionen tar ordentlig fart. Här går vi igenom vad du ska tänka på när du väljer roddmaskin för hemmabruk.

Vid träning med en roddmaskin arbetar alla stora muskelgrupper. Inte minst viktigt är att ryggen aktiveras. Roddmaskinen ger utmärkt konditionsträning som stärker såväl hjärta som lungor och bidrar till hög kaloriförbränning. Samtidigt är rodd skonsamt mot leder och knän. Tack vare att rodd utförs sittande är roddmaskinen även utmärkt för fysioterapi, rehabilitering, seniorträning och för träning med ledbesvär. 

Bra att tänka på när du ska välja roddmaskin:

1. Vilken motståndstyp är bäst?

En stor skillnad mellan olika roddmaskiner är motståndstypen. Motståndet justeras antingen genom ett manuellt vridreglage, via en display, eller genom användarens egen styrka.
 
Magnetmotstånd
Magnetmotstånd är en vanlig förekommande teknik som ofta finns på instegsmodeller och roddmaskiner i mellanprisklassen. Fördelar med magnetmotstånd är den låga ljudnivån och hållbara tekniken. Den huvudsakliga skillnaden gentemot andra motståndstyper är att rodden inte alltid flyter lika följsamt. 

Luftmotstånd
Luftmotstånd ger en mycket följsam och jämn rodd som styrs av användarens egen styrka. Motståndet uppstår av luftmotståndet som roddtagen skapar: ju kraftfullare rodd, desto hårdare motstånd. Med luftmotstånd har du kontroll över din träning utan att behöva göra motståndsförändringar via kontrollpanelen.
 
Luftmotstånd är den vanligaste motståndstypen i proffsmaskiner. En skillnad är att luftmotstånd ger ifrån sig ett mer påtagligt ljud, mer likt blåst. Ett exempel på roddmaskin med luftmotstånd är: 
Kombinerat magnet- och luftmotstånd
Det finns även maskiner som kombinerar luft- och magnetmotstånd, bland andra:
Vattenmotstånd
Vattenmotstånd bygger också på användarens kraft. Motståndet skapas med en ”åra” som dras genom en vattentank, precis som en roddbåt på vattnet, vilket ger mycket verklighetstrogna och följsamma ”årtag”. Roddmaskiner med vattenmotstånd är tysta och således uppskattade vid hemmabruk.

2. Roddmaskinens ram och stabilitet

Roddmaskinens ram och stabilitet kan vara viktig, speciellt vid hög belastning. Det kan förekomma att framdelen rör sig upp och ned med användarens drag om ramen är tunn eller roddtagen väldigt kraftfulla. Detta kan dämpas med hjälp av en skyddsmatta, vilket kan vara bra att införskaffa.

3. Glidlängd och roddupplevelse

För full rörelsefrihet måste roddmaskinen ha tillräckligt med glidlängd i avståndet mellan sits och fotstöd, vanligtvis 70–80 centimeter. Tänk även på vilken bredd du faktiskt kommer använda när du mäter utrymmet där du vill ställa din roddmaskin. Tänk på att också armbågar ska ha svängrum i sidled.
 
Förutom motståndstypen påverkas roddkänslan av ergonomi, svänghjul och returmekanismens smidighet. En enklare roddmaskin med magnetiskt motstånd kan ibland ge känslan av att du inte får upp en fart på samma sätt som vid riktig rodd. En stadigare modell med luft- eller vattenmotstånd ger en mer verklighetstrogen känsla.

4. Skärmens funktioner

Roddmaskinens skärm visar oftast tid, distans och hastighet. Annan information kan vara kaloriförbrukning, effekt i watt och temperatur. Om maskinen har koppling till pulsbälte kan du även se pulsmätning. Displayen fungerar, beroende på modell, antingen med nätström eller batterier. Detta kan vara väsentligt beroende på placering av roddmaskinen, eftersom en batteridriven modell inte är bunden till närhet av vägguttag.

5. Olika roddmaskiner för aktivt hemmabruk

Lättare hemanvändning
För uppvärmning och spontan träning passar enklare och billigare roddmaskinen. Om din träning är mer regelbunden lönar det sig att satsa lite mer.

Aktiv träning
För mer aktiv hemmaträning passar stadiga roddmaskiner med robusta ramar allra bäst. Exempelvis FitNord Oceans 300 passar utmärkt för ordentliga träningspass med en smidig känsla i rodden.

Seriös satsning
Mycket aktiva hemmatränare söker ofta en förstklassig roddmaskin med välanpassat motstånd och träningsmonitor där kan du följa din utveckling. Concept2 Rowerg Standard är exempel på en högklassig roddmaskin.

Du glömmer väl inte garantin?   

Vi på Sportproffsen vill att du ska använda din roddmaskin ordentligt! Därför är det viktigt för oss att lämna bra service och garantier.  Läs vad som gäller specifikt för den roddmaskin du är intresserad av på respektive produktsida. 

Sätt fart på ”årtagen” och njut av fördelarna med en egen roddmaskin! Är du nyfiken på olika prisintervaller? Läs mer om vad en roddmaskin kostar eller se hela sortimentet av roddmaskiner.

Sortera:
 • RABATT 40 %
  Roddmaskin FitNord Oceans 200
  4.2 / 5

  FitNord Oceans 200 Roddmaskin + Remskiva med biceps- och tricepscurl

  2990 kr 4990 kr

 • RABATT 35 %
  FitNord Oceans 300 Roddmaskin
  4.6 / 5

  FitNord Oceans 300 Roddmaskin

  6490 kr 9990 kr

 • Tunturi Endurance R85W Roddmaskin
  0.0 / 5

  Tunturi Endurance R85W Roddmaskin

  12490 kr

 • Titan Life R65 Roddmaskin
  0.0 / 5

  Titan Life R65 Roddmaskin

  6990 kr

 • ProForm Sport RL Roddmaskin
  0.0 / 5

  ProForm Sport RL Roddmaskin

  11990 kr

 • inSPORTline River Roddmaskin
  0.0 / 5

  inSPORTline River Roddmaskin

  12490 kr

 • Tunturi R20 Competence Roddmaskin
  4.6 / 5

  Tunturi Competence R20 Roddmaskin

  6990 kr

 • Flow Fitness DWR2500i Roddmaskin med vattenmotstånd
  5.0 / 5

  Flow Fitness DWR2500i Roddmaskin med vattenmotstånd

  10990 kr

 • Tunturi Cardio Fit R50 Water Rower
  5.0 / 5

  Tunturi Cardio Fit R50 Water Rower

  7990 kr

 • Titan Life R10 Roddmaskin
  0.0 / 5

  Titan Life R10 Roddmaskin

  3490 kr

 • inSPORTline inCondi RW600 Roddmaskin
  0.0 / 5

  inSPORTline inCondi RW600 Roddmaskin

  8990 kr

 • Gymstick FTR 40 Roddmaskin
  4.0 / 5

  Gymstick FTR 40 Roddmaskin

  4490 kr

 • Roddmaskin Tunturi Cardio Fit R20
  5.0 / 5

  Tunturi Cardio Fit R20 Roddmaskin

  2290 kr