Köpguide för elscooter

Köpguide för elscooter
Köpguide för elscooter

PRODUKTKOMMENTARER: Köpguide för elscooter

3.66666667     / 5
3,7
88 % Rekommenderar
8 recensioner i kategorin köpguide för elscooter
Den elektriska scootern är ett mycket bekvämt transportmedel som passar för nästan alla. Uthyrningen av elscootrar har bidragit till dess stora popularitet och iom det så har de även blivit bättre och mer prisvärda. Det finns ett stort utbud av elscootrar med olika egenskaper för olika användningsområden och ett brett utbud av priser från flera olika tillverkare. Den här guiden ger dig råd om vad du ska leta efter när du köper en elektrisk scooter.  

Storlek elscooter

elscootrar för vuxna är vanligtvis utformade för användare över 140 cm. När du köper en elektrisk scooter är det lämpligt att kontrollera höjden på styret mätt från fotbrädan - styret bör gå till någonstans mellan förarens höft och navel för en ergonomisk körposition. Vissa föredrar högre och vissa lägre. Styrhöjden på vissa elscootrar är justerbar, vilket gör dem lämpliga för olika långa användare. Storleken på fotbrädan är stor jämfört med vanliga sparkcyklar, så att stå och köra är bekvämt även för en användare med stora fötter. 

Säkerhet elscooter

Självklart måste elscootern, precis som alla andra transportmedel, vara säker att använda. Det finns många saker som du själv kan göra för att påverka säkerheten när du kör elscooter, såsom lämplig hastighet, att följa trafikregler och att använda hjälm. Men det finns också andra säkerhetsaspekter på en elscooter som; adekvata viktgränser, bromsprestanda, ljus- komponent- och kaross-kvalitet. Den elektriska scootern måste också servas och underhållas med lämpliga intervaller för att säkerställa lång livslängd och säkerhet.

Bromsar elscooter

Eftersom du kan uppnå höga hastigheter med en elscooter så är det mycket viktigt att bromsarna är tillräckligt effektiva och pålitliga. Det finns flera olika typer av bromsar och många elscootrar har en kombination minst två olika bromssystem, utifall att ett utav dem skulle gå sönder. Många elektriska kickboards använder en elektromagnetisk motorbroms som saktar ner något och en andra broms för att öka bromskraften.

Skivbromsar, särskilt hydrauliska, är i allmänhet det mest effektiva och utmärkta valet för elektriska scootrar som uppnår hög hastighet. Skivbromsarna fungerar bra i både torra och våta förhållanden och är mycket pålitliga. Skivbromsar kräver periodiskt underhåll och justering för att fungera korrekt, men deras funktionsmekanism är ganska enkel och underhållet lika så. Bromsning görs med bromshandtaget som är det samma på cyklar.

Trumbromsen fungerar på nästan samma sätt som skivbromsen, men bromsmekanismen sitter istället inne i däcket. Trumbromsen är vanligtvis mindre underhållskrävande, men bromsprestandan är inte lika bra som med skivbromsar. Underhållet är också betydligt krångligare.

Fotbromsen eller skärmbromsen är en broms som sitter på baksidan av elscootern och som trycks mot däcket. Fotbromsarna som är praktiskt taget underhållsfria, men bromskraften i högre hastigheter är dålig. Vissa elscootrar har dock en aluminiumförstärkt bromssektion för att ge tillräcklig bromskraft. Att använda fotbromsen kan också kräva lite vana och teknik. 

Observera: Ju hårdare den elektriska scootern körs och ju tyngre föraren är - desto effektivare bör bromsarna vara.

Viktgräns elscooter

Elscootrar har en viktgräns som användaren inte får överskrida. när viktgränsen överskrids försämras köregenskaperna och bromskraften räcker inte till för säker användning. Viktgränsen måste därför följas strikt.

Ljus elscooter

Fram- och bakljus är ett måste för att färdas säkert på elscootern även efter mörkrets inbrott. elscootrar levereras med lampor som standard, men det finns även en mängd olika lampor till ett rimligt pris att köpa till. 

Prestanda och räckvidd

Motor elscooter

De flesta elscootrar klassificeras som cykel med en maximal designhastighet på 20 km/h och en maximal motoreffekt på 250W. Är elscootern konstruerad för en hastighet av högst 25 km/h och har en motoreffekt på max 1000W så klassas den istället som en moped klass II. Vilka trafikregler som gäller för respektive motorklass finns att hitta på Transportstyrelsens hemsida.

Mängden kraft (W) påverkar elscooterns acceleration och vridmoment. Om elscootern ska användas av tyngre förare och i kuperad terräng bör du köpa en scooter med minst 350W eller 500W motor. Detta säkerställer en bra accelerationen och att den elscootern tar sig upp för backarna.

Batterilivslängd & räckvidd elscooter

Den angivna räckvidden (batteritiden) för moderna elektriska kickboards är vanligtvis cirka 10-30 kilometer på en laddning. Den faktiska räckvidden beror dock på flera saker som till exempel; förarens vikt, sträckans terräng, hastighet och temperatur. Kör du kortare sträckor och har möjlighet att ladda under dagen kan det räcka med en elscooter med lägre räckvidd än om du kör längre sträckor utan möjlighet att ladda – då bör du satsa på en elscooter med längre batteritid.

Laddningstid elscooter

När du jämför elscooterns räckvidd bör du också ta hänsyn till batteriets laddningstid. Vid aktiv användning kan snabb laddningstid vara en nödvändig funktion.
Det tar vanligtvis cirka 2-6 timmar att ladda ett tomt batteri helt. Laddningshastigheten påverkas av batteriets Ah-kapacitet och laddningsströmmen från laddaren. Ett batteri med hög kapacitet tar längre tid att ladda, men med en effektivare laddare går det snabbare. Laddning ska alltid göras med en lämplig laddare.

Batteri elscooter

När du jämför elektriska scooter-batterier är det en bra idé att titta på räckvidden och wattimmar Wh (eller kilowattimmar kWh) som nämnts tidigare. För att få fram antalet watt per timme så multiplicerar man batteriets spänning (V) med antalet ampere per timme (Ah). Desto högre antal watt, desto högre kapacitet på batteriet. När du jämför batteriet bör du också välja välkända tillverkare för att säkerställa kvaliteten på battericellerna.

Moderna elscootrar använder främst litiumjonbatterier, som är hållbara, lätta och pålitliga. Batteriet är dock den dyraste delen av en elektrisk scooter, så ett kraftfullt batteri med lång räckvidd kommer att höja priset på brädan kraftigt.

Drivmetod elscooter

De elektriska scootrar som finns på marknaden använder en mängd olika drivmetoder, såsom direktdrift, kedjedrift och remdrift. Den mest populära och absolut bästa lösningen för elscootrar är den direktdrivna stavmotorn då kedjedrivna och remdrivna motorer kräver underhåll och service.

Den direktdrivna navmotorn är inrymd inuti hjulet, så att smuts och vatten inte kan komma in i motorn. De så kallade borstlösa elmotorerna är underhållsfria, hållbara och mycket tysta. Den direktdrivna navmotorn är också effektivare eftersom kraften inte förbrukas genom att driva en kedja eller rem.

När man jämför drivmetoden är det också bra att överväga om drivhjulet sitter fram eller bak. Den bakhjulsdrivna elscootern är lättare att kontrollera på hala och blöta underlag och tappar inte greppet i svängar.

Däck elscooter

Elektriska scootern säljs med ett brett utbud av däck att välja på. De små däcken (mindre än 6 ”, 15 cm) är helt av gummi och nästan underhållsfria. Rullmotståndet för små massiva gummidäck är dock högt, vilket kan förbruka mer av batteritiden. Dessutom kan massiva gummidäck orsaka vibrationer vid körning på ojämnt underlag. Massiva gummidäck säljs även i större dimensioner (över 6” och 15 cm), vilket minskar rullmotståndet och gör att elscootern går bättre. Nackdelen med massiva gummidäck är också ett sämre grepp på blött och halt underlag.

Större pumpade däck har bra grepp, lågt rullmotstånd och minskar vibrationerna även på ojämna underlag. Med pneumatiska däck finns det dock alltid en risk att de kan sprängas och man behöver vara noga med att med jämna mellanrum kolla lufttrycket i däcken.


Oavsett vilka funktioner du är ute efter så har sportproffsen något för dig – beställ din elscooter idag på sportproffsen.se!
 
Sortera:
 • RABATT 33 %
  Elscooter Fitnord Reach Elscooter Fitnord Reach
  3.66666667     / 5

  FitNord Reach Elscooter (474 Wh batteri)

  4990 kr 7490 kr

 • Fitnord Swift+ Extrabatteri (230Wh)

  Fitnord Swift+ Extrabatteri (230Wh)

  1990 kr

 • RABATT 49 %
  Fitnord Swift Extrabatteri (180Wh)

  Fitnord Swift Extrabatteri (180Wh)

  749 kr 1490 kr

 • FitNord Reach Extrabatteri (474 Wh) FitNord Reach Extrabatteri (474 Wh)

  FitNord Reach Extrabatteri (474 Wh)

  3990 kr

 • STIGA Comfort JR Protective Kit STIGA Comfort JR Protective Kit

  STIGA Comfort JR Protective Kit

  129 kr