Köpguide Tyngdtäcke

Köpguide Tyngdtäcke
Köpguide Tyngdtäcke

PRODUKTKOMMENTARER : Köpguide Tyngdtäcke

4.6 / 5
4,6
32 recensioner i kategorin köpguide tyngdtäcke

Vilket tyngdtäcke ska man köpa?

Sömnens mängd och kvalitet avgör hur kroppen och sinnet återhämtar sig från vardagens påfrestningar. Sover du tillräckligt men går ändå runt med känslan av att inte vara utvilad? Eller har du svårt för att slappna av och problem med att sömnen inte infinner sig? Då är det möjligt att ett tyngdtäcke är lösningen för dig.

Ett tyngdtäcke kan vara ett effektivt sätt att slappna av och förbättra djupsömnen som är avgörande för att du ska vakna upp med mer energi och ork. Detta genom att täckets vikt faktiskt har en förbättrande effekt på sömnkvaliteten.

Varför tyngdtäcke?

Tyngdtäcket hjälper till att hålla en mer avslappnad sovposition och gör att du minskar dina rörelser under natten. När kroppen vänjer sig vid det lugnande inflytandet av tyngdtäcket, så varvar även nervsystemet ner från dagens stimulanser och gör kroppens rörelser under natten mer avslappnande. På så sätt ökar djupsömnen. Avkoppling, återhämtning och stressreducering är hälsofördelar som tyngdtäcket bidrar till genom en lugnande påverkan på sömnen.

Hur tungt ska ett tyngdtäcke vara? 

Moderna täcken idag är tillverkade av lätta material. Därför är tyngdtäcket gjort av speciella material som ökar vikten på täcket. Materialens sammansättning gör att stoppningen, och därmed vikten, fördelas jämnt över hela filtens yta.
 
Vilken vikt ska du då välja? Det är rekommenderat att välja vikten på täcket enlig din egen kroppsvikt. I slutändan är tyngdtäckets vikt en smaksak, men oftast rekommenderas det att välja ett tyngdtäcke som är cirka 10% av den egna kroppsvikten. Ett för tungt täcke kan kännas obehagligt och väger det för lite uppnås inte tillräcklig stimulans för önskad effekt. 

Välj tyngdtäcke utifrån din egen kroppsvikt:

Tyngdtäcke, vad är det bra för? 

Tyngdtäcket ger en stadig, statisk stimulering till människans sinnen även kallad DPTS (Deep Pressure Touch Stimulation). Detta hjälper till att lugna ner det centrala nervsystemet från stimulanser av en stressfylld omvärd. Tyngdtäcket ger en fast och omfamnande känsla, som ökar kroppens nivåer av “må-bra-hormonet” serotonin och minskar mängden stresshormon. Detta leder i sin tur till att sömnhormonet melatonin får bättre förutsättningar att verka.
 
Många som provat ett tyngdtäcke vittnar om att de har fått en mycket lugnare och mer fridfull sömn. Olika mätningssystem har även använts för att upptäcka hur rörelser under sömnen har minskat och djupsömnen har ökat.

Tyngdtäcke med eller utan påslakan?

Den här frågan uppstår ibland eftersom vissa erfar att materialet far runt i påslakanet. Somliga väljer att sova direkt med täcket på kroppen och tvätta det med jämna mellanrum, men ofta används tyngdtäcket med påslakan som är speciellt gjorda för just tyngdtäcken. Dessa påslakan har fästen i hörnen som håller påslakanet på plats, vilket gör tyngtäcket bekvämt och behagligt. Det ska vara mysigt att krypa under täcket för en lugn nattsömn!
Sortera: