Kajak för utflykt

PRODUKTKOMMENTARER : Kajak för utflykt

4.4 / 5
4,4
107 recensioner i kategorin kajak för utflykt

Paddling med kajak är ett riktigt trevligt och smidigt sätt att utforska naturen. Genom att välja rutt och takt kan du själv skräddarsy resan, så att den passar dina egna färdigheter. Paddlingens följsamma rörelse är avkopplande och skonsam för kroppen. 

För den som är sugen på att stanna ute ett par dagar med sin kajak tillkommer lite mer krav på utrustningen än för lättare träning och avkoppling. En kajak för längre strapatser behöver både utrymme för packning och lastkapacitet för såväl paddlare som campingutrustning. Glöm inte heller att kajaken måste vara avsedd för alla delar av sträckan du avser att paddla.

Att ge sig ut på ett riktigt paddeläventyr är något vi varmt kan rekommendera. Se bara till att välja rätt kajak, med funktioner som inte bjuder på oväntade överaskningar.

Lastkapacitet och packutrymme

Med resans längd ökar behovet av nödvändig utrustning. Du vill förmodligen ha med dig mat och dryck. De flesta vill inte åka utan mobiltelefonen - och den behöver packas i ett vattentätt hölje. Ju längre bort från samhället du tar dig, och ju längre du planerar att vara ute, desto mer utrustning behöver du ta med.

Reservkläder kan vara nödvändigt beroende på väder och planerad rutt. Om du tänker campa behöver du tält, sovsäck och liggunderlag. Detta innebär en kraftigt utökad mängd av utrustning som ska packas, vilket gör att några kajaker går bort eftersom de helt enkelt inte klarar den tunga lasten.

FitNord Seal-kajaker har gott om både utrymme och lastkapacitet. Dessutom har de fördelen att deras sidostabilitet inte försvagas av lasten – Sealkajaker kantrar inte särskilt lätt – även om du försöker! FitNord Seal One står pall för såväl campingutrustning som en tungviktare till paddlare och har även packutrymme bakom sätet. FitNord Seal Two har utrymme för två tyngre paddlare och packutrymme både på bak- och framsidan, inklusive under det elastiska repet framtill.

Skulle du ge dig ut ensam i en Seal Two finns det rejält med lastutrymme både framför och bakom paddlaren – tillräckligt för flera dagars kajakpaddling. Ändå är det inte något problem att hantera kajaken.

På hav, sjö, å eller älv? 

Svensk natur bjuder på en stor variation av olika vattenområden – vidsträckta vatten, grunda vikar och labyrinter av öar och sund. Utflyktskajaken fungerar i alla dessa. Den avtagbara fenan på FitNord Seal-kajakerna är en praktisk funktion, eftersom den kan tas bort om du måste ta dig igenom grunda partier och övervuxna vikar. Seal One-modellen är särskilt smidig att manövrera i vatten med många hinder. Men fenan är också en viktig stabilisator när den sitter på plats. Seal Two-modellen har ännu mer stabilitet tack vare sin långa vattenlinje.

När du paddlar på öppna vatten är det av stor vikt av att ha koll på väderprognos och vindförhållanden. Ju mer det blåser, desto viktigare blir våtdräkt för komfort. Långa öppna vattensträckor med havskajakpaddling är en krävande miljö för både paddlare och kajaker, därför är havskajaker med däck och öppningar mer lämpliga.

Seal-modellerna är endast lämpliga för lugna förhållanden. De kommer ordentligt till sin rätt vid utflykter i skärgården där du kan söka skydd på öarna om vinden skulle slå till. Seal-kajakerna är perfekta för åar och olika vattenleder då de är smidiga och lätta att styra. På grunt vatten är det viktigt att komma ihåg att ta bort fenan eftersom den, särskilt i forsar, utgör en säkerhetsrisk om den skulle fastna i bottnen. I forsar tar Seal-kajaken sig lätt fram, utifrån paddlarens färdigheter, och en våtdräkt skyddar mot kallt vatten.

Sortera:
 • FitNord Seal Two tvåsitsig kajak 2023, mörkgrön
  4.4 / 5

  FitNord Seal Two tvåsitsig kajak, mörkgrön

  7990 kr

 • FitNord Seal Two tvåsitsig kajak 2023, mörkblå
  4.4 / 5

  FitNord Seal Two tvåsitsig kajak, mörkblå

  7990 kr

 • FitNord Seal Two tvåsitsig kajak 2023, mörklila
  4.4 / 5

  FitNord Seal Two tvåsitsig kajak, mörklila

  7990 kr