Dropstitch

När du ska köpa en uppblåsbar kajak har kvaliteten på materialet betydligt större betydelse än när det kommer till en vanlig kajak. Utvecklingen har gått framåt snabbt och kvaliteten har ökat enormt de senaste åren.

Det finns tre olika typer av uppblåsbara kajaker. Den billigaste sorten är av tunn vinyl. De är i stort sett i samma slags material som en uppblåsbar luftmadrass och är lätta att förvara, men inte särskilt hållbara.

Därefter finns mellanklassen, och kanske den vanligast sortens uppblåsbar kajak. Den är gjord av tjockare vinyl, och är därmed dyrare. Nackdelen är att de ofta kan vara otympliga att paddla och kännas mjukare.

Den bästa varianten är gjord av tjock PVC med något som kallas dropstitch-teknik. Den är dyrare än de andra två kategorierna men betydligt mer prisvärd, hållbar, och solid. Detta är så nära en riktig kajak du kan komma men ändå få fördelarna med en uppblåsbar kajak.
 
Dropstitch – gör kajaken snabbare, starkare, lättare och mer responsiv

Dropstitch-materialet gör att du kan pumpa kajaken så att den får ett riktigt högt tryck utan att den blir som en ballong. Den håller sig istället håller riktigt hård. I utrymmet för luften finns tusentals tunna nylontrådar som håller ihop kajaken och det är dessa trådar som gör att kajaken håller formen.

Många frågar hur lång tid det tar att pumpa upp kajaken, men det går ofta ganska snabbt. Istället ska du fråga dig hur lång tid det tar att packa ihop den och framförallt hur du torkar den, och hur lång tid det tar. De billigaste kajakerna tar lång tid att torka men de i bra PVC-material torkar snabbt och du kan utan problem sedan packa ihop den när den har torkat. Är materialet inte av bra kvalitet finns risk att det möglar.

Ju högre tryck som går att pumpa upp, desto bättre kvalitet men då kostar även kajaken eller SUP-brädan mer.

Därför ska du välja en uppblåsbar kajak

  • De är mycket lättare att transportera
  • De är mycket lättare att förvara
  • De är billigare än vanliga kajaker
  • De är stabilare än vanliga kajaker
  • De är hållbara