Köpguide crosstrainer

Köpguide crosstrainer
Köpguide crosstrainer

PRODUKTKOMMENTARER : Köpguide crosstrainer

4.5 / 5
4,5
101 recensioner i kategorin köpguide crosstrainer

Vilken crosstrainer ska man köpa?

Crosstrainerns framgångsrecept är ingen hemlighet: skonsam men intensiv och krävande träning för hela kroppen. Dessutom: svårslagen kaloriförbränning! Här går vi igenom några saker du ska tänka på när du väljer en crosstrainer för hemmabruk.

Crosstrainers är ett populärt val just för att de kan användas av såväl nybörjare som avancerade användare. Fördelarna med en crosstrainer är att du får arbeta med hela kroppen samtidigt som träningen är skonsam mot leder, fötter, rygg och knän.

Vad tränar man med en crosstrainer?

Crosstrainern är populär för att den passar utmärkt för olika slags träning, till exempel uppvärmning, långvarig aerob träning, intervaller och högintensiv workout. Många uppskattar också den höga kaloriförbrukningen.

Tänk på detta när du väljer crosstrainer:  

När du har bestämt dig för att köpa en crosstrainer finns det några val du måste göra. Nedan går vi igenom saker du bör ha koll på:

1. Framhjulsdriven och bakhjulsdriven crosstrainer

Framhjulsdrift för stabilitet
En crosstrainer kan ha svänghjulet placerat i främre eller bakre delen. Framhjulsdrift ger en mer stabil och robust träningsmaskin än de som är bakhjulsdrivna.

Bakhjulsdrift väger mindre
Bakhjulsdrivna modeller väger ofta väsentligt mindre än de framhjulsdrivna, 50–60 kilo, att jämföra med en framhjulsdriven crosstrainer som väger 70–100 kilo.  

Olika längd
Designmässigt är framhjulsdrivna modeller ofta längre. Längden varierar i regel mellan 170 och 220 centimeter. Vår FitNord Hiker 300F sticker ut med sina 159 centimeter och är därmed mycket kort för att vara en framhjulsdriven crosstrainer. Den är praktisk för dig som inte har jättestora ytor hemma. Bakhjulsdrivna crosstrainers är vanligen av mindre storlek med en längd på 140–160 centimeter.
 

Bakhjulsdriven och framhjulsdriven crosstrainer
Bilden visar Flow Fitness Glider DCT2500i, bakhjulsdriven, och FitNord Hiker 1000f, framhjulsdriven. 

2. Vilken motståndstyp behöver jag?

Manuellt styrt magnetmotstånd
En crosstrainer med manuellt styrt magnetmotstånd behöver inte vara elansluten för att fungera. Motståndet justeras enkelt genom ett vred. Ett manuellt styrt magnetmotstånd finns ofta på crosstrainers i instegssegmentet, det vill säga tekniskt enklare maskiner som passar utmärkt för dig som är nybörjare. Tunturi Competence C25 är ett exempel på en crosstrainer med manuellt styrt magnetmotstånd.

Servostyrt magnetmotstånd
Detta är den mest populära typen av crosstrainer. Den har en servostyrd elmotor och upplevs ofta som mer behaglig och smidig än modeller med vred. Servostyrning möjliggör även användandet av förprogrammerade träningsprogram som styr motståndet automatiskt. Här finns även fler motståndsnivåer som justeras via kontrollpanelen/displayen. Vår FitNord Hiker 300F och Tunturi Performance C55 är exempel på crosstrainers med servostyrt magnetmotstånd.

Elektromagnetiskt motstånd
Modeller med elektromagnetiskt motstånd är de mest avancerade och har många olika motståndsnivåer att välja mellan, vilket ger stora möjlighet att variera din träning. Motståndet justeras smidigt från crosstrainerns skärm, och nivåerna gör det även möjligt att göra konditionstester med hög tillförlitlighet. I produktbeskrivningar kan detta ibland anges som elektromagnetiskt motstånd, EMS eller induktion – olika namn på samma motståndstyp. 
Vår FitNord Hiker 500F är ett exempel på crosstrainer med elektromagnetiskt magnetmotstånd.

3. Vad är ett svänghjul och vad gör det?

Svänghjulet lagrar rörelseenergi för att hålla vevaxeln i rörelse mellan motorns arbetsfaser. Svänghjulet jämnar ut hastigheten och håller ett jämnt flöde av energi. Vikten på svänghjulet varierar mellan olika crosstrainers. En högre vikt tenderar att ge mer momentum åt rörelsen, vilket gör det möjligt att träna på tyngre motståndsnivåer. Desutom blir rörelsen normalt jämnare och mer behaglig med ett tyngre svänghjul. Crosstrainers för hemmabruk har vanligtvis ett svänghjul på 5–10 kilo. Förenklat kan man säga att mer avancerade crosstrainers ofta har ett tyngre svänghjul.

4. Vilken steglängd ska man ha på sin crosstrainer?

Ju längre steglängd, desto mer aktiverar du musklerna, vilket betyder effektivare träning och högre kaloriförbränning. Avancerade crosstrainers har en svepande rörelse likt längdskidåkning. Hela kroppen får träning, i synnerhet sätesmusklerna och baksidan av låren. Crosstrainers med kortare, mer begränsad rörelse liknar en stepmaskin. Detta medför att fokus i stället läggs på framsida lår och höftböjaren. Även din kroppslängd spelar in. Om du exempelvis är längre än 170 centimter bör du välja en crosstrainer med en steglängd på minst 40 centimeter. Vår FitNord Hiker 300F erbjuder en steglängd på hela 51 centimeter!

5. Variera din workout med träningsprogram från skärmen

Många tycker att träningsprogram ger underhållande variation i träningen, och för vissa är det till och med nödvändigt att använda program för att orka hela vägen in i mål. Programmen gör det möjligt att följa din egen utveckling över tid och utmana dig själv att nå personliga rekord. FitNord Hiker 1000F är en av våra crosstrainers med möjlighet att ansluta wifi och Bluetooth för att du ska kunna koppla upp dig mot appar av olika slag. Vissa användare blir dessutom motiverade av att bygga sina egna träningsprogram, medan andra föredrar förinstallerade versioner. Inget alternativ är bättre än det andra. Det viktiga är att du väljer en crosstrainer som svarar mot dina personliga önskemål. 

Du glömmer väl inte garantin!

Vi på Sportproffsen vill att du ska känna dig trygg med ditt köp av din crosstrainer. Därför är det viktigt för oss att kunna erbjuda god service och garantier. Läs vad som gäller specifikt för den crosstrainer du är intresserad av på respektive produktsida. 

Sätt fart på armar och ben och börja utmana dig på en crosstrainer! Är du nyfiken på olika prisintervaller? Läs mer om vad en crosstrainer kostar eller se hela sortimentet av crosstrainers. Självklart är du alltid välkommen att kontakta våra produktexperter som kan guida dig vidare.

Sortera: