Köpguide spinningcykel

PRODUKTKOMMENTARER: Köpguide spinningcykel

4.67213115     / 5
4,7
98 % Rekommenderar
61 recensioner i kategorin köpguide spinningcykel

Så här väljer du rätt spinningcykel

1. Vem passar spinningcykeln för?

Spinningcykeln är ett utmärkt träningsredskap som alltid är lämpligt, för såväl motionärer som för aktiva och målinriktade träningsentusiaster. Spinningcykeln är dock i grunden är framtagen för att klara av hårdare pass än en vanlig motionscykel. Körpositionen är lägre på ett sätt som påminner om snabbare landsvägscykling och möjligheterna att göra justeringar är mångsidiga, så att du kan ta dig ann alla typer av motstånd vid behov. Spinningcyklar kallas ibland även för "sprinters" eftersom de ofta används för snabba starter från stillastående eller sprintar.

2. Vad bör du tänka på när du väljer spinningcykel?

Valet av spinningcykel påverkas av flera olika faktorer. Det viktigaste är att kartlägga hur din träning med spinningcykel kommer se ut. Helt enkelt hur hårt och hur ofta du ska träna. Du kommer inte hitta den bästa spinningcykeln bland de billiga varianterna som finns att köpa på snabbköp. Med det sagt så är det heller inte värt att lägga pengar på avancerad funktionalitet som du vet med dig att du aldrig kommer att använda.

Ram och justeringsalternativ

Ramens vikt och struktur påverkar hur robust spinningcykeln är. För att säkerställa att cykeln kommer hålla är den tränandes vikt en sak som behöver beaktas, liksom hur hård träning du kommer utsätta träningsredskapet för. Kommer du stå mycket på pedalerna för att "klättra i backar", eller kommer du trampa genom lugnare, plana ytor? Trampstilen påverkar såklart vilken ram du behöver, beroende på avsedd användning. 
Målet du är ute efter är förstås att det bara är pedalerna och du som rör sig när du trampar på din spinningcykel! Karossen på billigare modeller är ofta mer skrangliga, medan dyrare modeller har en tyngre, styvare och större kaross. 

Spinningcyklar har vanligtvis bra möjligheter att justera exempelvis pedalerna, sadelns höjd och avstånd, samt styrets höjd och längd. Dessutom kan det vara ett bra råd att notera spinningcyklarnas olika greppalternativ. Vissa modeller har mycket mångsidiga handtag, medan andra har färre möjligheter till variation. På nästan alla spinningcyklar kan du även byta ut sadeln mot en egen modell, om du redan har en du gillar sedan tidigare eller vill variera med en ny. 

Bankänsla och svänghjulsmassa

Det finns en betydande skillnad i att trampa på en spinningcykel jämfört med en vanlig motionscykel: Spinningcykeln har ingen fri växel, dvs att pedalerna rör sig så länge svänghjulet rör sig. Därför finns det alltid en "nödstopp" -knapp för att snabbt stoppa svänghjulet och pedalerna i händelse av en nödsituation.

Körkänslan på spinningcyklar är oftast riktigt bra. Då svänghjulen är större och tyngre än på traditionella motionscyklar, har spinningcyklar en annan körkänsla med mer kontinuitet och jämnhet. Det tyngre svänghjulet roterar smidigare och gör träningen mjuk och behaglig oavsett intensitet. Svänghjulsmassan är dock inte helt avgörande. Även ett lättare svänghjul kan få en mjuk trampkänsla om cykeln är väl utformad, eller om de tyngsta motstånden inte används. I allmänhet märks effekten av ett mindre svänghjul bara när man trampar med de allra högsta motstånden.

Motståndstyper och motståndsjustering

Spinningcyklar använder lite andra motståndsmekanismer än motionscyklar. De olika mekanismerna har sina egna egenskaper, och det är värt att fundera över vad som skulle vara det mest lämpliga valet för dig.
 • Permanent magnetiskt motstånd
 • Friktionsmotstånd 
 • Servojusterbart permanent magnetmotstånd
Permanent magnetmotstånd är det mest pålitliga och tystgående motståndet, som ger den smidigaste känslan. När magnetbågen flyttas närmare eller längre bort från svänghjulet, påverkar avståndet motståndets effekt. Ju närmare magneten är svänghjulet, desto mer bromsar magneten hjulets rörelse, vilket ger mer motstånd. Eftersom magneten inte träffar någonting så slits den inte och dessutom ger det en spinningcykel som är helt tyst vid användning. 

Friktionsmotstånd är det mest traditionella motståndet. Som namnet avslöjar ger motståndet friktion mot svänghjulets rörelse. Ju starkare friktionsstycket pressas mot svänghjulet, desto mer motstånd. Friktionsmotståndet måste skärpas då och då, på samma sätt som en cykels bromsbelägg.

Servojusterbart permanent magnetmotståndet fungerar enligt samma princip som ett traditionellt magnetmotstånd, med skillnaden att magnetbågen styrs genom ett trycka på en knapp på en liten motor. Detta ger möjlighet till olika program för variation i trampmotståndet. Spinningcykeln måste dock alltid vara ansluten till elnätet för att motståndet överhuvudtaget ska kunna justeras. 

Steglöst variabel motståndsjustering handlar inte så mycket om implementeringen av själva motståndet, utan om hur motståndet justeras. Steglös justering är en viktig egenskap för många och finns i spinningcyklar med både magnetiskt motstånd och friktionsmotstånd. Motståndet kan finjusteras efter eget tycke utan större ändringar. Å andra sidan, om du så önskar kan motståndet ändras mycket snabbt genom spaken, vilket är en fördel inte minst vid snabb intervallträning.

Garanti och reparation

En lång garantitid utgör en säkerhet vid köp av ett spinningcykel. I de flesta fall täcker tillverkarens garanti tillverkningsfel, men inte alltid för de delar som normalt slits under användning. Som regel har spinningcyklar 2 års garanti, även om livslängden för cyklarna ofta är betydligt längre. Genom att investera i en bra spinningcykel får du ett hållbar träningsredskap vid din sida i flera år, kanske till och med decennier.

3. Spinningcyklar utifrån behov

Spinningcyklar för hemmaträning
Nästan alla spinningmodeller är lämpliga för regelbunden, medelintensiv hemmaträning. FitNord Racer 500 är en robust basmodell med oändligt justerbart magnetiskt motstånd. Tunturi Competence S40 erbjuder mångsidig programvara för att variera cykelpassen.

Spinningcyklar för krävande anvädning

Professionella spinningcyklar har tyngre och större ramar än de som är framtagna för hemmabruk, eftersom de professionella modellerna är utformade för att klara timmar av daglig användning. Även materialen som används i slitagedelar, som exempelvis sadlar, är generellt mer hållbara. Spinningcykeln Tunturi Platinum PRO Sprinter är en mycket snygg och enkel träningcykel för professionellt användande, och i Keizer M3i finns teknik adderad till den robusta kroppen, med lättillgänglig träningsdata för till exempel smartphone appar.

Sortera:
 • FitNord Racer 100 Spinningcykel
  4.80000000     / 5

  FitNord Racer 100 Spinningcykel

  4990 kr

 • SPARA 3 000 kr
  FitNord Racer 200 Spinningcykel
  4.46666667     / 5

  FitNord Racer 200 Spinningcykel

  3990 kr 6990 kr

 • FitNord Racer 500 Spinningcykel
  4.72839506     / 5

  FitNord Racer 500 Spinningcykel

  11990 kr

 • SPARA 400 kr
  Tunturi Cardio Fit S30 Spinningcykel
  5.00000000     / 5

  Tunturi Cardio Fit S30 Spinningcykel

  3690 kr 4090 kr

 • SPARA 2 000 kr
  Gymstick PRO FTR Indoor Racer Spinningcykel

  Gymstick PRO FTR Indoor Racer Spinningcykel

  8990 kr 10990 kr

 • Gymstick FTR Indoor Racer Spinningcykel
  4.66666667     / 5

  Gymstick FTR Indoor Racer Spinningcykel

  5490 kr

 • OUTLET
  Tunturi Competence S40 spinningcykel
  4.33333333     / 5

  Tunturi Competence S40 Spinningcykel

  9990 kr

 • FitNord Racer 500i Spinningcykel med LCD-display
  4.77777778     / 5

  FitNord Racer 500i Spinningcykel med LCD-display

  13990 kr

 • Tunturi Platinum PRO Sprinter Bike Spinningcykel
  4.50000000     / 5

  Tunturi Platinum PRO Sprinter Bike Spinningcykel

  17990 kr

 • inSPORTline inCondi S800i Spinningcykel
  4.66666667     / 5

  inSPORTline inCondi S800i Spinningcykel

  12990 kr

 • Tunturi Competence S25 Spinningcykel
  4.33333333     / 5

  Tunturi Competence S25 Spinningcykel

  6990 kr

 • Gymstick FTR 7 Indoor Racer Spinningcykel
  5.00000000     / 5

  Gymstick FTR 7 Indoor Racer Spinningcykel

  7990 kr

 • Titan Life S11 Spinningcykel

  Titan Life S11 Spinningcykel

  5990 kr

 • OUTLET
  Titan Life S62 Spinningcykel

  Titan Life S62 Spinningcykel

  6990 kr

 • Flow Fitness Racer DSB600i Spinningcykel
  4.66666667     / 5

  Flow Fitness Racer DSB600i Spinningcykel

  10990 kr