Köpguide roddmaskiner

Köpguide roddmaskiner
Köpguide roddmaskiner

Vilken roddmaskin ska jag köpa?

Ska du bara ägna dig åt en enda aktivitet för din hälsa så ska du ut och ro. Träning med roddmaskin aktiverar hela kroppen och stärker dig, samtidigt som cirkulation och kondition får en skjuts. Här går vi igenom vad du ska tänka på när du väljer roddmaskin för hemmabruk.

Är roddmaskin bra träning?

Vid rodd i roddmaskin arbetar alla stora muskelgrupper. Inte minst viktigt är att ryggen aktiveras. Roddmaskinen ger utmärkt konditionsträning som stärker såväl hjärta som lungor och bidrar till hög kaloriförbränning. Samtidigt är rodd skonsamt mot leder och knän. Tack vare att rodd utförs sittande är roddmaskinen även utmärkt för fysioterapi, rehabilitering, seniorträning och för träning med ledbesvär. 

Bra att tänka på när du ska välja roddmaskin:

Roddmaskinen ingår ofta i hemmagym. Nedan går vi igenom saker som är bra att kolla upp när du väljer roddmaskin:

1. Vilket motstånd på roddmaskin är bäst?

Det som främst skiljer olika roddmaskiner åt är motståndstypen. Motståndet justeras antingen genom en manuell vridknapp, från en display, eller genom användarens styrka.
 
Magnetmotstånd
Magnetmotstånd uppstår av magneter som styr motståndet i roddmaskinen. Motståndet är en vanlig förekommande teknik som ofta återfinns på billiga och mellanprisade roddmaskiner. Starka fördelar med magnetmotstånd är den låga ljudnivån och hållbara tekniken. Nackdelen är att rodden inte flyter helt smidigt i jämförelse med andra motståndstyper. Ett exempel på roddmaskin med magnetmotstånd är:

Luftmotstånd
Motstånd som skapas av luft ger en mycket smidig och jämn rodd som styrs av användarens egen styrk. Motståndet uppstår av luftmotståndet som roddtagen skapar: Ju kraftfullare rodd, desto hårdare motstånd. Med luftmotstånd har du kontroll över din träning utan att behöva göra motståndsförändringar med hjälp av skärmen.
 
Luftmotstånd är den typiska motståndstypen i proffsmaskiner. En eventuell nackdelen är att luftmotstånd ger ifrån sig ett relativt högt ljud, likt hård blåst. Ett exempel på roddmaskin med luftmotstånd är: 


Kombinerat magnet- och luftmotstånd
Det finns även maskiner som kombinerar luft- och magnetmotstånd, såsom:


Vattenmotstånd
Liksom luftmotstånd fungerar vattenmotstånd med användarens kraft. Motståndet skapas med en ”åra” som dras genom en vattentank, precis som en roddbåt på vattnet, vilket ger mycket verklighetstrogna ”årtag”. Roddmaskiner med vattenmotstånd har ofta en elegant design som tilltalar många vid hemmabruk. Ett exempel på roddmaskin med vattenmotstånd är: 

2. Roddmaskinens ram och stabilitet

Roddmaskinens ram och stabilitet kan vara viktig, speciellt vid hög belastning. Det kan förekomma att framdelen rör sig upp och ned med användarens drag om ramen är tunn eller roddtagen väldigt kraftfulla. Detta kan dämpas med hjälp av en skyddsmatta, vilket kan vara bra att införskaffa.

3. Glidlängd och roddupplevelse

För full rörelsefrihet måste roddmaskinen ha tillräckligt med glidlängd i avståndet mellan sits och fotstöd, vanligtvis 70-80 centimeter. Beakta även vilken bredd du faktiskt kommer använda när mäter utrymmet där du vill ställa din roddmaskin. Tänk på att även armbågar ska ha svängrum i sidled.
 
Förutom motståndstypen påverkas roddkänslan av ergonomi, svänghjul och returmekanismens smidighet. En enklare roddmaskin med magnetiskt motstånd kan ofta vara något osmidig i roddupplevelsen. En stadigare modell med luft- eller vattenmotstånd ger en mer verklighetstrogen känsla.

4. Skärmens funktioner

Roddmaskinens skärm visar oftast tid, distans och hastighet. Andra uppgifter kan vara kaloriförbrukning, effekt i watt och temperatur. Om maskinen har koppling till pulsbälte kan du även se pulsmättning. Displayen fungerar antingen med hushållsel eller batterier, vilket kan vara viktigt vid placering av roddmaskinen eftersom en batteridriven modell inte är bunden till ett eluttag.

5. Olika roddmaskiner för aktivt hemmabruk

Lättare hemanvändning
För uppvärmning och spontan träning passar en roddmaskin som EB Fit R402. Om din träning är mer regelbunden lönar det sig att satsa lite mer.

Aktiv träning
För mer aktiv hemmaträning passar stadiga roddmaskiner med robusta ramar allra bäst. Exempelvis FitNord Oceans 300 passar utmärkt för ordentliga träningspass med en smidig känsla i rodden.

Seriös satsning
Mycket aktiva hemmatränare söker ofta en förstklassig roddmaskin med välanpassat motstånd och träningsmonitor där kan du följa din utveckling exakt. Concept2 DPM5 är exempel på en högklassig roddmaskin.

Du glömmer väl inte garantin?   

Vi på Sportproffsen.se vill att du ska använda din roddmaskin ordentligt! Därför är det viktigt för oss att lämna bra service och garantier.  Läs vad som gäller specifikt för den roddmaskin du är intresserad av på respektive produktsida. 

Sätt fart årtagen och njut fördelarna av din egen roddmaskin! Är du nyfiken på olika prisintervaller? Läs mer om vad en roddmaskin kostar eller se hela sortimentet av roddmaskiner.

Sortera: